renovat.ro

» » » » » » »


Mamilaria - Mammillaria - tot ce trebuie sa stii despre ingrijirea acestui cactus


Este o alta planta decorativa de interior care a fost aclimatizata din zonele calde ale Mexicului si Americii de Nord. Face parte din clasa cactusilor, plante ce iubesc lumina si caldura din abundenta. Aspectul sau inedit este generat de inflorescentele in forma de coronita ce se dezvolta numai in partea superioara a tulpinii.

Mammillaria spinosissima
Mamilaria - Mammillaria - tot ce trebuie sa stii despre ingrijirea acestui cactus

Galerie poze
  • Mammillaria spinosissima
  • Cactus mammillaria formosa microthele superfina
  • Cactus Mammillaria inflorit
  • Mamilaria mystix
Galerie poze
  • Mammillaria hahniana
  • Mammillaria luethyi flori violet





Aspect exterior

Mamilaria este o planta decorativa de mici dimensiuni, putin pretentioasa in intretinere. Se procura din florarii si face parte din familia de cactusi decorative aclimatizati ca plante de interior. Tulpina este in forma globulara, la maturitate atinge cca 25 cm inaltime, iar diametrul partii superioare a tulpinii poate avea si 10-15 cm in conditii bune de viata.

Frunzele, sub forma de spini ascutiti se dezvolta in buchetele de cate 4-5 pe areolele (mici increscente) pe suprafata tulpinii verzi, suculente. Noile tulpini se dezvolta din radacina de jur imprejurul tulpinii mama. Astfel ca la un moment dat, planta se va dezvolta radial, fiecare tulpina la randul ei generand inflorescente mici, in forma de coronita, ce pot avea culoarea rosie, roz sau alba.

Recomandare: Ingrijirea cactusilor

Plantare si ingrijire

Cactusul decorativ din aceasta categorie trebuie amplasat in zone puternic luminate de razele soarelui, cu lumina directa in cea mai mare parte a zilei. Incepand cu luna mai poate fi asezat in spatii deschise, balcoane, verande, unde lumina si caldura soarelui mangaie planta iubitoare de caldura si lumina.

Deoarece in mod natural se dezvolta in medii cu ploi rare, udarea plantei se va face saptamanal in zilele toride de vara, o data la 10-14 zile primavara si toamna, iar in lunile de iarna o data la 3 saptamani, cand pamantul de la suprafata ghiveciului este uscat.

Temperatura din incinta camerei in care se amplaseaza pe timp de iarna este recomandat sa se mentina constanta, intre 10-15 grade. Primavara ii puteti administra o data pe luna ingrasamant lichid pentru cactee, in proportie de ? apa si ? ingrasamant. O data la 2-3 ani, in aprilie-mai se recomanda schimbarea ghiveciului si implicit a pamantului cu un amestec de mranita si nisip grosier, in proportie de 2/3 mranita si 1/3 nisip.

Nu se recomanda udarea abundenta deoarece ii putrezeste radacina si planta moare. Ar fi recomandat sa se amplaseze ghiveciul intr-o camera sau un spatiu mai putin luminos in lunile noiembrie-februarie pentru o inflorire mai rapida la inceputul verii. Inflorirea mamilariei dureaza si o luna, o luna jumatate, timp in care planta nu va fi udata si nu i se va schimba ghiveciul sau locul in care este amplasata. Doar in conditii de canicula, poate fi stropita seara pe tulpina pentru a inlocui roua.

Inmultirea plantei

Deoarece pe parcursul timpului planta dezvolta noi tulpinite de jur imprejurul tulpinii mama, cand ii schimbati ghiveciul si pamantul puteti desprinde usor una dintre tulpinitele noi pe care o veti aseza intr-un ghiveci mai mic si cu amestecul de pamant precizat mai sus. La inceput se uda timp de o luna saptamanal ajutand noua planta sa-si formeze radacina. Dupa aceasta perioada se uda asemenea plantei adulte. Daca va doriti inca o planta asemanatoare si nu aveti tulpinite noi in jurul plantei mama, puteti achizitiona inca o planta identica din florarii.

Boli si daunatori la cactusul mamilaria

Este singurul tip de cactus decorativ de interior care este sensibil la panduchii lanosi si la paianjenul rosu. Daca se observa aparitia acestor daunatori, desi sunt rare cazurile, se aplica prin pulverizare substante insecticide procurate de la florarii sau de la magazinele ce comercializeaza insecticide pentru daunatorii plantelor.

Citeste si despre: Tratamente pentru boli si daunatori la cactusi


Recomandari articole: cactus, plante apartament, plante rezistente la seceta, ingrijire, boli si daunatori la plante, tratamente, plante suculente,

‹‹ Cabana din lemn de doar 20 de mp din mijlocul padurii care are chiriasi in fiecare week-end

Ferocactus o planta interesanta de apartament - cum se ingrijeste ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro