Obloane de lemn pentru interior - modele pentru decorarea casei
Pentru decorarea ferestrelor cel mai des ne folosim de perdele combinate cu draperii sau diverse tipuri si modele de rolete sau jaluzele. Insa ce se intampla atunci cand avem o retinere fata de toate aceste variante? Mai exista o idee , la care pun prinsoare ca nu v-ati gandit : obloanele de interior.

Exact! Ele adauga personalitate oricarei ferestre, in plus permit filtrarea luminii fix la nivelul dorit , oferind in acelasi timp intimitate, o buna izolare si circularea libera a aerului. Inca nu va vine sa credeti ca aceasta metoda straveche si invechita de decorare a ferestrelor poate avea atatea beneficii? Am pregatit astazi un articol cu idei si imagini impresionante in care obloanele de lemn sunt folosite pentru obtinerea unor amenajari interioare cu adevarat unice.
Obloanele au fost folosite prima data pe interiorul ferestrelor inainte de aparitia geamului de sticla. Dupa aceea au fost pastrate pe exterior pentru a furniza intimitatea dorita dar si pentru a proteja la exterior sticla geamului care inca era scumpa. Primele obloane erau fabricate din lemn simplu, fara lamele. Obloanele cu lamele au aparut pe la jumatatea secolului al XVII lea iar cele cu lamele mobile au fost inventate pe la jumatatea secolului al XIX lea.
Obloanele de interior erau foarte uzitate in casele din Europa sau America insa si-au pierdut popularirea in epoca victoriana cand au fost inlocuite de draperiile grele si pompoase. Au inceput sa revina in trend, ca si elemente decorative, lasand in urma perdelele si draperiile, iar daca la inceput erau fabricate exclusiv din lemn, acum le putem gasi si din fier, pvc, sau aluminiu, in functie de bugetul de care dispune fiecare.
Care sunt beneficiile utilizarii obloanelor de interior?
- Ofera un control mai bun asupra gradului dorit de intimitate si asupra nivelului luminii, ceea ce nu se poate spune despre perdele, jaluzele sau draperii.
- Permit o buna ventilatie in lunile de vara. Spre deosebire de draperii acestea permit patrunderea aerului in interior oferind in acelasi timp si intimitate.
- Au rol de bariera impotriva razelor soarelui si ale luminii pastrand interioarele racoroase vara , si calduroase iarna.
- Protejeaza mobilierul si pardoseala de razele UV, prelungindu-le durata de viata
- Pot fi fabricate pe comanda in functie de dimensiunile si designul ferestrelor.
- Ocupa foarte putin spatiu atat fizic cat si vizual ceea ce le face perfecte pentru camerele mici
- Sunt disponibile in multe stiluri si configuratii de aceea sunt potrivite pentru orice stil arhitectonic sau de amenajare interioara de la traditional, clasic, retro pana la minimalist
Tipuri de obloane de interior
Obloanele se diferentiaza intre ele prin modul in care sunt montate dar si in functie de modul de fabricare.
Obloanele solide opace pe intreaga suprafata a ferestrei si fara lamele, sunt bune izolatoare impotriva caldurii si foarte eficiente pentru izolarea fonica impotriva zgomotelor exterioare.
Obloanele batante cu lamele fixe, se adapteaza diferitelor nevoi pentru lumina, intimitate si aerisire, ele reprezentand cea mai flexibila varianta. Sunt disponile in varianta traditionala cu lamele mai inguste sau model cu lamele mai late (plantation) care permit o mai buna circulatie a aerului. Inainte de a le comanda ganditi-va foarte bine care este nevoia dumneavoastra de lumina naturala, pentru ca odata comandate nu mai puteti modifica distanta si inclinatia lamelelor.
Obloane cu lamele mobile sau orientabile
Acest tipuri de obloane sunt mult mai flexibile in ceea ce priveste controlul luminii si al intimitatii. Puteti deschide de exemplu lamelele din partea superioara , in timp ce cele de jos raman perfect inchise.
Obloanele in stil cafenea, acopera doar portiunea inferioara a ferestrei, ele fiind o buna solutie pentru camerele care au nevoie de lumina si pentru care se doreste o acoperire partiala a ferestrei pentru intimitate.
Puteti citi mai multe despre diferitele variante moderne de docorare a ferestrelor in articolul: Ce alegem: jaluzele, obloane, perdele sau draperii?
In ce camere pot fi folosite obloanele de interior?
Se potrivesc in orice camera unde exista o fereastra: in living, bucatarie, baie sau dormitor. Atunci cand alegeti tipul si modelul de oblon aveti in vedere ca el sa se potriveasca cu arhitectura ferestrelor. Daca aveti o fereastra cu doua deschideri atunci si oblonul ar trebui sa fie la fel.
Cum se monteaza obloanele de interior?
Obloanele pot fi aplicate direct pe rama ferestrei sau pe peretele interior al acesteia. Pentru mai multe detalii tehnice va invit sa priviti cateva tutoriale despre Cum se monteaza obloanele de interior.
Cat costa aceste obloane de interior si de unde pot fi cumparate?
Obloanele de interior sunt disponibile intr-o mare varietate si variante de preturi. In cautarile mele nu am gasit niste modele de obloane gata facute , ci doar variante fabricate pe comanda. Preturile par a fi foarte variate in functie de lemnul din care sunt fabricate, dar si de finisajele folosite. Cred ca exista si varianta in care puteti gasi un tamplar priceput care sa le fabrice.
In loc de concluzie
Avantajele principale ale obloanelor ar fi: flexibilitatea lor in ceea ce priveste stabilirea gradului de lumina si intimitate, izolare termica pe timp de vara, ocupa putin spatiu, sunt foarte frumoase , moderne si sunt usor de curatat si intretinut. Ca si dezavantaje ar fi de mentionat faptul ca nu ofera aspectul aceala elegant al perdelelor iar obloanele batante fara lamele nu permit reglarea intensitatii luminii.
Cam acestea am avut de de spus despre acest subiect. Va invit in continuare sa va delectati cu interioarele pe care le-am ales pentru a va inspira.
Recomandari articole: jaluzele, obloane, ferestre,
‹‹ Cum sa cresti bumbisori sau paralute in gradina
Cum se monteaza obloanele de interior ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!