6 mituri false despre constructia unei case
Exista tot felul de povesti, de mituri, in ceea ce priveste constructia unei case, iar noi incercam sa demontam cateva dintre ele, auzite frecvent. Ideea e una clara: cand vrei sa te apuci de constructia unei locuinte, trebuie sa fi atent la materialele de constructie pe care trebuie sa le cumperi - bine ar fi sa analizezi ofertele mai multor magazine specializate si sa te feresti si de povestile ce tot circula.

"Important e sa torn temelia. Mai vedem noi dupa".
Nu e chiar asa de simplu. Nu putine sunt locurile de la periferiile oraselor unde zarim temelii lasate la voia intamplarii si care stau de izbeliste cu anii. Totul vine din cauza grabei de a se apuca de casa, turnarea temeliei si..hop...nu mai exista buget pentru ridicarea casei. Sau poate nici timp. De aceea, indicat este sa va calculati bine bugetul, sa verificati timpul ca sa nu va confruntati cu astfel de probleme. ?i fara graba. Chiar daca am turnat temelia, nu inseamna ca o putem lasa asa cu anii. Bucatile de fier lasate deasupra cu timpul vor ruginii, iar, desi le curatam cand reluam treaba, pete de rugina tot raman, iar contactul lor cu betonul va aveade suferit.
Recomandare: Planificarea constructiei unei case cu mansarda si dimensiuni de 8x8 metru - planuri, fotografii si idei de amenajare
Sa nu mai vorbim de radier. Fenomene precum ploaia abundenta, inghet - dezghet fac ca placa de beton sa fie avariata. De la placa porneste startul si reprezinta cheia in rezistenta casei, deci, hai sa nu pornim cu stangul. Ca si exceptie, din diverse motive, radierul poate sta descoperit maxim un an de zile, iarna protejandu-l cu polistiren peste care intindem folie. Folia va fi prinsa bine de fundatie pentru a nu fi luata la primul viscol.
"Hai cu caramida ca-i mai buna decat BCA-ul"
Mitul vine mai mult ca urmare a pretului mare al unui metru cub de caramida fata de cel al BCA-ului (beton celular autoclavizat). Avantajele folosirii BAC-ului sunt: proces de constructie mai scurt, bun izolator termic, material sanatos si rezistent la cutremure si incendii. Cum? Bulele de aer din interiorul BCA-ului au un rol important: vara, peretii sunt reci, chiar daca cel din exterior arde. Iarna, bulele de aer ajuta ca pierderile de caldura din interior spre exterior sa fie tot mai mici.
Citeste si: Casa caramida vs casa lemn - avantaje si dezavantaje
In timpul unui seism, pentru un perete din blocuri de BCA, datorita greutatii reduse, forta seismica va avea o valoare mai mica. Mentionam ca, intr-un metru cub de materii prime se obtin aproximativ 5 mc de BCA. Celulele de aer iarasi au o calitate:buna bariera fonica. Daca e sa vorbim de cat de sanatos este BCA-ul amintim din ce este compus: var, gips, ciment, nisip si apa. Nisipul se regaseste si-n alte materiale de constructii: beton, caramida etc. Cercetatori ai Universitatii Tehnice "Gh. Asachi" din Iasi au facut un studiu si au aratat ca valoarea medie a indicelui de radioactivitate pentru BCA este 0,22, la nici jumatate fata de limita maxima admisa de 0,5.
Astfel, radioactivitatea este pretutindeni, in mod natural, numindu-se si radioactivitate naturala. Astfel, radionuclizii se gasec in roci, aer, apa, sol si in organismele vii, inclusiv cel uman. Astfel, toate materialele de constructii contin radionuclizi ca U-235 (uraniu), U-238 (uraniu), Th-232 (toriul), Ra-226 (radiul), Rn-222 (radonul), K-40 (potasiu). Dar, trebuie precizat ca, nivelul de radionuclizi din BCA nu este periculos. Exista studii in acest sens.
Vezi si: Cum se crapa zidaria de caramida la cutremur
Desigur, suntem cu totii deranjati ca in Romania casele, blocurile se construiesc repede si deseori prost. Pe acest fond, s-a nascut mitul zidurilor care ar trebui lasate ani intregi sa se usuce. Specialistii in constructii arata ca, intr-adevar, este nevoie de un interval de vreme calduroasa care trebuie lasat intre ridicarea zidurilor si continuarea lucrarilor (izolarea exterioara, tencuirea etc). Insa, vorbim de cateva zeci de zile, nicidecum de intervale ca jumatate de an sau ani de zile, cum se mentioneaza deseori pe forumuri.
"Cativa ani trebuie sa lasam zidurile sa se usuce"
Daca e sa lasam ani buni structura la rosu, in bataia ploilor, a vantului, a ninsorilor, structura constructiei va avea de suferit din cauza infiltratiilor. Vor fi afectate calitatea initiala a blocurilor de zidarie, dar si legaturile de beton dintre blocuri. Ca si solutie: achizitionarea unui dezumidificator puternic. Reduce timpul dintre turnarea sapelor si montarea parchetului sau a dusumelelor din lemn.
Recomandare: Realizarea unei fundatii la o casa de lemn - Turnarea placii de beton cu cifa
"Fara placa de beton intre ultimul nivel si pod"
"Dureaza prea mult"
Ei bine, nu trebuie sa incepeti cu acest gand un proiect, chiar si unul de ridicare a unei locuinte. Este adevarat ca o investitie de acest gen necesita seriozitate. Tot ce trebuie sa faceti e sa luati in calcul factorii externi ce pot influenta negativ lucrarea. Comunicarea cu echipa ce va demara lucrarile propriu-zise reprezinta cheia succesului.
Recomandare: Ce ciment se foloseste la fundatie si la placa? Care-i cel mai recomandat? Retete pentru prepararea betonului
"Trebuie sa detinem cunostinte in domeniul constructiilor"
Acestea sunt doar cateva din miturile ce umbla cand vine vorba despre constructia unei case, iar viitorii proprietari nu au incredere si pornesc cu emotii la drum.
Vezi si: Acte si avize necesare pentru constrcutia unei case in Romania
Recomandari articole: autorizatie de constructie, constructie casa, legislative, proiecte case,
‹‹ Cum sa construiesti o casa ieftina - iata care sunt solutiile la indemana
Modele tavane extensibile pentru bucatarie - CELE mai moderne IDEI ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Cum să construiești o casă repede si cu costuri cît mai mici
Posteaza!