renovat.ro

» » » » » »


Montarea polistirenului expandat sau extrudat la exterior


Daca in articolul precedent v-am prezentat materialele necesare placarii la exterior cu polistiren extrudat sau expandat, in articolul de atazi va invit sa pornim la lucru!

Montare polistiren expandat la exterior
Montarea polistirenului expandat sau extrudat la exterior

Galerie poze
  • Montare polistiren expandat la exterior
Galerie poze

Metoda de montaj depinde de planeitatea zidului. Daca zidul este plan atunci se poate folosi metoda de la placarea cu gresie si faianta. Adica se intinde adezivul pe zid cu drisca zimtata, optional si pe placa de polistiren, si se lipeste de zid. In cazul in care peretele sau tavanul balconului exterior nu sunt foarte drepte se foloseste metoda lipirii in puncte. Pe conturul placii se pune un cordon de adeziv iar in mijloc se pun 5 puncte de contact. Asezarea placilor se face dupa metoda zidului de caramida. La colturile casei se intrepatrund pentru a micsora efectul fortelor de intindere si torsiune.

O metoda noua de lipirea a placilor este aceea de a folosi o spuma poliuretanica speciala. Ea se aplica in forma de cordon pe conturul placii si apoi se preseaza pe zid.

Dupa o saptamana de uscare trecem la fixarea in dibluri. Ce rol au aceste dibluri? In timp, daca placa nu ar fi fixata in dibluri ea se poate desprinde de zid si atunci apar fisuri in tencuiala. Asa dar ele au rol de fixare mecanica. De ce asteptam o saptamana? Pentru uscarea adezivului deoarece stim ca acesta la uscare se contracta ducand la miscarea fina a placilor de polistiren. Cum le fixam? Cu o bormasina cu un spiral mai lung dam gauri in polistiren si zid. Ca o regula de lucru vom fixa in dibluri colturile placii si centrul ei.

Am ajuns la etapa finisajului final. Il realizam cu tencuiala preparata din adeziv, ranforsata cu plasa de fibra de sticla sau poliester. Cum facem? Cu un fier de glet intindem adezivul pe polistiren pe o suprafata de aproximativ 1mp. Derulam tamburuul de plasa si pornim de sus in jos sa o asezam peste adeziv. Luam cu fierul de glet adeziv si pornim din centrul plasei spre margini cu un strat intre 3 si 4 mm. Este necesar ca sa punem adeziv sub plasa pentru a realiza o lipire de durata. Dupa aproximativ 1 ora putem finisa suprafata cu o drisca de burete umeda sau cu o placa umezita de ploistiren.

Durata de uscare este de aproximativ 1 saptamana. Dupa aceea putem trece la zugravirea cu vopsea de exterior sau aplicarea de tencuiala decorativa. Daca nu se respecta timpii de uscare inscrisi de producator pe sacul de adeziv pot aparea in final crapaturi in suprafata de exterior.

Cam acestia sunt in mare pasii care trebuie urmati pentru montarea exterioara a polistirenului expandat sau extrudat. Vom creste confortul termic al locuintei si vom realiza o economie de energie atat pentru racirea cu aer conditionat pe durata verii cat si pentru incalzirea cu centrala termica pe durata iernii. Spor la lucru!

Intrebari si raspunsuri despre placarea exterioara cu polistiren:

Intrebare: Spuneti-mi si mie care material lipeste poliestirenul extrudat?

Raspuns: Placile de polistiren extrudat se lipesc cu adeziv special pentru polistiren. Peste polistiren se mai aplica un strat de adeziv, armat cu plasa din fibra de sticla.

Intrebare: Vreau sa izolez planseul casei cu polistiren extrudat de 2 sau 3 cm. Podul nu este incalzit. Ar trebui sa folosesc mai bine polistiren expandat?

Raspuns: Puteti folosi atat polistiren expandat, cat si extrudat. Acesta din urma se foloseste mai ales mai ales pentru placari exterioare, deoarece este impermeabil si rezista mult mai bine la temperaturi scazute.

Intrebare: Am un apartament la et. 4 din 4 si as dori sa stiu pentru izolarea peretilor exteriori ce tip de polistiren imi recomandati sa folosesc: expandat sau extrudat? Si explicati-mi si din ce motiv? Si daca dupa izolarea pe exterior a peretilor recomandati sa se faca si o izolare pe interior a peretilor care dau spre exteriorul cladirii. Ma refer daca aceasta izolare dubla interior - exterior este recomadata. Multumesc.

Raspuns: Polistirenul extrudat se foloseste la placari exterioare deoarece este este mai rezistent si mai impermeabil. In plus, are o comportare mai buna la temperaturi scazute.

Nu se recomanda izolarea dubla: si exterior si interior, deoarece nu mai permite aerisirea peretelui.

Intrebare: Am izolat apartamentul pe exterior cu polistiren de 10. Din ce cauza apare mucegai pe interior?

Raspuns: Daca inainte de izolatia exterioara nu aveati mucegai, atunci este posibil sa se infiltreze apa intre placa de polistiren si zid. Daca apartamentul dvs. este singurul izolat si apartamentele din jur nu sunt, atunci va trebui sa realizati hidroizolatie in jurul placii de polistiren in partea de sus si precum si in jurul ferestrelor. Pentru aceasta, se da jos tencuiala pe laturile care urmeaza a fi hidroizolate si se aplica o solutie bituminoasa. Dupa intarirea bitumului se aplica adeziv de polistiren si plasa de fibra de sticla: un strat de adeziv, o bucata de plasa si iar un strat de adeziv. In partea de sus puteti aplica doua straturi de plasa: adeziv, plasa, adeziv, plasa, adeziv. Finisajul se face fie cu vopsea de exterior acrilica, fie cu vopsea de exterior cauciucata. Pentru mai multe amanunte, va recomandam urmatoarele articole:

Hidroizolatii exterioare cu bitum de terase si acoperisuri

Tencuiala exterioara dupa montare termopane - plasa din fibra de sticla

Intrebare: Cum se numesc adezivii pentru polistiren extrudat? Peste plasa si adezivul de armare, ce adeziv se foloseste pentru finisaj?

Raspuns: Pentru lipirea polistirenului se foloseste adeziv special de exterior. Peste placile de polistiren se aplica acelasi tip de adeziv, apoi plasa din fibra de sticla si iar un strat de adeziv. Dupa uscarea acestuia se poate finisa cu tencuiala si vopsea de exterior sau tencuiala decorativa.

Intrebare: Ce izolatii trebuie sa pun daca am perete cu 30cm?

Raspuns: In articolul de fata v-am prezentat cum se face in principiu placarea exterioara cu polistiren extrudat sau expandat. Stabilirea necesitatii izolatiei si alegerea materialelor se face in functie de starea cladirii, de catre o firma de audit energetic sau de catre arhitect sau inginerul constructor.

Intrebare: Exista un mod special de aplicare a adezivului pe polistiren? Sau in functie de polistirenul utilizat - expandat/extrudat e o metoda speciala? Am vazut la unii sub forma de pat iar la altii in forma de puncte. Care e cea mai buna metoda si de ce? Eu vreau sa plachez la exterior cu polistiren extrudat.

Raspuns: Exista intr-adevar mai multe metode de a lipi placile de polistiren. Ceea ce conteaza nu este tipul de polistiren, ci suplarafata pe care se lipeste. Pe o suprafata neteda, fara denivelari, se poate aplica adeziv pe toata placa (pat de adeziv). Daca suprafata de placat este denivelata, atunci se aplica adezivul un mai multe puncte, care sa asigure lipirea placii de polistiren.

O alta metoda este lipirea cu spuma poliuretanica de polistiren. Aceasta se aplica pe conturul placii de polistiren, asa cum puteti vedea si in filmul de la linkul urmator: http://www.youtube.com/watch?v=aIk-Uhj5oOA.

Intrebare: Stau la etajul 4 din 4 si am mucegai pe marginile tavanului, pe peretele din afara in colturi si la geamuri. Vreau sa izolez pe afara cu polistiren extrudat, cand pot sa ma apuc de izolat (vara-iarna)? Am nevoie de mai multe informatii. Multumesc.

Raspuns: Pentru placarea exterioara, temperatura minima este de +5 grade C. Insa daca este foarte cald, exista riscul ca adezivul sa se usuce prea repede si apoi sa se crape. Cel mai bine ar fi, asadar, primavara sau toamna. In cazul dvs., deoarece aveti mucegai, va recomandam toamna, pentru a lasa timp suficient uscarii peretilor. Este bine sa aplicati si solutii antimucegai, sa permiteti uscarea peretilor peste vara si sa incepeti placarea in septembrie. Deoarece stati ultimul etaj, tineti cont sa schimbati neparat tabla care protejeaza zidul (streasina blocului) cu una mai lata, care sa acopere si polistirenul. Altfel, apa se poate infiltra pe sub politiren si apare din nou condensul.

Intrebare: Cum pot fixa si eu placile de polistiren pe un zid din OSB?

Raspuns: Incercati cu dibluri de polistiren, la care taiati rozetele. Folositi suruburi autofiletante de lungime egala cu grosimea polistirenului + jumatate din grosimea placii de OSB + grosimea stratului de adeziv. Lipiti placile de polistiren cu adeziv si le prindeti in suruburi, iar rozetele le folositi pe post de saibe.


Recomandari articole: termosistem, polistiren, amenajari exterioare, izolatie,

‹‹ Izolatii si placari exterioare cu polistiren expandat sau extrudat

Fosa septica din caramida sau beton ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
adi a scris:

Salut! As avea si eu o intrebare legata de izolatia termica exterioara, defapt mai multe:
-doresc sa ma apuc de izolatia casei la primavara, ce tip de polistiren sa folosesc pentru temeliea casei?
-ma gandeam sa sap pe langa casa sa plec cu izolatul mai de jos, apoi sa torn ciment de jur imprejur?
Ce tip de adeziv pot folosi pentru lipirea placilor de polistiren? Casa este construita din bca, jumate este tencuita, iar jumate nu.
Dupa aplicarea polistirenului se foloseste acelasi tip de adeziv si pentru aplicarea plasei?
Ca idee, care ar fi timpi de asteptare dupa fiecare etapa, lipire polistiren, fixare cu dibluri, spacluire, etc...?

Aurelian a scris:

Buna ziua
Vreau sa izolez casa prin interior cu izolatie de 6mm cu folie de aluminiu pe ambele parti , apoi sa lipesc placile de rigip peste.
Cum pot fixa izolatia pe perete si placa peste izolatie si cu ce
Multumesc

Florea Stefan a scris:

Vreau sa fac izolarea unei bucatarii cu polistiren extrudat si nu stiu daca mai necesita montarea diblurilor dupa fixarea pe perete?

CamilJ a scris:

dar de ce extrudat pentru perete? Extrudatul e pentru podele acolo unde e trafic. Pentru pereti se foloseste polistiren expandat sau grafitat. Se recomanda fixarea polistirenului cu dibluri. Poti folosi un calculator de termosistem si afli de acolo ce materiale sunt necesare si in ce cantitati. Eu m-am ajutat de calculatorul de la Adeplast, mi-a indicat exact ce materiale imi trebuie.Au produse ok la preturi foarte bune, mi-a iesit foarte bine totul

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro