renovat.ro

» » » » » »


Mobilier rustic din lemn pentru casa si gradina | Ghid complet pentru pasionatii de DIY + idei in imagini


Amenajarea oricarei camere trebuie sa ia in considerare atat maximizarea utilizarii spatiului interior cat si oferirea unui nivel de confort cat mai ridicat. Pentru aceasta veti avea nevoie de diferite piese de mobilier cu dimensiunile potrivite pentru dormitorul sau livingul vostru. Daca intampinati probleme in gasirea unui mobilier potrivit iar alegerea unui mobilier la comanda este prea costisitoare atunci puteti incerca sa va construiti singuri diferite piese de mobilier din lemn.

Mobilier rustic din lemn
Mobilier rustic din lemn pentru casa si gradina | Ghid complet pentru pasionatii de DIY + idei in imagini

Galerie poze
  • Mobilier rustic din lemn
  • Banca cu spatar din paleti
  • Banca si masuta din paleti
  • Banci gradina din paleti
Galerie poze
  • Banci pliabile din lemn
  • Banci si scaune foisor
  • Camera cu mobilier rustic din lemn
  • Casuta din lemn pentru papusi
  • Comoda din lemn
  • Construire masuta din lemn
  • Masa si scaune din lemn pentru gradina
  • Masa terasa din lemn
  • Mobilier din lemn pentru baie
  • Mobilier din lemn pentru bucatarie
  • Mobilier din lemn pentru terasa
  • Mobilier rustic terasa
  • Montare mobilier din lemn
  • Pat din lemn in forma de masina
  • Pat supraetajat din lemn
  • Reconditionare mobilier din lemn
  • Reparare zgarieturi mobilier lemn
  • Sezlong DIY din lemn
  • Sezlonguri din paleti din lemn
  • Sezlonguri gradina din lemn
  • Sipci din lemn
  • Suport din lemn pentru vinuri
  • Idei frumoase de mobila si mobilier din busteni





In continuare va vom prezenta care este cel mai bun lemn pentru fabricarea mobilierului si ce piese sunt mai usor de construit atat pentru spatiile interioare cat si pentru terase sau gradini.


Vezi si:  Decor rustic cu busteni si trunchiuri de copac

Sfaturi pentru alegerea materialelor


Lemnul este un material versatil care se prelucreaza usor, fiind ideal pentru proiectele de fabricare a mobilierului pentru casa si gradina. Iata care sunt principalele avantaje ale lemnului:


-    Rezistenta - daca este protejat cum trebuie, lemnul poate sa asigure mobilierului o durata de utilizare foarte lunga. Intretinerea periodica si protejarea poate sa creasca considerabil aceasta perioada.

Citeste si: Case din lemn si busteni pentru vacante reusite

-    Aspect - obiectele din lemn au un aspect natural, putandu-se incadra cu usurinta in camere cu diferite stiluri de amenajare interioara
-    Coloristica - lemnul poate sa aiba o gama larga de culori de la cele mai deschise ale rasinoaselor sau ale frasinului pana la cele mai inchise ale nucului
-    Finisaje - mobilierul din lemn poate sa fie lacuit cu lacuri in diferite nuante sau vopsite in culori diferite adaptate la decorul camerei  

-    Pret - lemnul are un pret accesibil, astfel ca nu veti avea nevoie de un buget foarte mare pentru aceste proiecte

Vezi si: Decoratiuni rustice din busteni pentru casa si gradina - cele mai frumoase idei intr-o colectie de peste 40 de poze

Lemnul poate fi achizitionat sub forma de panouri, scanduri sau sipci cu anumite dimensiuni standard pe care va trebui sa le taiati in functie de necesitati. Daca doriti sa faceti un mobilier rustic din lemn masiv, puteti folosi si trunchiurile copacilor pe care le-ati taiat din gradina.


Lemnul care se foloseste pentru fabricarea mobilierului se imparte in doua categorii:


1.    Lemn de esenta tare - potrivit pentru fabricarea pieselor de mobilier care necesita o rezistenta mai buna. Cele mai populare specii de arbori cu lemnul de esenta tare sunt stejarul, fagul, marul sau ulmul


2.    Lemn de esenta moale - sunt potrivite pentru fabricarea elementelor decorative sau ornamentale. Arborii cu esenta moale sunt plopul, mesteacanul, pinul, salcia sau arinul. Datorita prelucrarii usoare a lemnului moale, veti putea sa faceti relativ usor elemente decorative cu diverse forme si marimi.

Recomandare: Case din busteni rotunzi - perfectiunea dintre estetica si functionalitate

Totusi, atunci cand alegeti un anumit tip de lemn va trebui sa luati in considerare si textura acestuia. Un blat cu o suprafata neteda poate fi obtinut din lemn de tei, fag sau mesteacan, in timp ce lemnul din stejar sau mesteacan se poate crapa usor atunci cand sunt folositi suruburi sau cuie.


Pentru ca placile sau scandurile din lemn sa fie potrivite pentru fabricarea unui mobilier va trebui sa tineti cont de urmatoarele aspecte:


-    Sa nu aiba noduri care au un aspect inestetic si care reduc rezistenta placilor sau panourilor din lemn
-    Sa aiba inelele de crestere anuala cat mai apropiate, in special daca este lemn de conifere. Cu cat inele sunt mai apropiate cu atat placa de lemn va fi mai rezistenta
-    Sa aiba o culoare uniforma pe toata suprafata. Culorile diferite pot indica prezenta unor mucegaiuri sau ciuperci care scad rezistenta lemnului


Iata si: Piese de mobilier din busteni - 15 idei superbe

Etape in procesul de fabricare a mobilierului


Inainte sa va apucati sa construiti o piesa de mobilier din lemn va trebui sa va asigurati ca aveti toate masinile si sculele necesare. Un fierastrau circular de masa poate sa fie suficient pentru majoritatea pieselor de mobilier pentru casa si gradina.


Procesul de fabricare a unui mobilier DIY trebuie sa fie format din urmatoarele etape:


-    Planificarea proiectului - este important sa luati in considerare unde si cum va fi utilizat mobilierul dar si forma si dimensiunile acestuia. Realizati schite minutioase ale mobilierului si notati dimensiunile fiecarei componente
-    Masurarea - aceasta etapa consta in masurarea efectiva a scandurilor sau placilor din lemn conform dimensiunilor de pe schite
-    Taiarea lemnului - se taie lemnului conform masuratorilor precendente
-    Aplicarea lacurilor de protectie - proprietatile lacurilor de protejare a lemnului vor fi alese in functie de nivelul de umiditate din spatiul de depozitare al mobilierului
-    Aplicarea unui strat decorativ - poate sa fie atat vopsea de diferite culori cat si lacuri cu nuante diverse

-    Asamblarea - imbinarea elementelor poate sa fie facuta cu adezivi speciali pentru lemn dar si cu suruburi si cuie de diferite dimensiuni

Vezis si: Transforma bustenii si trunchiurile de copac in scaune si taburete unice - Chiar nu pot alege modelul preferat!!!!

Idei de mobilier pe care puteti sa il fabricati singuri


Este destul de dificil sa construiti o piesa de mobilier din lemn, in special daca nu aveti o fotografie de model sau o schita cu dimensiuni din care sa va inspirati. Cele mai simple astfel de piese pot sa fie o banca pentru terasa sau gradina, o masuta pentru camera copiilor sau o consola pentru hol sau living room.


Pentru construirea unor piese de mobilier pentru terase sau gradini puteti folosi si lemnul reciclat precum cel de la paleti care de obicei au dimensiuni de cuprinse intre 80 si 120 de centimetri. Veti putea folosi acesti paleti pentru construirea unor sezlonguri pentru anotimpurile calduroase sau a unor banci pe care sa puneti o saltea sau cateva perne pentru a creste confortul.


O banca larga cu o masuta de cafea pentru terasa poate de asemenea sa fie un proiect pe care veti putea sa il faceti singuri. Daca doriti ca masuta si banca sa aiba un design mai elegant puteti sa le vopsiti in nuante deschise care sunt complementare cu cele ale decorului exterior. Pentru ca mobilierul din lemn pentru gradina sa aiba o durata lunga de viata nu uitati sa il protejati folosind difertite lacuri sau vopsele.

Vezi si: Desprinsa din povesti este aceasta cabana din busteni construita si amenajata in stil rustic

Pentru dormitorul copiilor puteti incerca sa faceti diferite piese de mobilier care sa aiba un design cat mai atragator. Mobilierul pentru camera copiilor se face din lemn de esenta tare care are o rezistenta mai buna. Incercati sa evitati piesele de mobilier cu colturi ascutite in care cei mici se pot accidenta. Pe langa mobilier copii au nevoie si de jucarii, iar o casuta din lemn pentru papusi poate sa fie cadoul ideal pentru orice fetita.


Pentru terase, foisoare sau pergole veti putea face mese si banci pentru odihna si relaxare. Daca spatiul este limitat, cautati schite pentru scaune si mese pliante, iar daca spatiul este generos, puteti face mese mai mari si banci cu spatare inalte.

Pentru mobilierul de baie, avand in vedere gradul mare de umiditate, aveti nevoie de un lemn de esenta tare dar si de mai multe straturi de lacuri sau vopsele pentru protectie.


Dulapioare suspendate, mobilier pentru chiuveta sau diferite cutii de depozitare sunt piesele de mobilier pentru baie care pot sa fie facute din lemn.

Mobilierul din lemn pentru bucatarie trebuie sa aiba atat o buna functionalitate cat si un aspect atragator. Pentru decoruri rustice alegeti modele simple de dulapuri sau corpuri suspendate din lemn, iar pentru designurile interioare clasice puteti sa folositi mobilier din lemn cu decoratiuni sculptate.


O consola cu sertare sau un suport pentru sticlele de vin sunt alte idei de mobilier pentru bucatarie care poate sa fie facut din lemn.

Citeste si: Proiect de casa la munte - busteni si piatra o combinatie aproape de perfectiune


Reconditionarea si repararea mobilierului din lemn


Indiferent de cat de mult incercam sa protejam mobilierul din lemn acesta se uzeaza odata cu trecerea timpului, insa exista mai multe metode de reconditionare sau de reparare a micilor zgarieturi sau ciupituri de pe suprafetele netede.


Zgarieturile de pe mobilier se pot repara cu:


-    Markere pentru retus care contin o substanta opaca cu uscare rapida si care nu necesita utilizarea unui nou strat de lac pentru protectie. Daca nu gasiti nuanta dorita puteti incerca o sa combinati doua sau mai multe nuante
-    Markere pe baza de alcool care au o textura asemanatoare lemnului. Suprafata reparata va trebui acoperita cu un nou strat de lac
-    Markere de retus fara alcool care imita textura lemnului. Dupa retusare suprafata va trebui ceruita sau acoperita cu un nou strat de lac


Pentru zgarieturile mai profunde veti avea nevoie de un baton cu ceara care se gaseste in diferite culori si texturi. Daca folositi o ceara transparenta este necesar un nou strat de lac pentru ca mobilierul sa aiba o culoare uniforma.

Gaurile sau alte defecte mai mari pot sa fie reparate cu un chit special pentru lemn cu o culoare asemnatatoare cu a lemnului.Aplicati mai multe straturi si asteptati sa se usuce iar la final smirgheluiti suprafata si aplicati un strat nou de lac.


Pentru indepartarea peteleor de pe suprafetele din lemn nu trebuie decat sa le frecati cu o carpa umezita in benzina iar pentru a reda finisajul lucios al suprafetei puteti folosi uleiul din seminte de in.



Recomandari articole: mobilier lemn, amenajari rustice, cum se face, proiecte diy,

‹‹ Bucatarii minimaliste- idei si solutii pentru spatiile mici

Constructia unei banci cu spatar pentru gradina - schite, idei si sfaturi super utile ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro