renovat.ro

» » » » » » »


Opuntia , Limba Soacrei - sfaturi de ingrijire si inmultire


Aceasta planta face parte din familia numeroasa a Cactaceaelor. Se intalneste in mediul natural in zonele cu ariditate crescuta, cu clima calda si ploi rare in special in Mexic. In mediul natural atinge inaltimi de cca.60cm si tulpinile pot avea sau nu spini grupati pe  intreaga suprafata a tulpinii. A fost aclimatizat si in tara noastra ca planta decorativa de interior.

Opuntia coccinellifera cactus Limba soacrei
Opuntia , Limba Soacrei - sfaturi de ingrijire si inmultire

Galerie poze
  • Opuntia coccinellifera cactus Limba soacrei
  • Opuntia littoralis varietate  vaseyi
  • Opuntia microdasys Limba soacrei
  • Opuntia quitensis cu flori portocalii
Galerie poze

Cum arata Opuntia - aspect exterior

Opuntia este un tip de cactus decorativ cu tulpina ovala si plata. Tulpina se inalta dezvoltand in varful fiecarui fragment de tulpina o articulatie, ca o limba plata. De aici si aspectul spectaculos al tulpinii formata din mai multi lobi cu dimensiuni relativ egale. Din loc in loc, tulpina este garnisita sau nu cu 5-7 spini in buchetele amplasate in areole. Florile roz, rosii sau galbene se dezvolta pe tulpina din loc in loc, dupa ce planta ajunge la maturitate. Florile au petale delicate si parfumate. Acest tip de cactus decorativ se dezvolta mai mult pe inaltime, noile tulpini aparand de sub cea sau cele initiale.

Plantare si ingrijire cactus Opuntia

Cactusul decorativ Limba soacrei se procura din florarii in diferite stadii de crestere. Fiind o planta din familia cactusilor iubeste caldura si lumina soarelui din belsug. Trebuie amplasat in zone luminoase, pe sau langa fereastra pentru a primi lumina din abundenta. Indiferent de dimensiunea plantei se uda foarte rar: in lunile calduroase aprilie-septembrie o data pe luna, iar in lunile de iarna octombrie-mai nu se uda deloc.

Recomandare: Cactusii - plante de apartament usor de ingrijit

Cu toate acestea, pentru toata perioada anului prefera lumina din abundenta si caldura, iar umiditatea din incapere sa fie redusa. Pentru o crestere armonioasa si o inflorire bogata se recomanda ca in perioada in care trebuie udat sa i se administreze ingrasamant special pentru cactusi.

Vara ghiveciul poate fi asezat in spatii deschise, terase/balcoane pentru a se bucura de caldura si lumina din belsug. Temperature la care trebuie mentinut cactusul opuntia este intre 5-30 grade C, in interior fiind ferit de surse directe de caldura (sobe, aeroterme, etc) O data la doi ani este bine sa ii schimbati ghiveciul si pamantul. Pentru aceasta faceti un amestec de pamant format din 2/3 mranita pentru cactusi si 1/3 nisip grosier. Transferul in noul pamant se face in lunile aprilie-mai.

Opuntia inmultire

In general cactusul se procura din florarii si se livreaza direct in ghivece cu pamant adecvat. Daca doriti sa inmultiti planta, in momentul in care ii schimbati ghiveciul desprindeti usor o tulpinita noua care s-a dezvoltat la baza tulpinii mama si o amplasati intr-un ghiveci mai mic in care ati pregatit amestecul de mranita si nisip.

Doua saptamani consecutive trebuie sa-l udati pentru a-si dezvolta radacina, dupa care se va uda asemeni unui cactus adult. La fel de bine se poate inmulti prin butasire. In aceasta situatie se taie o articulatie a tulpinii care se lasa 2-3 zile pe un servet pentru a i se scurge sucul si pentru a se cicatriza, dupa care se amplaseaza in ghiveciul cu pamant adecvat udandu-se primele doua saptamani.

Boli si daunatori la Limba soacrei

Cactusul Opuntia este o planta rezistenta care nu dezvolta daunatori specifici. Planta poate sa se usuce in cazul in care este udata in exces (putrezeste radacina) este amplasata in zone fara lumina si caldura corespunzatoare sau este mentinuta la temperaturi de sub 5 grade C. Planta decorativa este perena si traieste 12-15 ani in conditii de interior.

Recomandare: Tratamente pentru cactusi

Curiozitati

Opuntia este tipul de cactus care face si fructe dupa scuturarea florilor. In unele zone din Mexic se cultiva pe suprafete intinse pentru fructele sale zemoase ce se utilizeaza in alimentatie sau in industria farmaceutica.


Recomandari articole: cactus, flori de interior, plante rezistente la seceta, plante iubitoare de lumina, boli si daunatori la plante, plante suculente, ingrijire,

‹‹ Casa cu etaj si terasa acoperita - proiect detaliat cu imagini

Cactusul lanos - plantare, ingrijire, intretinere, inmultire, combatere boli si daunatori ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro