renovat.ro

» » » » » » »


Muscate curgatoare, tiroleze - ingrijire, inmultime, boli si daunatori si multe alte informatii utile


Cum inmultesti muscatele curgatoare? Unde pastrezi muscatele iarna? Cum sa ai flori multe si sanatoase? Cum fertilizezi corect muscatele? Cumse ingrijesc muscatele? Toate acestea sunt intrebari pentru care vom incerca sa le oferim raspuns in continuare.

Muscate curgatoare tiroleze
Muscate curgatoare, tiroleze - ingrijire, inmultime, boli si daunatori si multe alte informatii utile

Galerie poze
  • Muscate curgatoare tiroleze
Galerie poze

Scurt istoric al plantei

Muscata curgatoare, tiroleza (Pelargonium peltatum) este o planta decorativa originara din Africa de Sud, aclimatizata in Europa in sec. XVII. Aclimatizata si in tara noastra, muscata curgatoare se dezvolta adecvat in jardiniere sau ghivece suspendate amplasate in zone luminoase, ferite de curenti puternici de aer.

Muscate curgatoare ingrijire

Pentru o dezvoltare bogata, au nevoie de pamant de flori procurat din magazine, umezeala moderata si lumina din belsug. Udarea se realizeaza cu apa fiarta si racita, apa de ploaie sau apa distilata. Fiind o planta sensibila, nu se uda pe frunze, ci direct pe sol; in zilele caniculare se recomanda udarea chiar si la doua zile, care se efectueaza seara sau dimineata devreme. In scopul unei infloriri bogate, este bine sa se fertilizeze solul cu substante specifice la 4-6 saptamani. In scopul stimularii infloririi bogate, este bine sa ciupiti varfurile plantei periodic.

Muscate curgatoare inmultire

Muscatele se procura din florarii sau de la alti producatori, dar in cazul unei muscate care are peste doi ani, primavara radacina se divide, plantandu-se in ghivece diferite fiecare floare rezultata. O alta metoda de inmultire a muscatei este prin butasire: pe toata perioada verii se taie o crengute viguroase, care sa aiba 6-12 cm care se aseaza in apa la lumina. Cand face radacina, poate fi amplasata in ghiveciul pregatit cu pamant de flori, se uda din belsug pentru a stimula inradacinarea si se amplaseaza in spatii luminoase. Floarea se va dezvolta mai mult in al doilea an, prin tulpinite curgatoare pline de frunze si flori.

Boli si daunatori care ataca muscata curgatoare

Muscatele pot dezvolta putregaiul cenusiu determinat de udarea in exces; acesta afecteaza in special radacina. Se trateaza cu fungicide procurate de la magazinele de specialitate, diluate in proportiile specificate pe ambalaj. O alta boala frecventa la muscatele curgatoare este rugina, aparitia unor pete maronii pe frunze; se trateaza cu Dithane M 45 sau Bavistin diluate in cantitatile specificate pe ambalaj. Daunatorii frecvent intalniti la muscatel sunt afidele si paduchii lanosi. Identificarea acestora este simpla, deoarece apar pe frunze sau tes o panza fina intre ramurile florii. Se elimina cu insecticide specifice ce se cumpara de la florarii sau magazine de specialitate.

Pastrare muscate curgatoare iarna

Desi ne bucuram de frumusetea lor vara, muscatelor trebuie sa li se asigure conditii minime in anotimpul rece. Astfel dupa terminarea infloririi, in mijlocul lui septembrie, se rup florile ofilite si se amplaseaza ghivecele in spatii semiintunecoase la temperatura de minim 8-10 grade C. Se vor uda sporadic, la 5-6 saptamani. Primavara, dupa ce pericolul inghetului a trecut, plantele se amplaseaza in interior, la lumina, unde se pastreaza 6-7 zile. Li se curata ramurile uscate si se uda zilnic, dar foarte putin, in scopul revigorarii radacinii care s-a odihnit peste iarna.

Recomandare: Cum se ingrijesc corect muscatele: despre plantare, inmultime, ciupire si intretinere


Recomandari articole: muscate, flori la ghiveci, flori de gradina, boli si daunatori la plante, ingrijire,

‹‹ Garduri fier forjat - modele pentru case cu stil

Cum construiesti un panou solar din doze de aluminiu - pentru caldura gratis ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro