renovat.ro

» » » » »


Muschiul de piatra - o excelenta planta decorativa de umbra pentru gradina


Muschiul de piatra (Cetraria Islandica) este o planta decorativa ce a fost adaptata ca planta decorativa de aproximativ 50-60 de ani. Planta este un lichen. Acesta creste in mod spontan pe pietrele montane pozitionate in zone umbroase sau semiumbroase. Reprezinta o varianta perfecta in locul gazonului in cazul in care aveti in gradina sau in curte spariu umbros sau semiumbros.

Muschi decorativ licheni naturali verzi aranjament floral
Muschiul de piatra - o excelenta planta decorativa de umbra pentru gradina

Galerie poze
  • Muschi decorativ licheni naturali verzi aranjament floral
  • Muschi de piatra decor original gradina
  • Amenajare gradina cu covor vegetal de muschi
  • Gradina cu dale si licheni de piatra
Galerie poze
  • Perete vegetal in gradina cu muschi de munte
  • Gradina decorata cu muschi cret de piatra

Dupa ce ajunge la maturitate, va deveni un decor perfect datorita culorii sale verde inchis sau verde-kaki, uniforma pe toata suprafata.

Plantare si ingrijire


Aceasta planta denimita popular si : muschi de munte, muschi cret, lichen de piatra sau jebghiu poate fi adusa in gradina doar daca este recoltata direct din zonele montane unde creste in mod natural. Recoltarea sa se poate face primavara sau toamna, in septembrie-octombrie cu mare grija pentru a nu distruge filamentele care pentru muschi reprezinta partea prin care se hraneste din aer, sol si din umezeala.

Pentru a putea cultiva lichenul de piatra va trebui sa alegeti foarte bine zona in care va fi amplasat-umbroasa, semiumbroasa. Inainte de a aseza muschiul recoltat pe suprafata solului, afanati pamantul prin zgariere cu o grebluta de fier si udati din belsug spatiul.

Se aseaza muschiul cu grija pe sol si se uda din nou, astfel incat aderenta acestuia sa fie perfecta. Daca suprafata este mai mare de 10-15cm ar fi bine sa asezati peste muschi cateva pietre mai mici din loc in loc pentru ca acesta sa nu fie rasucit de vant. Indepartati pietrele dupa cateva zile, dar continuati sa udati  muschiul, 5-6 zile consecutiv. Se considera ca muschiul "s-a prins" daca nu poate fi miscat/mutat cu usurinta. In anii urmatori se va inmulti singur, neavand nevoie decat de udari abundente in caz de seceta.

Deoarece nu are radacina, muschiul de piatra este expus uscarii mult mai repede decat alte plante daca nu are umezeala suficienta si daca primeste lumina directa de la soare. Dupa ce ajunge la maturitate, muschiul cret nu mai are nevoie de ingrijire. Acesta se raspandeste foarte usor, oferind gradinii sau curtii un "covor pufos" si un aspect placut.

Toamna, frunzele cazute trebuie stranse de pe muschi pentru ca il pot sufoca. Incercati sa pastrati permanent curat, fara deseuri sau buruieni spatiul cu muschi, deoarece acestea il pot sufoca. In perioada caniculara de vara ar fi bine ca macar la doua zile sa udati din abundenta zona gradinii pe care acesta s-a dezvoltat. Chiar daca nu este expus luminii directe, se poate usca din cauza vantului si a lipsei umezelii.

Curiozitati 

Daca doriti sa va decorati cu muschi diferite pietre, vaze de lut sau alte obiecte ce se afla amplasate in gradina in zone umbroase, transplantarea acestuia nu este eficienta (asa cum se procedeaza pe sol). Va trebui sa amestecati muschiul recoltat cu iaurt simplu folosind 2 cesti iaurt + o ceasca jumatate de muschi maruntit pana se formeaza o pasta.

Aceasta pasta se aplica pe vase, pietre, caramizi, etc. La inceput zonele "tratate" cu acea crema vor produce mucegai si in decurs de 6 saptamani va aparea si muschiul dorit. Aceasta operatiune se recomanda a fi facuta in aprilie-mai pentru ca muschiul sa aiba timp sa se dezvolte. In acest caz muschiul de piatra poate fi usor uscat, nu neaparat proaspat.


Recomandari articole: plante de gradina, gazon, ,

‹‹ Amenajare debara - idei numai bune de pus in practica

Floarea miresei - sfaturi pentru plantare si ingrijire ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro