Ochiul Boului - plantare si inmultire - cum se procedeaza
Floarea Ochiul boului (Callistephus chinensis) reprezinta
una dintre cele mai ornamentale flori de gradina. Originile sale se
pierd in timp, provenind din tinuturile Japoniei si ale Chinei. A fost
de cativa ani aclimatizata si in tarile europene, fiind utilizata pentru
infrumusetarea gradinilor si a parcurilor. Se cunosc numeroase specii
din aceast tip de floare, ce se diferentiaza prin inaltimea tulpinii,
diametrul corolei si coloritul petalelor.

Din punctul de vedere al formei, florile sunt asemanatoare cu ale margaretei, bujorului, crizantemei. Dupa inaltime, se deosebesc soiuri inalte, mijlocii si pitice de ochiul boului. Cele inalte se pot cultiva in gradina, iar cele pitice se pot cultiva si in ghivece amplasate in balcoane sau terase. In mod spontan cresc pe camp in zone deluroase, in lunci sau la marginea padurii.
Plantarea si ingrijirea
Aceasta floare creste din seminte ce pot fi cumparate de la florarie, din magazine sau adunate de la plantele ajunse la maturitate si este anuala; trebuie semanata in fiecare an. Ochiul boului se seamana primavara devreme, in ianuarie-februarie in pamant reavan (daca vremea permite) sau in jardiniere cu pamant reavan si afanat, iar in acest caz florile vor inflori in mai. O alta perioada optima de insamantare este luna mai, pentru a avea flori in septembrie. Daca semintele se seamana in ghivece, la sfarsitul lui martie-aprilie, cand deja zapada s-a topit, plantele se presadesc in pamant reavan si umed.
Ochiul boului este o planta care iubeste lumina si caldura, motiv pentru care are nevoie de un sol bogat in nutrienti, umed si afanat. Daca semanati sau plantati florile in gradina udati solul dupa insamantare si/sau plantare. In lunile secetoase udati macar o data pe saptamana solul din belsug, sau moderat bisaptamanal. Radacinile firoase dezvolta siluietele tulpinilor semilemnoase in varful carora se dezvolta florile. Din radacina se dezvolta cc.a 5-9 tulpinite, motiv pentru care zona din gradina in care ati pus ochiul boului va fi mereu bogata in flori cu colorit diferit: mov, alb, crem, lila, rosii sau albe.
Nu presupune ingrijire speciala, decat udare in zilele calduroase. Floarea se seamana adesea singura din semintele ce se formeaza in mijlocul corolei. Dupa inflorire, la sfarsitul lui iulie-august primele flori se ofilesc si dispar; al doilea sezon propice infloririi este septembrie-octombrie in cazul in care ati semanat florile la sfarsitul lui mai. Daca solul este ingrasat cu mranita, gunoi de grajd sau amestec de frunze si pamant nisipos florile vor rasari din semintele ce se scutura in iulie. Desi exista posibilitatea de a se seamana singure, pentru un spatiul placut si ingrijit este bine sa semanati florile in fiecare primavara.
Inmultirea florilor de ochiul boului
In general floarea ochiul boului se obtine din seminte, dar exista si varianta de a sadi plantele verzi care au fost semanate in rasadnite, ghivece sau solarii. Semanarea si plantarea se pot face de doua ori pe an: primavara devreme sau in mai-iunie. In aceste conditii florile vor inflori relativ continuu in spatiile insorite. Pentru a avea flori cu diametrul generos, va recomandam ca de fiecare data sa ii schimbati locul in gradina. Spatiile insorite pot fi utilizate prin rotatie, astfel incat sa aveti flori foarte frumoase mereu.
Boli si daunatori
Ochiul boului este o planta careia nu-i place umezeala in exces, aceasta ar duce la putrezirea radacinii-putregaiul cenusiu ce ataca chiar si frunzele si tulpinile. De asemenea, poate fi atacata de paduchii verzi care se elimina prin pulverizari repetate cu solutie de Fastac10EC sau Mospilan diluate in apa in proportiile specificate pe ambalaj.
Recomandari articole: plante anuale, flori de vara, flori de gradina,
‹‹ Cel mai inalt bloc turn din lume construit integral din lemn
Caldaruse sau Columbine - flori minunat colorate si usor de ingrijit pentru gradina casei ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!