renovat.ro

» » » » »


Cum construiesti un panou solar din doze de aluminiu - pentru caldura gratis


Este chiar simplu si usor sa construiesti un panou solar ieftin din doze de aluminiu pentru a suplimenta caldura din casa, folosind in mare parte materiale reciclate si doze de aluminiu goale provenite de la bere sau suc. Acest panou solar artizanal este de fapt un panou termic care incalzeste si recircula aerul din interiorul camerei.

Panou solar construit acasa din doze de bere si suc
Cum construiesti un panou solar din doze de aluminiu - pentru caldura gratis

Galerie poze
  • Panou solar construit acasa din doze de bere si suc
  • 1 Pregatirea dozelor de aluminiu pentru panoul solar DIY
  • 2. Doze pentru panou solar
  • 3.Panou solar termic absorbtie aer
Galerie poze
  • 4.Panoul solar finalizat
  • Schema construire panou solar pentru caldura
  • Panou termic facut acasa finalizat





In cazul de fata nu este folosita apa si niciun fel de alt lichid ceea ce face ca rezistenta panoului sa fie mare la temperaturile extrem de scazute si inghet.

Atunci cand este soare afara, indiferent de temperatura, dozele de aluminiu se incalzesc foarte repede si ventilatorul duce aerul cald din interiorul dozelor direct in camera. Este un sistem foarte bun pentru locuintele temporare sau pentru cei care doresc sa aiba un grad mai ridicat de autonomie in ceea ce priveste resursele de caldura.

Elementul absorbat sau colectorul solar a fost confectionat din doze goale de aluminiu , de la bere sau suc, vopsite cu vopsea negru mat rezistenta la temperaturi ridicate. Partea superioara ( invelitoarea ) a dozelor este proiectata special pentru a furniza mai multa eficienta in schimbul de caldura dintre doze si aerul care trece.

Recomandare: Panou solar facut acasa din pet-uri

Carcasa colectorului solar este realizata din lemn ( placaj de 15 mm) in timp ce invelisul superior este din plexiglas / policarbonat de 3 mm. Se poate folosi la fel de bine si un geam securizat. Spatele panoului este termoizolat cu vata minerala de 20 mm sau cu placi rigide din polistiren extrudat tip Styrodur.

Rezolvati pierderile de caldura

Inainte de a confectiona orice panou solar este bine sa izolati bine casa pentru a imbunatati eficienta pastrarii caldurii si pentru a scadea toate pierderile posibile. Este un pas important deoarece odate rezolvate pierderile de caldura puteti avea nevoie de un panou solar de dimensiuni mai reduse

Panou solar facut acasa

Elementul absorbat sau colectorul solar a fost confectionat din doze goale de aluminiu , de la bere sau suc, vopsite cu vopsea negru mat rezistenta la temperaturi ridicate. Partea superioara ( invelitoarea ) a dozelor este proiectata special pentru a furniza mai multa eficienta in schimbul de caldura dintre doze si aerul care trece..

Carcasa colectorului solar este realizata din lemn ( placaj de 15 mm) in timp ce invelisul superior este din plexiglas / policarbonat de 3 mm. Se poate folosi la fel de bine si un geam securizat. Spatele panoului este termoizolat cu vata minerala de 20 mm sau cu placi rigide din polistiren extrudat tip Styrodur.

Etape construire panou termic

Prima data trebuie sa colectati cat mai multe doze de aluminiu, cam 280 de doze ar fi suficiente. Incercati sa le spalati bine deoarece odata incalzite la soare vor incepe sa degaje fel de fel de mirosuri neplacute. Aveti grija sa alegeti doar doze fabricate din aluminiu pentru ca pe piata exista si doze din metal. Le puteti testa cu ajutorul unui magnet.

Cu atentie incercati sa taiati fiecare capac al dozelor in forma de stea. Mai multe detalii puteti vedea in videoclipul din josul paginii.
Lipiti toate dozele unele de altele folosind un adeziv siliconic rezistent la temperaturi ridicate de cel putin 200 de grade celsius. Cu ajutorul unui profil in forma de L va puteti asigura ca panoul solar va iesi drept.

pregatire doze aluminiu

Dozele astfel lipite si uscate bine pot fi montate in interiorul carcasei din lemn. Partea din spate este confectionata din placaj iar izolarea panoului a fost facuta cu vata minerala. Aveti mare grija la izolarea in jurul deschiderilor de la admisia si iesirea aerului.

Urmatorul pas este pregatirea , protectia si vopsirea carcasei panoului solar. Carlige speciale trebuie atasate in toate cele 4 colturi ale colectorului solar , astfel incat sa poata fi montat pe perete cu usurinta. Carcasa goala este asezata pe perete pentru a marca cu precizie locul pentru evacuarea admisiei de aer.

La final, elementul absorbant este vopsit in negru si asezat in interiorul carcasei.

Carcasa este acoperita cu plexiglas care va lipit cu silicon.

panou solar absorbtie aer

Important:

Acest panou termic solar nu poate acumula energie termica dupa producerea ei. Atunci cand este soare, colectorul solar produce caldura , dar este necesar sa o foloseasca imediat pentru incalzirea camerei.  Daca soarele nu straluceste, este necesara intreruperea furnizarii de aer de la colectorul solar pentru ca altfel in camera va intra aer rece. Acest lucru se poate rezolva prin instalarea unei valve obturatoare care va reduce pierderile de caldura ce nu sunt necesare.

Termostatul diferential controleaza ventilatorul si poate fi cumparat din magazinele de specialitate. Termostatul are 2 senzori. Unul asezat in interior in partea de sus a deschiderii pentru aerul cald si altul in interior in partea de jos a deschiderii pentru furnizarea cu aer rece in colectorul solar.

panou solar termic finalizat

Daca temperaturile pornit/oprit sunt setate cu grija acest panou solar facut acasa poate produce o medie de 2 Kw de energie pentru incalzire casnica. Aceasta medie depinde mult de cat de mult soare este intr-o zi.

Mai multe detalii despre constructia acestui tip de panou puteti gasi pe site-ul inventatorului:  https://www.freeonplate.com/how-to-build-diy-solar-panels-out-of-pop-cans/ dar si in videoclipul de mai jos: Vizionare placuta!


Recomandari articole: panouri decorative, DIY, proiecte diy,

‹‹ Muscate curgatoare, tiroleze - ingrijire, inmultime, boli si daunatori si multe alte informatii utile

Catina rosie- Pyracantha coccinea - tot ce trebuie sa stii despre plantare, ingrijire, inmultire, boli si daunatori ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
prepeleac a scris:

..."doze fabricate din aluminiu pentru ca pe piata exista si doze din metal"...
(Şi nu-i o scăpare de la redactare, că eSplicaţia se-adînceşte: "testa cu ajutorul unui magnet").

Aluminiul fiind, desigur, vreun soi de plantă... Că "metal" nu-i!
Metale-s "dăcît" FERu şî Hauru.

Nasol cu saturnismu'. Boală grea. La creier de specialist.

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro