renovat.ro

» » » » »


Montarea placilor ceramice de gresie pe hol


Placarea pardoselii holului cu gresie este o solutie practica de amenajare. Tinand cont de faptul ca holul este acea incapere a casei sau apartamentului care face legatura direct cu exteriorul, trebuie sa fie usor de intretinut si de curatat. Si ce material indeplineste aceste conditii mai bine decat gresia?

Montare placi ceramice gresie hol proba
Montarea placilor ceramice de gresie pe hol

Galerie poze
  • Montare placi ceramice gresie hol proba
  • Montare gresie hol
Galerie poze





Sa presupunem ca ne-am hotarat deja in privinta modelului de placi ceramice, stim ce inseamna gresie glazurata si gresie portelanata am masurat suprafata si am cumparat si gresia. Urmeaza montarea placilor ceramice. Va prezentam in cele ce urmeaza o lucrare de placare a holului cu gresie, ilustrata etapa cu etapa cu multe poze si exemple de amenajari interioare.

In primul rand, trebuie sa verificam starea suprafetei pe care urmeaza sa o placam cu gresie. Aceasta se numeste strat suport si trebuie sa fie neteda, plana si curata. Daca avem denivelari semnificative, atunci se va turna sapa autonivelanta. Cand suprafata este pregatita, incepem sa ne facem planul. Acesta depinde de suprafata, de cat de drepti sunt peretii, de dimensiunile placilor de gresie. Putem aseza un rand de placi de gresie pe uscat, pentru a verifica vizual planul nostru.

Cum se face planul montarii placilor ceramice
Cum se face planul montarii placilor ceramice

Pregatim adezivul pentru gresie. Intr-o galeata curata, turnam apa pe jumatate. Adaugam adezivul din sacul cumparat de la magazinul de materiale de constructii, in proportia indicata pe ambalaj. Asteptam pana ce adezivul "trage" apa, apoi amestecam, fie manual, fie cu un amestecator atasat la bormasina. Amestecam pana cand adezivul este omogen si il mai lasam cateva minute. Adezivul este gata de aplicare atunci cand, luat pe spaclu, nu mai curge. Cu o drisca zimtata, aplicam adezivul pe suprafata suport, in strat potrivit.

Se da cu adeziv pe suprafata
Se da cu adeziv pe suprafata

O cantitate de adeziv va fi aplicata si direct pe placa de gresie. Apoi acesta este tras cu drisca zimtata, pentru a ne asigura de aplicarea uniforma a dezivului pe gresie, dupa care placa poate fi montata pe stratul suport.

Se lipeste placa ceramica
Se lipeste placa ceramica

Fixarea placilor ceramice cu adeziv de gresie si faianta

Repetam procedeul si pentru cea de-a doua placa si verificam planeitatea cu o nivela. In amenajarile interioare avem nevoie de scule si unelte bune, pe care sa ne putem baza.

Verificam planeitatea cu nivela
Verificam planeitatea cu nivela

Fixarea placilor ceramice in adeziv se face prin apasare usoara cu mana si apoi prin bataie cu un ciocan de cauciuc. Atentie, nu bateti tare, deoarece placa de gresie se poate sparge sau poate ajunge pana la stratul suport, ceea ce nu este de dorit. Eventual, folosim o placa din lemn si batem cu ciocanul peste aceasta, pentru a aduce placile de gresie la acelasi nivel.

Placile se fixeaza cu un ciocan de cauciuc
Placile se fixeaza cu un ciocan de cauciuc

Distanta dintre ceramice se pastreaza cu ajutorul cruciulitelor, sau a distantierelor pentru gresie si faianta, care se aseaza intre placi, la colturi. Astfel, distanta dintre placile ceramice va ramane egala. In plus, in comert se gasesc distantiere de diverse dimensiuni, in functie de designul pe care ni l-am propus.

Introducem distantierele intre placile ceramice
Introducem distantierele intre placile ceramice

Cum se taie placile ceramice

Este bine sa incepem placarea cu gresie cu randul din mijloc si sa lasam randul de la perete pentru la urma. De ce? Pentru ca in multe cazuri, peretii nu sunt perfect drepti si va trebui sa "ajustam" putin placile. Asadar, masuram distanta dintre randul de gresie deja montat si perete, tinand cont, desigur, si de distantiere.

Masuram distanta pana la perete
Masuram distanta pana la perete

Marcam cu un creion pe placa de gresie marginea pe care trebuie sa o taiem.

Masuram placa de gresie
Masuram placa de gresie

Pentru taierea placilor ceramice, vom folosi unelte de taiere a gresiei    Pentru incepatori intr-ale mesterelii si nu numai, iata un articol despre cum se taie placa de gresie.

Taiem placa pe dimensiunile necesare
Taiem placa pe dimensiunile necesare

Placarea cu gresie pe un hol cu mai multe usi

Continuam sa masuram spatiul pentru fiecare placa din randul de la perete. Repetam procedeul: masuram, marcam placa cu creionul si o taiem cu masina manuala de taiat gresie si faianta. Periodic, este bine sa curatam adezivul dintre rosturi, inainte de a se intari.

Masuram distanta pentru fiecare placa
Masuram distanta pentru fiecare placa

Iata randul cu peretele finalizat. In unele cazuri nici nu se cunoaste ca placile au fost taiate, iar efectul vizual este cat se poate de estetic. Dar peretele nu este singurul loc unde avem nevoie sa taiem placile de gresie.

Randul de placi ceramice de la perete
Randul de placi ceramice de la perete

In cazul nostru, holul comunica cu bucataria, cu o camera de zi si cu usa exterioara, astfel incat placile necesita taierea pentru a putea monta gresia in jurul tocului, fara a lasa spatii goale sau inestetice. Iata cum arata gresia placata langa usa de la bucatarie. Desigur, usile au fost montate inainte de montarea gresiei.
Tinem cont de faptul ca nu putem calca pe placile de gresie timp de 48 de ore. Pentru a evita sa facem acrobatie pe hol, si, mai ales daca nu suntem campioni la saritura in lungime, este indicat sa placam mai intai jumatate din suprafata, pentru a putea folosi cealalta jumatate de hol. Dupa 48 de ore, putem placa si suprafata ramasa.

Asa arata placile montate langa usa
Asa arata placile montate langa usa

 Montare plinta hol si aplicare chit de rosturi

Am ajuns la etapa montarii plintei, sau a placilor de soclu. Procedeu este acelasi ca si la montarea gresiei. Pentru plinta, putem folosi fie placi de gresie, fie de faianta, pe care le taiem in functie de inaltimea pe care dorim sa o dam plintei. In lucrarea pe care o vedeti in imagini, am preferat o plinta intr-o culoare mai inchisa, chiar contrastanta, fata de culoarea gresiei. Efectul cromatic va fi pus in evidenta si de chitul de rosturi de culoare mai inchisa.

Montam plinta formata din placi ceramice
Montam plinta formata din placi ceramice


Am ajuns, deci, la episodul chitului de rosturi. Prepararea acestuia este asemanatoare cu pregatirea adezivului, insa consistenta chitului este mai moale. Cat despre culoare, asa cum am spus, am ales o nuanta asemanatoare cu placile de soclu, un maro roscat mai inchis.

Preparare chit de rosturi
Preparare chit de rosturi

Aplicarea chitului se face cu ajutorul unei raclete cu lama de cauciuc intinsa oblic fata de rosturi. Insistam pentru a ne asigura ca nu raman spatii goale prin rosturi. Periodic, stergem surplusul de chit de pe placile de gresie cu un burete umed. Chitul de rosturi are nevoie de 24 de ore pentru uscare completa, timp in care este bine sa nu calcam pe gresie.
Iata ca lucrarea noastra de montare a gresiei pe hol s-a incheiat. Incaperea este functionala, urmeaza sa alegem mobila de hol...

Holul este gata
Holul este gata

 Intrebari si raspunsuri despre montarea placilor ceramice de gresie pe hol:

Intrebare: De unde se pleaca cu gresia pe un hol cu mai multe usi?
Raspuns: In stabilirea planului pentru dispunerea placilor ceramice pe un hol cu mai multe usi, se incearca, pe cat posibil, indeplinirea urmatoarelor conditii:
- placile ceramice sa fie aliniate cu liniile usilor
- randul sau randurile de placi ceramice din mijlocul holului vor fi aliniate cu directia fireasca de mers pe hol
- se incearca alinierea unui rand de gresie pe centrul usii de la intrare si al usilor in general
- zona din centru se placheaza cu placi intregi, iar straifurile sunt aplicate in zonele laterale
- straifurile din laterale sa nu fie foarte inguste, deoarece fac sa fie mai vizibile eventualele asimetrii ale peretilor
- dimensiunile straifurilor sa fie comparabile, nu placi aproape intregi intr-o parte si bucati subtiri in cealalta parte

Toate regulile de mai sus urmaresc obtinerea unei simetrii vizuale, in conditiile in care majoritatea incaperilor nu sunt simetrice, suprafetele nefiind intotdeauna dreptunghiulare sau patrate.
Ca metoda de lucru, se porneste placarea cu randurile din mijloc. Asezam randurile din mijloc fara a le lipi cu adeziv si trasam cu creta alinierea acestora. Astfel, putem obtine o buna estimare a pozitiei finale.
O idee practica si la indemana oricui pentru a face un plan initial si un design al placarii cu gresie, este realizarea unui desen al holului la scara, respectand deschiderile usilor. Separat, pe o foaie de calc transparenta se traseaza la scara o suprafata cu desenul placilor de gresie. Prin suprapunerea celor doua desene, se pot testa diverse variante de dispunere a gresiei.

Intrebare: De ce apare condensul pe gresie? PS: stau la curte si casa este noua.
Raspuns: In general, condensul pe gresie apare in camerele cu umiditate relativa crescuta in lipsa aerisirii sau incalzirii suficiente. Aburii de la gatit sau din baie provoaca, de asemenea, condensul pe gresie si pe faianta in aceste incaperi. In alte camere, cum ar fi pe hol sau in living, este posibil, ca sapa turnata sub gresie sa nu fie termoizolanta.

Intrebare: Am nevoie de un sfat. Am un apartament de 2 camere in renovare si nu stiu ce gresie si ce culoare sa pun pe hol si bucatarie. M-am gandit la o tabla de sah crem cu maro. Mentionez ca usile de interior sunt din lemn masiv inchise. Va multumesc!
Raspuns : Fara alte detalii de mobilier, suprafete de camere, etc., nu va pot spune decat ca trebuie sa folositi culori calde, si deschise (fiind apartament, presupun ca spatiul nu este prea mare, motiv pentru care nu s-ar potrivi nici modelul de tabla de sah), care se potrivesc cu lemnul. Iar tipul de gresie, trebuie sa alegeti gresie pentru baie si bucatarie, si nu va recomand o gresie lucioasa, ci mai degraba mata, pe care sa nu alunecati.

Intrebare: Cum trebuie sa incep cu gresia daca vreau sa o pun in colturi?
Raspuns : Trasati mai intai o diagonala la unghiul dorit si montati primul rand de gresie de-a lungul ei, urmand ca mai apoi sa continuati in functie de aceasta diagonala, la dreapta si la stanga ei, si sa completati colturile dinspre pereti.


Recomandari articole: hol, gresie, DIY,

‹‹ Distantiere pentru gresie si faianta

Culori pentru faianta de bucatarie ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
cristi a scris:

Avand in vedere ca va adresati oamenilor care vor sa-si puna singuri gresia,metoda dumneavoastra este total gresita.
1.Ptr incepatori recomand sa se joace putin cu gresia,eventual sa faca taieturile inainte,astfel adezivul avand un timp deschis de maxim 30 minute se elimina riscul de a nu mai face priza cu placa de gresie.
2.Metoda de masurare a placilor care trebuiesc taiate este rudimentara(cea cu ruleta).Cea mai buna metoda este placa peste placa de langa si trasata o linie cu un creion etc.

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro