renovat.ro

» » » » »


Miros fosa septica


O problema care poate sa apara dupa ce ne-am mutat la casa este mirosul neplacut din baie, provenind de la instalatia sanitara cu scurgere spre o fosa septica sau spre canalizarea publica.

De ce miroase fosa septica
Miros fosa septica

Galerie poze
  • De ce miroase fosa septica
  • Proiectare corecta a coloanei de scurgere a apei menajere
Galerie poze

Dar care este cauza si cum poate fi prevenita sau reparata aceasta problema? Vom folosi o schema pentru a intelege mai bine cum functioneaza sistemul de scurgere si canalizare.

Sa ne imaginam o casa cu etaj, cu cate o baie la fiecare etaj. Toate obiectele sanitare sunt prevazute cu sifon de scurgere, si de obicei mai exista unul si in pardoseala. Dar ce este un sifon de scurgere? Cel mai simplu model este format dintr-un racord flexibil dispus sub forma de U. Acesta va retine o parte din apa scursa, formand o garda hidraulica ce are rolul de a opri mirosurile neplacute sa patrunda dinspre teava de scurgere spre baie. La chiuvete se foloseste in general un racord flexibil, la cada este un sifon special de cada (teava in forma de U), iar la toaleta vasul de WC are in interior aceasta garda hidraulica. In imaginea de mai jos este ilustrat principiul de proiectare al coloanei de scurgere:

Proiectare coloana scurgere la casa


Proiectarea coloanei de scurgere

O buna functionare a instalatiei sanitare presupune conectarea tuturor tevilor de la obiectele sanitare catre o teava comuna de scurgere care duce catre fosa septica sau spre canalizare. Daca la capatul superior teava este astupata se poate crea o scadere de presiune a aerului din teava in mementul scurgerii unei cantitati mari de apa (cada sau WC). Acest lucru poate duce la golirea de apa a sifoanelor mai mici (chiuveta, pardoseala), anuland astfel protectia impotriva mirosului care urca din fosa spre casa. Astfel aceasta teava comuna are nevoie de aerisire pentru a evita aparitia scaderii de presiune a aerului din coloana. Aceasta coloana verticala de scurgere va fi ridicata peste acoperis si va fi prevazuta cu o protectie impotriva pasarilor.

Ca o concluzie, mirosul urat in baie poate avea trei cauze: fie nu exista aerisirea la coloana verticala, fie nu exista garda hidraulica la obiectele sanitare si atunci trebuie montat sifonul, respectiv racordul flexibil, fie in sifoane s-au adunat depuneri care in contact cu apa calda degaja acel " miros neplacut de baie "

Intrebari si raspunsuri despre miros fosa septica:

Intrebare: Am inteles ca o solutie pentru a nu mai avea miros e sa montez o supapa de sens pe teava de scurgere. Este bine? Nu se poate infunda ?
Raspuns: Una din solutiile de a elimina mirosul dinspre fosa spre casa este de a monta o supapa de sens. Acestea au diametre de 110mm sau 120 mm. Trebuie avut insa grija sa nu se colmateze (infunde). Daca totusi se infunda, sunt prevazute cu un capac de vizitare pentru desfundare.

Intrebare: Va multumesc pentru articol. Instalatia mea la casa nu are aerisire deloc si vreau sa montez una. Intrebarea este daca pot monta aerisirea afara, in primul camin de vizitare si ce inaltimea trebuie sa aiba teava de aerisire. Va multumesc.
Raspuns: Aerisirea se monteaza la ultimul etaj, pentru a fi eficienta pentru intreaga instalatie (de la toate etajele) si pentru ca mirosul sa fie eliminat pe deasupra casei, fara a deranja.


Recomandari articole: apa si canalizare, instalatii sanitare, obiecte sanitare,

‹‹ Verificari tehnice periodice obligatorii la instalatia de gaze

De ce ploua prin acoperis ? Identificarea problemei ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
Gelu a scris:

Va multumesc,foarte util articolul !

Cezar a scris:

La centrala cu condensare daca vine miros urat pot face la fel?

Iuliana a scris:

Buna ziua,
Am aceeași problema cu mirosul din cauza lipsei aerisirii la coloana verticala. As vrea sa rezolv cumva problema insa nu stiu la cine pot apela in jud Iasi. Ma poate ajuta cineva cu o recomandare?

Ionut a scris:

Buna seara

La mine la casa p+1 canalizare duce la o fosa eco.
La etaj exista o aerisire in afara casei langa geamul de la baie pe teava de 110. La acest moment teava este blocata de mine cu o punga.cand o scot incepe sa vina miros in baia respectiva.cand este blocata nu miroase nimic insa cand se foloseste chiuveta sau cada se simte un miros slab insa nu se compara ca atunci cand este deblocata teava
Ce ar fi de facut?

Multumesc

bogdan i a scris:

Pt Ionut ! Prelungeste teava respectiva de aerisire sa fie mai sus si mai departe de orice geam !

Balcu Florin a scris:

Buna ziua

Familia noastra are o casa la tara si canalizarea este recent facuta.
Din baie avem scurgerea in camin exterior astfel: de la WC si una comuna dus cu chiuveta
Cea de la chiuveta si dus ies pe 110mm
Se duc ambele in camin si apoi spre fosa septica
Avem un sifon de pardoseala in dus doar
Chiuveta nu are sifon de pardoseala merge direct spre caminul exterior de la furtunul flexibil acesta intra direct in teava de scurgere
Avem miros de canalizare prin teava de 110mm si spre chiuveta.
Nu sunt etanseizate ok probabil si poate ca nefiind sifon de pardoseala pentru chiuveta
Ne puteti ajuta va rog?

Va rog.

Cu stima

Florin Balcu
0729011852

Costel a scris:

Ce diametru trebuie sa aiba teava de aerisire verticala pentru fosa?

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro