renovat.ro

» » » » »


Montaj Calorifere


Daca este toamna este foarte bun momentul. Daca este iarna se poate face si acum? Ce anume? Sa montam calorifere noi! Haideti sa vedem care ar fi pasii de montaj si cum se face acest lucru.

Montaj calorifere
Montaj Calorifere

Galerie poze
  • Montaj calorifere
Galerie poze





Mai intai de toate se demonteaza caloriferele vechi, din fonta sau otel, daca ele exista. Cum anume se demonteaza am prezentat intr-un articol anterior. Acum ne vom concentra pe etapa de montaj. La ce anume trebuie sa fim atenti acum? Trebuie sa pozitionam in primul rand caloriferul pentru accesul optim. Astfel, daca el este langa o usa de balcon este mai facil sa montam robinetul de tur in partea opusa pentru a fi mai ferit.

Un alt aspect este cel al inaltimii de montaj. Ne vom ghida dupa teava de tur. Pe cat posibil vom ajusta inaltimea astfel incat teava de tur sa fie in plan orizontal. Apoi, teava de retur se va monta pe sub calorifer. Teava de retur va fi sustinuta de bride metalice.

Pentru robinetul de tur putem opta ca varianta de montaj sa cumparam un robinet cu cap termostatat. Ce inseamna acest lucru? Manerul robinetului are inglobat un termostat. Prin setarea lui se va mentine in camera o temperatura constanta.

Principiul de lucru al acestuia este total deschis - total inchis. Temperatura constanta se mentine prin varierea duratei de deschidere a caloriferului. In cazul in care avem montate repartitoare se pot obtine economii importante pe durata zilei prin mentinerea unei temperaturi mai scazute decat in timpul noptii.

Ca teava de racordare avem la dispozitie variantele cu cupru, teava multistrat sau polipropilena. Intai se fixeaza caloriferul in bridele de sustinere, se monteaza robinetii de tur si de retur apoi se face racordarea cu tevi.

Acestia sunt in mare pasii de montaj a unui calorifer - radiator . Vom apela la serviciile unei firme specializate in instalatii sanitare si termice. Va dorim spor la treaba in amenajarea apartamentului si in inlocuierea caloriferelor.

Intrebari si raspunsuri despre montaj calorifere:

Intrebare: Calorifer din otel montat la 8 cm de la pardoseala (returul). Este corect? Exista riscul ca munca si cheltuiala sa fie aproape inutile si la iarna sa am probleme? Restul caloriferelor in dormitor, bucatarie si baie sunt montate la o distanta de 15cm fata de pardoseala. Va multumesc.
Raspuns : Nu vad care ar fi problema de care va temeti, in afara de faptul ca se curata mai greu pe sub calorifer daca este pozitinat mai jos.

Intrebare: Este corect ca la calorifere din aluminiu sa se lege si tur si retur la partea de jos? Din cate stiu se leaga tur sus si retur jos.
Raspuns: Depinde de calorifer. Metoda clasica de montaj este, intr-adevar, cu teava de tur sus si cea de retur jos. Exista insa si anumite modele de calorifere la care montajul se face jos si pentru tur si pentru retur. La acestea, se folosesc robineti speciali. Cel mai bine este sa verificati in manualul cu instructiunile de montaj ale caloriferului ce tip de montaj este recomandat de producator.

Recomandare: Panouri radiante: avantaje si dezavantaje si mai ales cat sunt de eficiente

Intrebare: Buna ziua, as dori sa montez 2 calorifere, cineva mi-a recomandat sa montez teava (henco) 16 pe tur si 20 pentru retur. E normal? Multumesc.
Raspuns: Puteti monta asa, daca doriti, dar nu va influenta randamentul caloriferului.

Intrebare: Pot sa montez caloriferele pe un perete interior al camerei si nu sub fereastra? Daca nu, care este inconvenientul? Multumesc.
Raspuns : Daca peretii exteriori sunt izolati, atunci n-ar trebui sa fie nici o problema. Singurul motiv pentru care caloriferul se monteaza sub fereastra este ca sa fie pe peretele exterior, care este mai rece.
Raspuns (ing. Ionita Cristian): Tehnic... un calorifer se pozitioneaza sub geam ca sa o ofere perdea de caldura si sa nu transpire geamul, pe peretele exterior, care este mai rece. In cazul acesta, se poate suplimenta cu inca un calorifer.

Intrebare: Ce calorifere imi trebuie daca circuitul este de cupru? Va multumesc.
Raspuns: Pentru mai multe detalii privind acest subiect, va recomandam articolul Instalatii de Incalzire cu Tevi de Cupru

Intrebare: Se poate monta un calorifer port prosop in baie alimentat de la un boiler electric de 100 litri?
Raspuns: Daca doriti ca, inainte de a folosi apa in baie, sa o treceti prin calorifer, atunci in principiu, este posibil... Dar sunt si cateva dezavantaje: se poate ca, din calorifer, apa sa adune depuneri de rugina, iar boilerul sa nu incalzeasca apa suficient pentru un calorifer (majoritatea incalzesc apa la max. 50 de grade).

Recomandare: Tipuri de calorifere

Intrebare: La caloriferul meu turul este legat sus si returul jos, dar pe aceeasi parte. Mi se incalzeste doar partea de sus a caloriferului. Ccorect ar fi ca returul sa fie in partea de jos, dar in partea opusa (adica daca turul este in dreapta sus, returul in stanga jos)?
Raspuns: Da, in mod normal, turul si returul sunt pozitionate pe diagonala. Dar nu este neaparat acesta motivul pentru care caloriferul nu se incalzeste uniform.Puteti incerca sa schimbati racordarea si, daca tot nu se incalzeste, verificati daca nu cumva este o problema de debit. Pentru mai multe informatii si procedee de verificare a caloriferelor, va recomandam pagina urmatoare a acestio articol.
Raspuns (ing. Ionita Cristian): Tehnic, tur si returul la calorifere cu dimesiuni pana la 80 cm, tevile se pozitioneaza pe aceeasi parte. La caloriferele ce depasesc 1 m, tevile se pozitioneaza pe diagonala.

Intrebare: La caloriferul meu turul este legat jos, iar returul este sus, eu acum am cumparat casa si nu pot face deocamdata focul in centrala ar fi o problema asta?
Raspuns: Daca acest calorifer a functionat pana acum asa, atunci nu ar fi nici o problema nici de acum inainte.

Intrebare: Locuiesc intr-un apartament de 2 camere. Intr-o camera caloriferul face un zgomot ca un susur continuu, in cealalta doar ocazional. Sunt racordat la incalzire centralizata. De la ce este acest suierat si ce se poate face pentru remediere? Va multumesc.
Raspuns (ing. Ionita Cristian): In legatura cu ploblema dumneavostra se poate remedia. Trebui aerisite caloriferele si instalatia. 0723.01.04.41 pentru mai multe detalii.

Intrebare: Am la baie un calorifer port-prosop. Este montat cu aerisirea in partea de jos, iar turul si returul sunt montate pe aceeasi parte. Imi este greu sa il aerisesc. Pot intoarce caloriferul cu josul in sus? Avand in vedere ca partea cu cei mai multi elementi este acum jos!
Raspuns (ing. Ionita Cristian): Da este posibil... orice este posibil daca se vrea. Daca nu va descurcati, reveniti.

Intrebare: Cum se leaga corect un calorifer scarita? In cruce, cu turul sus si returul jos pe partea opusa? Sau turul sus, returul jos pe aceeasi parte? Sau turul si returul jos? Multumesc!
Raspuns (ing. Ionita Cristian): In functie de inaltimea caloriferului!! Daca aveti un calorifer care depaseste 1200 cm inaltime - tur sus si returul jos in diagonala. Daca aveti un calorifer care nu depaseste 1200 cm, se poate opta si pentru tur jos returul jos.

Intrebare: Se poate monta gresie si faianta iarna daca nu am casa incalzita?
Raspuns : Gresia si faianta se pot monta doar la o temperatura de peste 10 grade Celsius. O temperatura mai mica afecteaza priza adezivului cu care este montata, lucrarea fiind compromisa.

Intrebare: Toate caloriferele se incalzesc foarte bine... ma deranjeaza clipocitul care se aude in ele, am urmat toate procedurile de aerisire, dar nu stiu care este cauza. Va multumesc.
Raspuns (ing. Ionita Cristian): Daca aveti centrala termica, aerisirea caloriferelor se face in felul urmator. Se inchid robinetii de tur si retur, se deschide aerisitorul, dupa care se deschide robinetul de retur apa sau aerul care iese din aerisitor se scurge intr-o sticla de 2 litri plastic.
Cand vine numai apa fara aer, se inchide aerisitorul si se deschide robinetul de tur, dupa care se deschide din nou aerisitorul si repetata procedura de aerisire intr-o sticla de 2 litri plastic.
Aerisirea caloriferelor se face treptat, de la cel mai indepartat calorifer catre cel mai apropiat calorifer de centrala termica ca sa se elimine aerul din instalatia termica.
Daca sunteti racodati la reteaua de termoficare, in cazul acesta trebui aerisita, de la aerisitorul coloanei principale situat la ultimul etaj sau la subsol.

Intrebare: Am o centrala electrica protherm 9kw ray electrica. Pentru a optimiza functionarea acesteia, care este modalitatea de control consum mai eficienta? Adica un randament maxim la costuri de functionare scazute. Folosire de robinet termostatat la calorifere ori folosirea unui termostat de camera? Ar mai fi a treia varianta - cea de robinet termostatat impreuna cu un termostat de camera!
Raspuns (ing. Ionita Cristian): O varianta ar fi termostatul de camera!... Dar termostatul se pune in camera cu temperatura scazuta din toata cladirea!! Asta ar insemna ca centrala sa consulme curent!!
Ar mai fi termostate de camera legate la o centrala de comanda si centrala de comanda sa puna in functiune centrala termica... dar costurile ajung la jumate din pretul unei centrale.
Varianta cu robineti termostatati ar fi singura mai putin costisitoare.

Intrebare: Pot conecta la un boiler termoelectric un calorifer de otel si o pompa de circulare sa incalzesc o bucatarie de 6 mp? Va multumesc.
Raspuns (ing. Ionita Cristian): Da, se poate conecta un calorifer la boiler. Pompa de circulare, termostat, vana cu 3 cai, sonda de termperatura si sonda de presiune!
ATENTIE! Costuri foarte mari de energie electrica!

Intrebare: Este important ca radiatorul sa aiba o inclinatie spre sau opus sigurantei de aerisire? Unii spun ca da.
Raspuns: Pentru a valorifica legea lui Arhimede, conform careia un corp scufundat intr-un lichid este impins de jos in sus cu o forta egala cu greutatea lichidului dezlocuit, aerisitoarele sunt montate in partea superioara a caloriferului. Astfel, aerul din agentul termic (apa) se ridica in partea superioara a caloriferului. Daca acesta este montat in pozitie perfect plana, iar apa nu circula in calorifer, exista riscul sa ramana fara a fi evacuat pentru ca bulele de aer nu se deplaseaza catre aerisitor. De aceea, teoretic, este bine sa dati o mica inclinare astfel incat aerisitorul sa fie pozitionat mai sus. Totusi, practic, datorita presiunii mari a apei, in momentul deschiderii aerisitorului, apa si aerul din partea superioara a caloriferului vor fi evacuate prin aerisitor. Tot datorita presiunii mari a apei, chiar si fara aerisirea caloriferului, aerisirea coloanei poate rezolva problema evacuarii aerului. Daca observati ca un calorifer nu se incalzeste uniform dupa aerisire, pot fi doua motive: ori este infundat, ori diferenta de presiune dintre coloana tur si cea de retur este foarte mica, avand ca efect circulatia slaba a apei in calorifer.

Intrebare: Am schimbat instalatia de caldura de la etajul 2 (de la apartamentul meu) pana la et. 4 si de atunci nu mai am caldura. Nimeni nu gaseste o explicatie. Cei care au mai venit sa se uite spun ca instalarea tevilor si legatura la calorifer a fost facuta corect. Daca aeriesc caloriferul pe moment se incalzeste, dar atat.
Raspuns: In acest caz, ori caloriferul, ori una din tevi este infundata. Trebuie sa incercati sa identificati locul infundat.
Mai intai, se verifica daca tevile (tur/retur) din coloana verticala sunt calde. Daca sunt reci, atunci este posibil ca turul ori returul sa fie infundate. O posibila explicatie ar fi faptul ca la inlocuirea instalatiei de caldura, depunerile de pe tevile ramase vechi sa se fi desprins si sa fi infundat instalatia. In acest caz, trebuie inlocuita si teava de coloana veche pana la subsol.
Daca teava de coloana este calda, e posibil ca teava orizontala care vine din coloana catre calorifer sa fie infundata (tur si/sau retur). Pentru a verifica, inchidem din robinet caloriferul, pana se raceste teava dinspre coloana (tur) spre calorifer. Se da drumul la robinet. Daca teava se incalzeste imediat, atunci e ok. Daca nu, e posibil sa fie infundata si atunci trebuie desfundata sau schimbata.
Daca teava orizontala nu e infundata, trecem la verificarea caloriferului, astfel: desfacem aerisitorul si deschidem pe rand turul sau returul. Se observa debitul. Daca este slab, problema este ori la robinet ori in calorifer - se inlocuieste caloriferul, impreuna cu alt set de robineti.
O alta posibilitate de a verifica debitele pe coloana este daca avem robineti de trecere montati. Se inchid robinetii de trecere, se demonteaza caloriferul si apoi se deschid pe rand robinetii, avand langa noi o galeata. Observam astfel daca exista o diferenta de debit notabila intre cele doua tevi.

Intrebare: Am si eu o problema - imi este doar jumatate de calorifer cald. Cand aerisesc caloriferul prin robinetul de golire, se incalzeste, dar dupa 5 minute este iar cald doar jumatate. Se poate sa fie teava de retur mica - este de fii 15 - iar caloriferul este c33 de 1200, iar turul de 12.
Raspuns: Pentru a intelege mai bine care este problema cu caloriferul dvs., va propunem urmatorul test: la un calorifer bun, care se incalzeste de sus pana jos, inchideti progresiv robinetul de tur pana cand ajunge la un debit suficient de mic incat sa ramana calda doar partea de sus a caloriferului. Astfel ati reusit sa simulati comportarea caloriferului care nu functioneaza corect. Cauza? Exact! Debit insuficient. Cu alte cuvinte, undeva pe tur, pe retur sau chiar in calorifer, exista o depunere care a blocat debitul normal. Acest lucru este mai greu de detectat, iar metodele de depistare le-am descris mai sus in aceasta pagina.

Intrebare: La iesirea apei din calorifer (retur) este montat un racord cu un sistem de reglaj al debitului. Cum trebuie reglat? Turul are montat cap termostatat.
Raspuns: In general, termenul se refera la robineti de echilibrare. Am pregatit ca raspuns un material care explica principiul de reglaj si ce trebuie urmarit in articolul Robineti de Echilibrare

Intrebare: Doresc sa montez in bucatarie un calorifer la inaltimea de 1 m. de dusumea - este corect , se va incalzi? Acest spatiu este disponibiul pentru montare.
Raspuns: In principiu, puteti monta caloriferul la inaltimea de 1 m de podea. In general, caloriferele se monteaza mai jos din doua motive:
1. pentru a incapea sub fereastra.
2. aerul cald are tendinta de a se ridica; montand caloriferul mai jos, suntem siguri ca se va incalzi uniform toata camera.

Intrebare: Cate calorifere se monteaza intr-un apartament cu 2 camere? Am cate un calorifer in fiecare camera, adica dormitor, sufragerie, bucatarie, baie. As vrea sa montez si unul pe hol. Pot? Centrala este de 24 kw.
Raspuns: In general, se considera ca este necesara o putere de minim 50W/metru cub. Pentru a face corect dimensionarea caloriferelor din fiecare incapere, se inmulteste volumul incaperii cu 50. Valoarea obtinuta va indica ce putere minima trebuie sa aiba caloriferul la o temperatura pe tur de max. 90 grade C si pe retur de 70 grade C. Verificati in fisa tehnica a caloriferului ce putere disipa la aceste temperaturi si veti afla daca acel calorifer este potrivit pentru incaperea respectiva. Astfel, pentru a stabili daca centrala este suficient de puternica, se face acelasi calcul pentru volumul intregului apartament. Daca si caloriferele sunt corect dimensionate, atunci puterea centralei trebuie sa fie o data si jumatate mai mare decat valoarea astfel obtinuta, indiferent de numarul de calorifere pe care le aveti in apartament.

Intrebare: La montarea unui calorifer, este corect ca teava de tur sa fie mai mare decat cea de retur ? 1/2 respectiv 3/8 ?
Raspuns: De obicei, teava de tur trebuie sa fie egala cu cea de retur. Dimensiunea depinde de marimea caloriferului. Pentru un calorifer mare de fonta, alegem o teava de 1/2. La caloriferele noi, din otel, o teava de 3/8 este suficienta atat pe tur, cat si pe retur.

Intrebare: Un calorifer mare de fonta, lat de 60cm, lung de 2m, poate fi racordat cu teava de cupru de 15, legand turul si returul la capetele de jos (la primul si ultimul element)? Multumesc.
Raspuns: Daca temperatura apei pe tur este suficient de mare, atunci, din punct de vedere al incalzirii caloriferului, puteti folosi teava de cupru de 15. De asemenea, daca T-ul din teava de coloana are racord de 3/8" spre camera, atunci teava de 15 are dimensiuni similare. Daca, totusi, la caloriferul dumneavoastra racordul din coloana este de 1/2", atunci poate ar fi mai bine sa folositi teava de 18, pentru a asigura un debit mai bun.

Intrebare: Instalatia de incalzire de la parterul casei este din pexal. Am terminat etajul si vreau sa o extind, dar cu teava de cupru. Este mai bine? Ce dimensiuni sunt indicate in locul pexalului de 20 respectiv 16? Multumesc.
Raspuns: Tevii multistrat de 16 ii corespunde teava de cupru de 15, iar tevii multistrat de 20 ii corespunde teava de cupru de 18.

Intrebare: Cand montezi un calorifer pe polipropilena, capetele la cat trebuie sa fie la 70cm si 20 cm? Fata de sol?
Raspuns: Returul trebuie sa treaca pe sub calorifer si, daca e posibil, la minim 20 cm de sol, iar turul la nivelul racordului de tur al caloriferului.

Intrebare: Ce temperatura sa iau in calcul pentru dimensionarea unor calorifere pentru o centrala pe lemne atmosferica, 90/70 sau 75/65?
Raspuns: De obicei, centralele pe lemn functioneaza la teperatura de 90 de grade pe tur si 70 pe retur, insa va recomandam sa verificati daca este conform manualului de functionare.


Recomandari articole: montaj, DIY, calorifere,

‹‹ Robinet cu cap termostatat | Cum functioneaza ?

Cum se aerisesc caloriferele corect ca sa faci economie la incalzire! Facturi pe jumatate la un randament maxim! ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
Iulia a scris:

Rugaminte mare: am un calorifer gen scarita montat in baie - tevile de alimentare in dreapta cum ma uit la el; doua robinete in partea de jos, aerisire pe verticala, in partea de sus, deasupra robinetului din stanga. Intrebarea mea este care din cele doua robinete de jos e turul si returul? Multumesc.

iuliu a scris:

s- ainlocuit un calorifer in chicineta din motive de spatiu cu una tip scarita de 400/1200 legat in paralel cu inca una de 300/600, problema este ca scarita nu se incalzeste teava de tur estecalda pana la intrare in robinetul de tur ,a fost aerisit dar tot nu se incalzeste ,turul si returul sunt conectate in partea inferioara al scaritei si aerisitorul in partea superioara ,s-au verificat problemele de posibile infundaturi la robineti sau radiator dar tot nimic ,va rog ajutatima pentru solutionarea problemei ,va multumesc anticipat.

Ionut a scris:

La ce distanta pot sa pun un calorifer fata de mobila , pardoseala si priza .

Fusea Bogdan a scris:

Cu ce grosime a tevi pot pleca din central, avand 8 calorifere.Pot pleca pe 25 la primele 6 si sa ramana 2 pe 20

hotico a scris:

care este diferenta de randament daca am montat la calorifer si turul si returul pe aceeasi parte si nu in diagonala?

Alin a scris:

Buna ziua.Intrun ap cu 3 camere am un calorifer(dormitorul de la mijloc) mai mic și nu se încălzește aproape deloc,celelalte funcționează in parametri.Daca aveți cumva o explicație,va rog.Multumesc.

Alin a scris:

Buna ziua.Intr- un ap cu 3 camere am un calorifer(dormitorul de la mijloc) mai mic și nu se încălzește aproape deloc,celelalte funcționează in parametri.Daca aveți cumva o explicație,va rog.Multumesc.

Mircea a scris:

Buna seara
cine ma poate ajuta si pe mine
vreau sa imi scri pas cu pas
cum se monteaja calorifere pe perete vraupas cu pas
Multumesc

Adrian a scris:

buna ziua, locuiesc la bloc (9 etaje ) , la etajul 8. Tevile sunt schimbate de anul trecut. caloriferele sunt noi. am in schimb o problema la incalzirea apartamentului:
- la baie, si in sufragerie caloriferele se incalzesc in momentul in care porneste incalzirea centrala si este furnizat agentul termic de catre cei de la punctul termic. , in schimb , caloriferul de la dormitor este rece. dupa un timp - cand presupun ca cei de la punctul termic maresc presiunea sau debitul se incalzeste si caloriferul de la dormitor, dar numai atunci. intrebarea mea este urmatoarea:
- exista pe circuit o supapa de sens reglabila care nu este setata corect, sau care ar fi motivul acestui neajuns pe care il intampin, si eventual ce ar trebui sa fac pentru a beneficia de caldura in acelas timp ( cand porneste furnizarea agentului termic) si la caloriferul din dormitor si la cel din baie si la celelalte in acelas timp? Multumesc .

Dan a scris:

Buna ziua!
O intrebare, va rog:
Pot monta un calorifer la parter exact sub scara ce merge la mansarda? (scara este formata din 2 randuri de trepte cu pod, iar caloriferul urmeaza sa fie amplasat paralel cu primul rand de trepte - paralel cu scara)
Ce dezavantaje sunt in acest caz?
Intreb asta intrucat instalatorul mi-a spus ca nu ar fi indicat acolo sub scară, fără a-moi spune motivul, ci chiar pe podul scarii, fapt ce nu prea imi place.
Multumesc.

Popescu a scris:

Buna ziua.Doresc sa aflu care este numarul de elementi ce trebui sa i montez an tro camera de 14 m /2 si analtimea de 230 cm luand an calcul suplimentarea caloriferului . Caloriferul fiind din aluminiu cu analtimea de 65 cm.


Ionut a scris:

Buna ziua! Am urmatoarea problema: am doua calorifere de dimensiuni diferite(atat pe inaltime cat si pe lungime) montate pe aceeasi coloana, unul in bucatarie, celalalt in sufragerie., coloana alimentata de Radet, etaj8/8. Problema este ca doar caloriferul din bucatarie se incalzeste. Desi am incercat sa-l aerisesc pe cel din sufragerie, acesta nu se incalzeste. Am inchis returul caloriferului din bucatarie si, atunci, a inceput sa se incalzeasca caloriferul din sufragerie. Dar s-a racit cel din bucatarie, al carui retur era inchis. La redeschiderea returului caloriferului din bucatarie, acesta a inceput sa se incalzeasca, dar s-a racit iar caloriferul din sufragerie. Care ar putea fi explicatia?

Ionut a scris:

Buna ziua! Am urmatoarea problema: am doua calorifere de dimensiuni diferite(atat pe inaltime cat si pe lungime) montate pe aceeasi coloana, unul in bucatarie, celalalt in sufragerie., coloana alimentata de Radet, etaj8/8. Problema este ca doar caloriferul din bucatarie se incalzeste. Desi am incercat sa-l aerisesc pe cel din sufragerie, acesta nu se incalzeste. Am inchis returul caloriferului din bucatarie si, atunci, a inceput sa se incalzeasca caloriferul din sufragerie. Dar s-a racit cel din bucatarie, al carui retur era inchis. La redeschiderea returului caloriferului din bucatarie, acesta a inceput sa se incalzeasca, dar s-a racit iar caloriferul din sufragerie. Care ar putea fi explicatia? Mentionez ca atat caloriferele sunt noi, cat si coloana schimbata acum 5 ani, tevile fiind din cupru.

florin f a scris:

Buna ziua! Casa locuita se doreste inlocuirea centralei pe lemne si implicit a instalatiei si caloriferelor cu montarea unui centrale murale pe gaz si instalatie noua si calorifere noi. Nu e practica/nu se doreste/nu e estetic sectionarea podelelor/gresiei. Se pot monta tevile sub plafon ulterior mascate cu rigips cu coborare la calorifere? Are centrala murala suficienta putere sa faca circulatia apei? Legea fizicii permite asa instalatie? Multumesc!

MARIUS a scris:

Buna seara!
As vrea sa pun un calorifer in balcon,dar balconul este din bca de 15 cm si peste am izolat cu spuma de 10 cm.
Tine un radiator de otel de 35 kg?
Trebuie să pun dibluri de 20 cm?

toma a scris:

buna ziua am montat acasa calorifere caldero de aluminiu vream sa intreb intro camera am 18elementi =145cm e camera 400cmpe 400cm si am alta camera 360cmpe 360cm si aici am 16elementi=125cm asta cu 18elementi este montat de la podea la el 17cm si la cel cu 16 are 20cm de la podea problema ca da randament mai mic de caldura cand e mai sus asa cred vreau un raspuns concret cat trebuie de la podea la calorifer distanta

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro