Orhideea Phalenopsis - o planta minunata pentru decorarea locuintei
Multa vreme am crezut cu incapatanare ca orhideea nu are ce cauta in casa mea. De ce, ma veti intreba ? Pentru ca nu sunt un gradinar priceput si aveam impresia ca este o floare mult prea delicata care necesita mult prea multa atentie... ceea ce nu este de mine, asta pana cand am primit in dar o orhidee si am fost pusa in fata faptului implinit.

Recunosc ca dupa ce si-a pierdut florile , timp de multe luni orhideea mea a trecut prin multe etape si parea ca va muri, insa m-am incapatanat si am inceput sa ma documentez despre aceasta planta. Am citit despre cum sa fertilizezi planta, cum sa o replantezi, de ce ii cad bobocii si multe altele. Am aplicat toate metodele citite i-am schimbat pana si locul peste tot prin casa pana cand minune... orhideea chiar si-a revenit, devenind chiar cea mai frumoasa si viguroasa orhidee pe care o am.
Trecand prin toate aceste peripetii am realizat ca orhideea are flori delicate care necesita intr-adevar o atentie speciala si anumite tehnici pentru a putea supravietui in interior in conditii optime, insa in comparatie cu alte flori nu este atat de pretentioasa asa cum am crezut.
In continuare vreau sa va prezint cateva sfaturi utile despre ce ar trebui sa analizati atunci cand vreti sa cumparati o orhidee Phalenopsis.
Este important sa cumparati o planta care sa fie verde si sa arate sanatos. Florile plantei trebuie sa fie pline de viata , eventual sa aiba si muguri. Tijele verzi ale plantei ar trebui sa fie puternice , cu aspect sanatos si sa nu prezinte puncte sau portiuni decolorate.
Faceti o scurta verificare a plantei in magazine
Intotdeauana verificati ca radacinile sa nu aiba semne de intrare in putrefactie. De asemenea daca planta vi se pare ca are un miros ciudat inseamna ca mai bine ar fi sa alegeti o alta - radacinile nu sunt sanatoase si in scurt timp vor putrezi.
Frunzele unei orhidee Phalaenopsis ofera foarte multe indicii si anume: petele de pe frunze ne pot indica ca planta are un virus sau ca a fost prea mult expusa la soare, sau ca planta sufera de vre-o infestare cu insecte daunatoare. Cautati urme de insecte pe spatele frunzelor. De obicei aceste boli apar cand planta este expusa intr-un mediu foarte uscat. In cazurile grave intreaga frunza poate deveni galbena.
Cam acestea ar fi lucrurile pe care ar trebui sa le verificati in magazin inainte de a cumpara o orhidee.
Orhideele Phalenopsis sunt ideale pentru amatori
Unele specii de orhidee sunt foarte dificil de igrijit , iar daca nu esti un gradinar profesionist mai bine nu te apuci de ele. O exceptie de la regula este orhideea Phalaenopsis care poate fi crescuta chiar si de cei ca mine, care nu cunosc foarte multe despre plante, in general.
Inainte de a va prezenta si cateva sfaturi despre cum sa ingrijesti o orhidee Phalaenopsis, vreau sa va impartasesc cateva lucruri pe care este posibil sa nu le stiti despre aceasta minunata floare.
Cand a aparut orhideea Faleno?
Orhideea Phaleanopsis a fost denumita astfel in anul 1800, insa ea exista de foarte multa vreme. Stiati ca o orhidee Phalaenopsis care traieste in mediu natural poate rezista si cateva decenii inflorind o data pe an? Chiar este adevarat.
De ce a fost denumita orhidee Faleno?
"Phalaenopsis" provine de la cuvintele latinesti "phal", care inseamna fluture, si "opsis" care semnifica infatisare. Carl Ludwig Blume, cel care a denumit astfel acest tip de orhidee, a fost de parere ca floarea acesteia seamana cu un fluture de noapte aflat in zbor, tocmai de aceea li se mai spune si orhidee fluture.
Cum se inmultesc orhideele Falenopsis?
Acestor orhidee le cresc uneori pe tije plante noi care au propriul sistem de radacini si care pot fi plantate independent.
Orhideele Faleno sunt sensibile la razele soarelui?
DA. SUNT FOARTE SENSIBILE. Pot suferi arsuri precum oamenii, daca sunt expuse unor raze mult prea puternice. O expunere directa la razele soarelui poate ofili frunzele unei orhidee sau ii poate schimba culoarea frunzelor. Daca se intampla sa observati ca frunzele capata o nuanta rosiatica mutati planta la umbra si udati-o cu apa.
Chiar exista o Insula o Orhideelor?
Da, este vorba despre o insula vulcanica de pe coasta taiwaneza.
Generalitati despre Orhideea Faleno
In mediu natural orhideele Phalenopsis cresc in paduri umede de joasa altitudine. Sunt plante epifite adica traiesc pe alte plante doar ca sprijin, fara a fi o planta parazita, si uneori pot fi litofite, adica traiesc pe stanci sau roci.
Numele ei asa cum am spus mai devreme a fost ales pentru ca seamana cu un fluture de noapte, falena.
Cum arata o orhidee Phalenopsis?
Frunzele sunt lungi de 10-30 de centimetri, sunt plate, lucioase de culoare verde uniform, uneori cu pete tot de culoare verde. Frunzele sunt prinse la baza ca intr-un manunchi din care apar tijele florale si radacinile aeriene ale plantei.
Florile apar in orice moment al anului , si pe tulpina pot exista intre 5 si cateva zeci de flori cu diametrul de 3-6 centimentri. Culoarea acestora poate fi de la alb, la nuante de roz, violet, portocaliu si galben. Pot fi monocrome sau diferite combinatii de tonuri ale aceleiasi nuante.
Orhideele, pentru ca radacinile lor trebuie sa intre in contact cu aerul, nu vor creste niciodata in pamant normal pentru flori ci doar in pamant special care imita scoarta copacilor. Acest pamant poate fi amestec de scoarta de pin, turba fibroasa si carbune de lemn ars.
In ceea ce priveste fertilizarea, aceasta operatiune trebuie facuta incepand cu luna martie si pana in luna septembrie , cam o data sau de doua ori pe saptamana in functie de fertilizatul folosit. Inainte de a aplica substanta fertilizatoare aveti grija sa udati in prealabil planta.
Acestei plante ii place atmosfera umeda. O umiditate intre 60 si 80 %. Pentru ca in mod normal intr-o locuinta nu se poate trai intr-o astfel de umiditate, este bine sa asezati ghiveciul pe o tava in care ati asezat niste pietris peste care sa turnati apa. Mai puteti sa pulverizati zilnic frunzele cu putina apa, insa nu si florile.
Cu toate ca iubeste umiditatea, nu ii place sa fie udata des. Este suficient sa o udati vara la 2-3 zile daca atmosfera este uscata si la fiecare 8-10 zile iarna. Cel mai mult ii place sa fie udata cu apa calduta si dedurizata.
Acum sa vorbim putin despre expunerea la lumina, un subiect care mie personal mi-a dat multe batai de cap. Orhideei ii place soarele insa nu cel direct. In teorie ea se simte bine la o fereastra orientata spre est, insa nu este mereu valabil. Se poate dezvolta bine si avand o orientare spre vest insa sa nu ajunga direct soarele la ea. De ce spun ca lumina este importanta? Pentru ca atunci cand nu are lumina sufiecienta nu va reinflori.
Atunci cand ghiveciul a devenit prea mic ( insa nu mai devreme de o data la 2-3 ani), primavara sau la inceputul verii , Falenopsis poate fi transplantata. Este o operatiune traumatizanta , pentru ca se vor rupe multe radacini, insa incercati sa scoateti cu grija planta din vechiul ghiveci si sa o asezati intocmai in noul ghiveci ( transparent si cu gauri la baza) si doar sa completati cu pamant nou.
Orhideea se inmulteste prin pui, numiti keikii, mici plantule care se formeaza pe tulpina florala. Puteti stimula aparitia de keikii invelind cu un manson cu turba grosiera cativa muguri mai dezvoltati. Planta in aceasta etapa trebuie sa beneficienze de o atmosfera calda si umeda. Dupa formarea de keikii si de radacini de 5 centimetri le puteti separa de tija si sa ii plantati in ghiveci cu pamant de orhidee dar cu granulatie fina.
Mi s-a intamplat ca orhideea sa stea in stare mare de rapaus si asa am aflat ca este normala aceasta stare, unde trebuie sa aiba variatii de temperatura intre zi si noapte. Dupa ce apar bobocii este vital ca temperatura sa ramana constanta si sa nu mai scada sub 15 grade si ca planta sa nu ia contact cu curenti reci de aer, pentru ca altfel bobocii vor cadea ( mi s-a inamplat si asta).
O orhidee Faleno traieste si pana la 7 ani iar o inflorire poate dura si pana la 6 luni. Dupa ce apar florile, tijele orhideei trebuie sprijinite pentru ca se vor apleca din cauza greutatii.
Chiar as vrea sa aflu daca voua va plac orhideele, iar daca aveti aceasta minunata planta in locuinta voastra chiar a vrea sa aflu mai multe despre cum o ingrijiti.
Recomandari articole: plante apartament,
‹‹ Decorarea tavanului cu tapet - un nou trend sau o revenire in tendinte?
Veioze si lampi de toate felurile - colorate, moderne, clasice sau elegante + GALERIE FOTO ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!