renovat.ro

» » »


Mobilierul in perioada Renasterii | Istoria mobilei


Multi dintre noi, atunci cand ne gandim la perioada Renasterii (sec XV - XVI), ne gandim la inflorirea artelor plastice, in special pictura si sculptura. Este insa un lucru mai putin cunoscut faptul ca mari artisti precum Michelangelo, Cellini sau Leonardo da Vinci au conceput, pe langa marile capodopere artistice, si piese de mobilier si modele de mobila.

Set dinning cu masa si scaune in stil renascentist
Mobilierul in perioada Renasterii | Istoria mobilei

Galerie poze
  • Set dinning cu masa si scaune in stil renascentist
Galerie poze

Cert este ca piesele de mobilier devin in aceasta perioada adevarate opere de arta, impodobite cu decoratiuni si sculpturi deosebit de frumoase. Esteticul si decorativul primeaza asupra functionalului in realizarea mobilei, cu motive decorative vegetale, coloane, pilastri, arabescuri, cariatide, dar si cu scene mitologice.

Printre piesele de mobilier cele mai frecvente se numara bufetul de bucatarie, folosit pentru pastrarea veselei si a ustensilelor de bucatarie, dulapul, care acum nu mai este folosit doar in biserici, ca in Evul Mediu, ci si in locuintele bogate, ca mobila de depozitare, masa, care apare acum si in alte tipuri si forme, precum mesele rotunde cu unul, patru sai sase picioare bogat impodobite, lazile sau cuferele cu rol de depozitare, decorate cu picturi sau sculpturi reprezentand scene alegorice sau peisaje.

Scaunele din perioada Renasterii sunt fie cu spatar inalt si bogat decorat, fie taburete sau fotolii tapitate, ori scaune cu picioarele in foarfeca, unde sezutul si spatarul sunt din piele de animal rezistenta. Paturile sunt acoperite cu baldachin de care atarna perdele in falduri bogate.

In ceea ce priveste materialele folosite, predomina lemnul masiv, din stejar sau nuc, marmura si pielea de animale, dar si materialele textile folosite pentru tapiteriile ornamentate cu motive florale stilizate. Ca tehnici de ornamentare, se imbina sculptarea, pictarea si tapitarea mobilei.

Daca doriti sa dati un aer renascentist locuintei dumneavoastra, nu este foarte dificil si nici demodat. Mobila pictata si interioarele bogat ornamentate sunt iarasi la moda, ca si picturile murale cu scene din marile capodopere ale lui Rafael, Michelangelo sau Da Vinci. Puteti folosi si cateva sculpturi in miniatura ce reproduc opere de arta Renascentiste, puse in valoare intr-o atmosfera decorativa care sa se potriveasca si cu tendintele contemporane. Nu in ultimul rand puteti vizita un magazin de antichitati, de unde sa achizitionati cateva piese de mobilier autentice.


Recomandari articole: stiluri design interior,

‹‹ Mobila din PAL melaminat sau PAL furniruit

Stilurile Bizantin, Romanic si Gotic |Istoria mobilei in Evul Mediu ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro