renovat.ro

» » » » »


Menta decorativa - Monarda didyma - plantare, ingrijire, inmultire


Menta decorativa (Monarda didyma ) sau busuioc turcesc este o planta perena decorativa de gradina care prefera zonele luminoase, sol bogat si umezeala ponderata. Se dezvolta in grupuri care decoreaza placut un spatiu al gradinii, ajungand la inaltimea de 60-80cm. Impresioneaza prin formatul florii cu petale dese si ascutite, dispuse pe doua nivele, a caror culoare poate fi rosii, roz sau lila si prin parfumul  de menta pe care il degaja planta la atingere.

Monarda menta decorativa sau busuioc turcesc
Menta decorativa - Monarda didyma - plantare, ingrijire, inmultire

Galerie poze
  • Monarda menta decorativa sau busuioc turcesc
  • Monarda didyma
  • Monarda didyma menta decorativa de gradina culoare violet
Galerie poze

Este o planta din Mexic si America de Nord si are cc.a 6-7 specii aclimatizate in tara noastra. Tulpinile au muchii laterale, ceea ce le confera vigurozitate si un aspect inedit. Frunzele usor ovale si alungite spre varf se dezvolta lateral, pe tulpina. Radacina este un rizom care in timp va determina impanzirea florii pe suprafete mai mari decat cea initiala. Infloreste la inceputul lui iulie, pana tarziu, in septembrie.

Recomandare: Plante perene de vara cu flori colorate

Plantare si ingrijire - menta decorativa

Menta decorativa se obtine prin semanarea direct pe sol a semintelor mici, negre, fie primavara devreme, fie toamna in octombrie. solul trebuie afanat si umed pentru a ajuta semintele sa patrunda in pamant repede. Se aleg zone din gradina bine luminate de soare, ferite de curenti de aer puternici. Se uda in conditiile unor zile caniculare. Dupa uscare, radacina rezista in pamant peste iarna. Daca doriti sa strangeti seminte, dupa uscarea petalelor mijlocul florii devine maro inchis, pastrand si semintele proaspete.

Recomandare: Bujori de gradina - plantare, ingrijire si inmultire

Inmultire - menta decorativa

Floarea se inmulteste prin seminte sau despartirea tufei. Daca doriti sa obtineti floarea din seminte, semanati semintele (din plic sau de la floare) in pahare de plastic in aprilie, udand moderat si amplasandu-le in spatii luminoase. Cand planta are 2-3 frunze, atunci poate fi repicata si plantata in gradina in sol proaspat afanat si umed. Ulterior planta trebuie udata doar in perioade de seceta. Daca preferati sa obtineti floarea prin despartirea radacinii, taiati o parte din rizom care sa aiba si radacinile laterale si amplasati-l in zona adecvata din gradina in pamant afanat, la adancimea de 15-20 cm si udati generos.

Aceasta actiune se recomanda primavera dupa ce planta are deja frunze mai mari sau toamna dupa uscarea florilor. Daca este amplasata in spatii luminoase, are umiditate si este ferita de curentii mai de aer, planta va inflori in primul an daca este plantata primavara sau in vara viitoare daca o plantati toamna.

Recomandare: Trandafiri pitici - plantare, udare, ingrijire, taiere

Curiozitati

Desi este cunoscuta ca planta decorativa de gradina, florile si frunzele pot fi utilizate in prepararea unui ceai aromat. Cateva fire asezate in vaza va parfumeaza incaperea, iar planta uscata poate fi un aromatizant perfect pentru hainele din dulapuri.


Recomandari articole: plante perene, flori de gradina, flori de vara,

‹‹ Model de casa cu 4 dormitoare - proiect simplu

Proiect casa cu 3 camere fara etaj ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro