renovat.ro

» » » »


Montare mocheta | Cum se pune mocheta intr-o camera


Mocheta este solutia de acoperire in totalitate a pardoselii dintr-o camera cu material textil. Mochetele pot fi realizate din fibre sintetice, precum poliamida, poliester, polipropilena in combinatie cu materiale naturale, cum ar fi lana, bumbac, sau chiar par de animale.

Montare mocheta
Montare mocheta | Cum se pune mocheta intr-o camera

Galerie poze
  • Montare mocheta
Galerie poze

Ca si in cazul parchetului laminat, exista mai multe clase de trafic, in functie de rezistenta materialului. Mocheta este o optiune buna pentru amenajarea dormitoarelor, a camerei de zi si a altor incaperi in care ne dorim o mai buna izolare termica si fonica. Nu este insa recomandata in zone umede. Dar cum se pune mocheta? Sa vedem mai departe...

Am ajuns acasa cu mocheta facuta sul. Mai intai verificam ca pardoseala este perfect plana, fara denivelari si curata. In cazuri speciale, in care podeaua este denivelata, se poate turna o sapa autonivelanta. Apoi desfasuram mocheta si o intindem liber pe pardoseala. Este bine sa o lasam asa cateva ore, pentru aclimatizare si pentru a evita condensul, dupa care putem incepe lipirea acesteia. Mocheta se monteaza din perete in perete si atunci cand o cumparam, este bine sa luam cu pana la 10 % mai mult material decat masuratorile incaperii.

Pentru lipirea mochetei de podea se foloseste un adeziv special. Acesta se aplica pe podea cu un spaclu dintat, dupa care se lasa cateva minute, in functie de instructiunile producatorului, inainte de a lipi mocheta. Aplicam mocheta peste adeziv si o presam cu ajutorul unei role, pornind de la centru catre margini. Avem grija ca materialul sa fie bine intins si sa nu se formeze cute. Daca avem nevoie sa folosim doua sau mai multe benzi de mocheta, atunci marginile de imbinare trebuie prinse cat mai etans, folosind un intinzator de mocheta.

Ultima etapa este taierea surplusului de material, la imbinarea cu peretele. Mai intai presam mocheta etans la margini si o taiem cu un cutter de mocheta. Putem, de asemenea, sa montam o plinta din acelasi material, care va fi lipit pe profile speciale din plastic, prinse de perete cu dibluri.

V-am prezentat cum se pune mocheta prin lipire cu adeziv special de mocheta. Exista si varianta de dispunere pe grila aderenta. Acest model de mocheta se poate indeparta mai usor, fara a lasa urme si poate fi relipita, la nevoie, insa nu are aceeasi aderenta ca mocheta lipita cu adeziv.
Va recomandam si articolul despre intretinerea si curatarea mochetei

Intrebari si raspunsuri despre montarea mochetei:


Intrebare: Peste un parchet de lemn ce as putea aplica?
Raspuns : Vreti sa va montati mocheta peste parchet ? De ce? Puteti reconditiona parchetul si folosi un covor in zonele unde aveti nevoie (ca sa nu alunece pe parchet, exista niste benzi cauciucate care se pun sub covor in colturile acestuia).
Daca vreti sa puneti mocheta pentru a acoperi toata suprafata camerei, teoretic trebuie scos parchetul, dar nu vad de ce n-ati putea lipi mocheta si peste parchet, insa nu va asteptati ca acesta sa mai poata fi folosit.

Intrebare: Pot lipi mocheta peste linoleum?
Raspuns : Teoretic se poate lipi, numai ca linoleumul, daca este vechi, poate avea denivelari la imbinari. Daca nu este asa, atunci puteti lipi mocheta.

Intrebare: Cum se poate dezlipi mocheta veche si ce riscuri apar pentru aplicarea uneia noi?
Raspuns: O puteti dezlipi manual, in mod traditional cu un spaclu. Sau exista niste aparate speciale cu abur care fac dezlipirea mochetei mai usoara. Se pot achizitiona din comert, dar sunt cam scumpe. Sau puteti contacta o firma care monteaza covoare PVC, mocheta, etc. La ce riscuri va asteptati la aplicarea mochetei noi? Bineinteles ca suprafata pe care se aplica trebuie sa fie perfect plana, fara denivelari si uscata.

Intrebare: As dori sa pun mocheta peste parchet (acesta e mai vechi si in unele locuri neuniform). Intrebarea e: va tine mai cald cu mocheta si e necesar sa acopar toata suprafata camerei sau pot pune doar pana la mobilier(de ex pana la dulap nu si sub el sau sub canapea). Va multumesc.

Raspuns: Daca este parchet din lemn masiv si se poate rascheta, el poate arata din nou ca nou, sau oricum, mai bine ca acum.
Daca vreti sa montati mocheta peste el, trebuie sa va asigurati ca suprafata lui este plana si ca adezivul cu care o lipiti va adera bine la suprafata parchetului. Depinde in ce stare este lacul, sa nu se cojeasca cu tot cu adeziv si mocheta...
Daca tine mai cald, da, mocheta tine mai cald la picioare, desi si parchetul este un material cald, dar mocheta, fiind textil, este mai eficienta din acest punct de vedere. Mocheta nu trebuie sa ocupe neaparat intreaga suprafata a incaperii. Nu exista contraindicatii in acest sens, doar sa folositi un profil pe conturul ei pentru a impiedica destramarea sau dezlipirea ei pe margini, si sa luati in calcul daca pe viitor veti dori sa schimbati locul mobilei din camera respectiva, cum se va incadra mocheta in acest nou context.


Recomandari articole: mocheta, DIY,

‹‹ Decoratiuni interioare | Covoare

Design interior in stil vintage ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
Andreea Feher a scris:

Se poate pune linoleum peste mocheta?Mocheta este lipita,asadar nu exista nicio denivelare.Multumesc

Vali a scris:

Fireste ca datorita lipsei denivelarilor linoleumul poate fi asezat peste mocheta! doar ca, linoleumul nu permite aerisirea pardoselii datorita texturii din plastic sau pvc din care este confectionat. Lipsa aerisirii poate genera in timp serioase neplaceri ale pardoselii, unde pot apare in timp: umiditate, acarieni, miros neplacut in spatiul dintre linoleum si mocheta. Linoleumul poate fi aplicat cu succes peste pardoseala din ciment sau beton unde poate fi lipit sau doar asezat.

Ioan a scris:

Buna ziua
As vrea să pun mochetă pe toate suprafața mansardei direct peste șapă. Se poate realiza sau mai trebuie sa izoleze cu ceva înainte? Vă mulțumesc

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro