Metode mai vechi de finisare a lemnului
Pe care le puteti incerca si dumneavoastra...
Ati simtit acele
emotii, cand privim, cand atingem un obiect de mobilier vechi? Poarta in
el nu numai istoria lui, atingerile, destinele la care a fost partas,
dar ne uimeste si perfectiunea realizarii, finetea fara de cusur.

In spatele acestei perfectiuni se aduna munca mesterilor fara graba, meticuloasa, insistenta, care divinizau lemnul, dar si devotamentul indelednicirii?
Cum putem reda farmecul unui obiect din lemn, degradat de timp? Pentru asta trebuie sa impartasim putina istorie.
Lacurile moderne au aparut pe la jumatatea secolului trecut, incepand cu produsele nitro.inainte de asta existau substante naturale, unele pastrate mult timp in secret.
In locul baiturilor actuale existau cateva formule, va voi spune doar despre doua din ele.
Un bait preparat din o cantitate mica de bitum dizolvat in petrol lampant, si in terbentina, si amestecat in diferite proportii cu argila rosie uscata, care se strecura prin panza si apoi se aplica pe lemn cu o bucata de panza de bumbac.
Se puteau obtine nuante de la culoarea nucului, stejarului pana la nuante aprinse.
Un alt tip de bait era preparat din otet, in care se puneau diferite obiecte din fier care erau lasate sa reactioneze una sau doua saptamani functie de concentratia dorita.
Rezulta o solutie colorata ce trebuia filtrata, cu un impact, deosebit asupra fibrelor de lemn, diferit de la esenta la esenta.
Apoi se folosea dupa aplicarea baitului o slefuire a suprafetei cu serlac, sute de ani pana la jumatatea secolului trecut. Serlacul era sub forma de fulgi ce se dizolvau in alcool pana ce solutia avea o consistent similara lacului diluat.
Se aplica in multe straturi, migalos, cu o pasla fina prin rotatii repetate, manual
Mai vechi decat serlacul a fost pentru finisare ceara de albine, am incercat si se obtine o patina si un luciu deosebit de subtil. Ceara se aplica la o temperatura aproape de topire in mod asemanator ca metoda cu serlacul.
Cum vom reconditiona noi un obiect vechi afectat de timp, dar si de neglijenta celor ce l-au folosit?
In primul rand examinam obiectul, sa descoperim, pete, zgarieturi, decolorari, crapaturi.
Refinisarea lui presupune atentie si multa multa rabdare.
Trebuie intai sa curatam obiectul, daca este posibil fara sa afectam stratul de bait; se poate realiza cu un smirghel de granulatie 400. Daca reusim asta, degresam, si aplicam ceara de albine. Serlacul nu se mai fabrica in Romania, dar se mai gaseste la preturi foarte mari fabricat in Austria.
Daca obiectul este deteriorat, el trebuie curatat complet. Se poate folosi un foen special pentru indepartarea vopselei si lacurilor, dupa care trebuie o curatare meticuloasa a obiectului pana cand lemnul isi redobandeste culoarea initiala.
Se pot aplica si baituri moderne, dar in repetate randuri, asa cum am descris anterior, si apoi aplicarea cerii de albine.
Daca se doreste o reabilitare mai rapida, nu la fel de eficienta, exista baituri mate, cu care se pot acoperi suprafetele finisate prin pulverizare, dupa care se poate aplica prin pulverizare un strat subtire de lac incolor mat.
Efectul e asemanator dar nu de aceiasi calitate.
Voi incerca in urmatorul articol sa vedem cum usi vopsite, balustrade,ferestre, sau alte obiecte din lemn vopsit pot recapata nuanta lemnului, fara a indeparta vopseaua, dand un aspect cald locuintei.
Articol scris de: Alexandru, S.C. Perodicom S.R.L.
Recomandari articole: lemn, usi, DIY,
‹‹ Esarfe de matase pe pereti? Da - iata cum poti face tablouri senzationale cu ajutorul lor
Proiect inteligent al unei case inguste si moderne din Australia ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!