Oportunitatile renovarii locuintei
Renovarea locuintei este o actiune de durata si destul de costisitoare, dar necesara pentru noi toti la un moment dat. Acasa este locul in care ne stabilizam financiar, dar si emotional, in care ne construim momente si amintiri si in care, din cand in cand, acordam din timpul nostru finisarii si renovarii pentru a ne crea un confort cat mai ridicat.
In ciuda tuturor operatiunilor costisitoare si uneori, dificile, care implica renovarea unei locuinte, acestea nasc totodata si oportunitati propice pentru un climat optim.
Eficienta energetica si eficienta termica sunt reale oportunitati ce aduc beneficii pe termen lung precum cheltuieli mai mici la utilitati, reducerea consumului de energie, dar si ambient sanatos si aerisit.
Reabilitarea termica si cea energetica conduc la atingerea acelor parametrii de izolare termica si de consum energetic prevazute in mod initial in proiectarea cladirii, dar trebuie sa se analizeze cu atentie necesitatile reale de imbunatatire pentru a se afla exact detaliile necesare termoizolatiei pentru o investitie optima in materialele necesare.
Pasii necesari eficientizarii energetice si reabilitarii termice
In efectuarea acestui demers, este necesara eliberarea unui certificat energetic ce constituie un act cu caracter informativ asupra consumului estimativ pentru incalzire, racire, apa calda menajera, climatizare, ventilatie, dar si iluminat. Acesti indici sunt insotiti si de anumite recomandari facute de specialisti in domeniu pentru a eficientiza performanta energetica a locuintei. De altfel, aceasta poate fi incadrata de la clasa energetica A (de 125 de kWh/m2/an) pana la clasa energetica G (cu peste 820 kWh/m2/an).
Avantajele obtinerii unui certificat energetic pot conduce la o crestere a performantei energetice prin reducerea consumatorilor de energie in conditiile unei investitii minime in raport cu performanta obtinuta pe termen lung. Astfel, e important de stiut ca pretul certificatului energetic este unul mic comparativ cu beneficiile aduse, pret ce variaza in functie de marimea locuintei. O data achizitionat, actul devine o investitie de 10 ani, permitand o analiza corecta a modului de anvelopare al locuintei.
Totusi, pe langa lucrarile de anvelopare al locuintei, exista si o serie de lucrari de reabilitare termica a sistemului de incalzire, dar si de distributie al agentului termic. Recomandarile auditorilor energetici privind eficienta termica fac referire, in special, la anumite detalii legate de natura termoizolatiei, cum ar fi grosimea acesteia. In general, daca pe pereti se decide grosimea X, pe partea superioara a cladirii (terasa/pod/acoperis) este indicat cel putin 2.5-3 X.
In egala masura este important si materialul folosit intrucat, spre exemplu, daca acesta este pe baza de polistiren, acest fapt presupune diminuarea migrarii vaporilor din aer intre exterior si interior. In orice caz, indiferent de natura materialului, raportarea grosimii termoizolatiei trebuie sa fie realizata dupa acelasi principiu enuntat.
Este recomandat ca tamplaria fie ea in sistem termopan sau tripan, sa fie prevazuta cu grile de
ventilatii pentru o ventilare naturala cat mai facila, iar in cazul revizuirii instalatiilor de incalzire/preparare a apei calde menajere, trebuie constatat daca exista pierderi de caldura pe traseele de distributie.
Pentru eficientizarea termica este, de asemenea, esential ca, daca sistemele de incalzire nu sunt fezabile pentru a fi reconditionate, fie reechipate cu sisteme noi ce ofera randamentul maxim pentru spatiul respectiv.
Pentru eficientizarea termica este, de asemenea, esential ca, daca sistemele de incalzire nu sunt fezabile pentru a fi reconditionate sa fie reechipate cu sisteme noi ce ofera randamentul maxim pentru spatiul respectiv. Daca echipamentele de preparare al agentului termic sunt prea mari sau prea mici, se aduc costuri suplimentare la plata utilitatilor, iar acest inconvenient poate fi evitat.
Oportunitatile aduse de renovarea unei locuinte genereaza, asadar, pe termen lung, avantaje masurabile prin reducerea pierderilor de caldura, a consumatorilor energetici si reducerea costurilor de intretinere, dar si avantaje nemasurabile, dar dovedite prin imbunatatirea nivelului de confort general.
Recomandari articole: advertorial,
‹‹ Cum se cultiva ceapa in gradina de pe langa casa - ghid complet de plantare si ingrijire
Trandafirul desertului - 15 imagini care iti vor taia rasuflarea ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!