renovat.ro

» » » » » » »


Lipire linoleum


Pardoleala din PVC, cunoscuta popular ca linoleum, este practica, usor de montat si usor de intretinut. Ca solutie de pardosire, are si un pret avantajos. In plus, poate fi inlocuita mai usor decat alte pardoseli, precum parchetul sau mocheta. In comert gasim numeroase modele, culori, texturi. Sa vedem cum se lipeste linoleum-ul.

Lipire linoleum taiere
Lipire linoleum

Galerie poze
  • Lipire linoleum taiere
Galerie poze





Mai intai masuram suprafata care urmeaza sa fie pardosita. Folosim o ruleta si ne notam dimensiunile, eventual facem si un desen pe hartie, pentru a ne ajuta sa orientam corect linoleum-ul. Acesta se gaseste in bucati de dimensiuni destul de mari, insa daca avem o incapere foarte mare, un hol lung sau un spatiu comercial, atunci va trebui sa imbinam mai multe bucati de linoleum.

Dupa ce am facut masuratorile, desfasuram pardoseala de PVC cu fata in jos si marcam cu un creion locurile unde trebuie taiat, conform masuratorilor. Apoi, cu un cutter incepem sa taiem linoleum-ul, insa putem lasa 2-3 cm de siguranta in plus, pe care sa ii indepartam mai tarziu.

Intoarcem linoleum-ul cu fata in sus si aplicam adezivul pe podea in strat subtire, cu ajutorul unei bidinele. Dupa timpul de asteptare specificat de producator in instructiunile de aplicare (de obicei 10 minute), lipim PVC-ul.

Aplicare adeziv
Aplicare adeziv

Dupa lipire sau dupa ce ne-am asigurat ca linoleum-ul este bine intins si acopera integral suprafata pardoselii, taiem eventualul surplus de pe margini. Inspectam vizual suprafata si cautam eventualele umflaturi sau bule de aer inainte de uscarea adezivului. Acestea pot fi indepartate cu o racleta, miscand-o pentru a impinge aerul catre marginea cea mai apropiata. Daca ramane adeziv pe fata pardoselii de PVC, acesta trebuie indepartat inainte de uscare cu apa calda sau diluant special - verificati insa ca este compatibil cu suprafata din PVC si nu va afecta linoleum-ul.

Taiere linoleum
Taiere linoleum

Plinta, sau sipcile care se aplica pe margine, la imbinarea cu peretii, se prind in cuie de beton, cu ajutorul unui ciocan. La imbinarea cu alte suprafete, precum parchet sau gresie, putem aplica profile de trecere sau praguri. Unele sunt realizate special pentru a prelua diferentele de nivel.

Intrebari si raspunsuri despre lipirea linoleumului:

Intrebare: As vrea sa stiu daca se poate lipi linoleumul pe perete si, daca da, cum se procedeaza cu peretele? Am o portiune in dreptul aragazului si as vrea sa lipesc linoleum deoarece se pateaza de la gaze si altele. Restul bucatariei pana la jumate vreau sa pun lambriu, adica parchet. Este bine? Va multumesc

Raspuns : Folosirea linoleumului pe perete nu este o solutie prea estetica, dar daca tineti sa il folositi, pe o zona mica, se poate pune; eu va recomand sa prindeti si un profil pe marginea linoleumului, pentru a nu se decoji la partea superioara. Totusi, nu stiu cum se comporta linoleumul pe perete, fiind un finisaj pentru pardoseala... Depinde si peretele daca este la interior sau spre exterior, daca este izolat termic sau nu... Dar de ce nu incercati cu vopsea lavabila, sau faianta? Exista faianta de bucatarie in diverse modele si culori, chiar asemanatoare cu lemnul. Bucataria este un spatiu umed, si lemnul nu rezista intact prea mult timp, daca nu este tratat foarte bine. Chiar parchetul tratat, in contact cu umezeala timp indelungat tot se umfla.

Intrebare: Dupa ce s-a lipit linoleumul pe suprafete mari s-au facut mai multe bule de aer - ce trebuie facut?
Raspuns : Bulele de aer pot aparea sub linoleum atunci cand sunt lipite suprafete mari deodata. Imediat dupa lipirea lui (inainte de uscarea adezivului) puteti merge pe suprafata in cauza incaltat cu niste sosete, pentru a putea simti eventualele bule si a le putea impinge catre cea mai apropiata margine. Altfel, dupa uscarea adezivului, nu prea mai aveti cum sa scoateti bulele de aer.

Pentru o pardoseala cu adevarat originala va recomandam placile decorative din ciment - foarte durabile si foarte estetice.


Recomandari articole: montaj, DIY, linoleum, podea, plinta,

‹‹ Panouri decorative pentru finisarea peretilor - Uite cate idei am gasit!!!

Jaluzelele orizontale - decor vesnic la moda pentru ferestre ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
Robert a scris:

Buna ziua
Va rog sa-mi spuneti daca se poate monta linoleum peste gresie si ce riscuri implica.
Multumesc

Alexandra B a scris:

Buna ziua! As vrea sa stiu daca odata lipit linoleum pe parchet laminat mai poate fi indepartat fara a degrada parchetul?Iar daca este Vorba de o incapere relativ mica de 14 m patrati exista alte modalitati de a prinfe linoleum fara a-l lipi cu adeziv? Multumesc anticipat!

Buica Costel a scris:

buna ziua,am schimbat vasul wc si piciorul vasului este mai mic decat precedentul vas.In spatele vasului a ramas un semicerc cu ciment usor denivelat.
Mentionez ca baia este cu gresie pe jos. Intrebare,in acel senicerc pot lipii un linoleum?
Ce adeziv sa folosesc?
Multumesc

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro