renovat.ro

» » » » »


Mobila din PAL melaminat sau PAL furniruit


Cu totii stim ca astazi marea majoritate a mobilei se fabrica din materialul de baza numit PAL. Ce inseamna PAL? Acronimul provine de la "Placi Aglomerate de Lemn". Dar cine le aglomereaza si de ce? OK. Un pic de gluma este buna. Totusi un element distinct va diferentia aspectul final: si anume, suprafata de finisaj. Poate fi melamina sau furnir. Sa analizam pe rand cu cate un exemplu si cu cate o poza diferentele si asemenarile, avantajele fiecarei solutii.

Diferente PAL melaminat si PAL furniruit furnir
Mobila din PAL melaminat sau PAL furniruit

Galerie poze
  • Diferente PAL melaminat si PAL furniruit furnir
Galerie poze





Placile de PAL sunt realizate ca tehnologie din lemn tocat marunt, amestecat cu un clei special si apoi presate si uscate la cald. In mare, acest proces tehnologic este respectat de toti furnizorii, diferenta de la un producator la altul provenind din esenta de lemn din compozitia placii, adezivul folosit si temperatura de uscare. Dar mergem mai departe si ajungem dupa ce placa este realizata si urmeaza procesul de acoperire a fetelor cu un material de finisaj.
Placa de PAL melamina
Placa de PAL melaminat

Sa luam exemplul cu suprafata melaminata. Termenul este atat de cunoscut, cel putin atunci cand ne gandim la parchet laminat. Exact! Si acolo se foloseste acelasi material si principiu de finisaj. Peste placa de fibre, se pun straturi succesive de melamina si hartie impregnata astfel incat in final vom avea o suprafata neteda. Hartia impregnata se foloseste pentru a da modelul sau culoarea finisajului. Asa cum stim, putem avea de la culori simple ca rosu, galben, alb, maro pana la modele care imita aproape perfect esenta de lemn a stejarului, ciresului, bradului.

Comparatie intre mobila din PAL Melaminat si cea din PAL Furniruit

Daca acum stim cum se realizeaza PAL-ul melaminat, sa trecem la PAL-ul furniruit. Toate etapele de realizare a placii de PAL se pastreaza. In schimb, la momentul finisarii se va folosi furnirul. Ce este furnirul? Este o placa foarte subtire de lemnn de grosime 1mm sau chiar mai subtire cu care se pot acoperi alte suprafete pe baza lemnoasa.

Lipirea se face cu un adeziv pe baza de aracet sau cu alte tipuri de adeziv. Important este ca, dupa uscare, suprafata se baituieste si se lacuieste. De aceea, usile de interior furniruite se potreconditiona si lacui . Furnirul suporta un proces repetat de lacuire. Ce este mai bun? Furnirul sau melamina? Iata o intrebare interesanta. Pentru a face o comparatie , trebuie sa spunem ca un raspuns ar fi ca depinde unde vrem sa folosim mobila realizata cu unul din cele doua materiale. Daca mediul de lucru este umed, supus unor actiuni termice mai mari, atunci este preferabil PAL-ul melaminat, existent si in modele termorezistente sau tratate pentru umezeala. Dar si pentru mobila de sufragerie alegerea este foarte potrivita. In cazul in care mobila este pentru dormitor, sau un spatiu normal de locuit, fara conditii de umezeala si unde dorim imprimarea unui stil clasic autentic, se poate merge pe solutia cu mobila din PAL furniruit. Efectul este de naturalete si de stil clasic.
PAL furniruit
PAL furniruit

Cam acestea ar fi cateva idei si exemple care v-ar putea ajuta in alegerea unei mobile potrivite pentru locuinta. Amenajarea interioara a casei sau a apartamentului implica luarea unor hotarari pe termene mai lung, deci cunoasterea solutiilor cele mai potrivite este un real avantaj. Spor la treaba!

Intrebare: Sper sa ma puteti ajuta intr-o problema... am un dulapior (suport de tv) din pal furniruit. Si din cauza ca televizorul este mai greu, se curbeaza partea de sus. Ma puteti ajuta cu o idee sa il pot folosi in continuare, fara teama de a se curba mai rau? Abia l-am cumparat si este doar foarte putin curbat, dar mi-e teama sa nu se deterioreze mai rau pe parcurs. Dulapiorul are intr-o parte dulapior cu o usa mica si in cealalta parte o polita. Imediat dupa terminarea usii incepe sa se curbeze.
Raspuns: Aveti nevoie de o ranforsare a politei. O idee ar fi sa realizati un suport din profile metalice de aluminiu, pe care sa le montati in interiorul politei, pe laterale si in partea de sus.


Recomandari articole: mobila, pal, furnir,

‹‹ MDF| Emblema calitatii pentru mobilierul din panouri de fibre

Mobilierul in perioada Renasterii | Istoria mobilei ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
Florin constantinescu a scris:

Buna ziua as vrea sa amenajez un birou cu lemn furniruit, in bucuresti, aprox 100 mp. Tel 0724527601

Florin Chelu a scris:

putem discuta 0722508802

dorina a scris:

Am o mobila mare cu corpuri suprapuse din lemn furniruit ,,,//nu stiu sigur
(hm , cred ca am inteles corect din explicatiile d-voastra ,,,este lucioasa !

Pana nu demult am intretinut-o cu ulei pe baza de petrol (cu indicatii pentru acest tip de mobila ), acum nu se mai gaseste .

Am gasit 2 produse
1. " sprey mobila Sano Furniture"
2. " sevetele mobila Sano Furniture"

Va rog foarte mult sa-mi spuneti daca le pot folosi pentru mobila mea?
Multumesc.






Chitu Adela a scris:

Am mobila de Bucătărie furniruita (furnir care sa cam stricat ) as vrea sa ii dau alta fata . Puteti sa ma sfătuiți va rog!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro