renovat.ro

» » » » » »


Margareta africana sau Gerbera - ingrijire, inmultire, udare, daunatori


Margareta africana (Arctotis) este cunoscuta in tara noastra sub numele de Gerbera. Aclimatizata din zonele calde ale Africii, se cultiva cu succes si in tara noastra in gradina in zonele cu climat cald, ferit de gerurile indelungate ale iernii, in sere, dar si in ghivece ca floare de interior. Are un aspect special datorita petalelor carnoase, cu un colorit diversificat, al tulpinii tubulare ce se dezvolta din mijlocul frunzelor alungite, crestate pe margini.

Arctotis hybrida margareta africana portocalie
Margareta africana sau Gerbera - ingrijire, inmultire, udare, daunatori

Galerie poze
  • Arctotis hybrida margareta africana portocalie
Galerie poze

Se remarca prin coloritul petalelor si banutul din mijlocul florii ce contrasteaza coloristic foarte puternic fata de petale. Sunt frecvent utilizate si in realizarea buchetelor de flori pentru diferite ocazii.

Ingrijire - cum se ingrijeste Gerbera?

Ca planta decorativa de interior margareta africana se dezvolta bine in ghivece mai generoase ca dimensiune pentru a avea spatiu de dezvoltare a frunzelor ce formeaza o tufa deasa. Pamantul trebuie sa fie bine drenat, format din amestec de turba, mranita si nisip in proportii egale. Are nevoie de apa in cantitati moderate, pentru a nu putrezi radacina; se uda saptamanal sau la 10-12 zile. Prefera spatiile semiumbrite, deoarece lumina intense a soarelui va ofili florile. Se pastreaza la temperaturi de 18-23 grade C in spatii aerisite.

Recomandare: Plante cataratoare pentru gradina

Lumina in exces sau lipsa acesteia impiedica planta sa infloreasca. Planta va inflori din al doilea an de viata. O data la doua luni in perioada verii i se pot administra fertilizatori specifici plantelor cu flori.

Inmultire - cum se inmulteste margareta africana?

In scopul inmultirii florii se pot utilize una dintre cele trei metode: prin seminte, prin butasi, prin desfacerea tufei.
Obtinerea plantelor din seminte presupune un proces mai indelungat: semanarea in pahare de plastic in care s-a pus amestec de turba, nisip si mranita in luna februarie; udarea saptamanala si pastrarea in spatii luminoase. Dupa ce planta are trei frunze, se repica in ghivece cu pamant cu aceeasi compozitie, amplasate in spatii semiumbrite. In al doilea an vor aparea florile.

Recomandare: Cum se infiinteaza un gard viu?

Prin divizarea tufei este metoda cea mai la indemana, deoarece planta nou obtinuta se planteaza in ghiveci cu amestec de pamant (cum am precizat mai sus) si se uda mai mult pentru inradacinare. Aceasta operatie se face primavara devreme, martie-aprilie, nu cand deja apar bobocii de floare sau toamna tarziu dupa ce florile s-au ofilit. Ulterior se ingrijeste ca o planta adulta.

In conditii bune de viata planta face pui, care apar la baza tulpinii plantei-mama. Acestia pot fi desprinsi cu grija de planta si amplasati in alt ghiveci deja pregatit cu solul adecvat. Este recomandat ca in prima luna de la plantare mica planta sa fie acoperita cu o sticla de plastic sectionata pentru a pastra umiditatea necesara inradacinarii. Daca doriti sa obtineti o noua planta prin butasire, atunci va trebui ca portiunea de planta sa aiba rizom pe care sa il pudrati cu radisim impotriva imbolnavirilor ce pot aparea.

Recomandare: Floarea de piatra, portulaca - ingrijire si inmultire

Daunatori - combatere


Daunatorii care pot ataca gerbera-margareta africana sunt in special afidele, paianjenul rosu, musculita alba si tripsii. Impotriva acestora se pulverizeaza cu substante specifice procurate din florarii sau magazinele de resort, diluate adecvat prescriptiilor. In cazul in care udarea este in exces, radacina plantei se usuca.

Recomandare: Gazania - planta rezistenta la seceta


Recomandari articole: plante perene, flori de gradina, ingrijire, inmultirea plantelor,

‹‹ Trandafiri pitici la ghiveci - ingrijire, udare, taiere, inmultire, combatere boli si daunatori

Casa cu mansarda si 3 dormitoare - proiect detaliat ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro