renovat.ro

» » » » » » »


Panouri radiante - avantaje si dezavantaje si mai ales cat sunt de eficiente


Incalzirea cu panouri radiante reprezinta o varianta posibila de incalzire a locuintei. Ele reprezinta o componenta a instalatiei termice care poate fi utilizata in apartamente, case sau case de vacanta. Panourile radiante sunt amplasate pe perete, asemeni unor tablouri.

Panou radiant din sticla
Panouri radiante - avantaje si dezavantaje si mai ales cat sunt de eficiente

Galerie poze
  • Panou radiant din sticla
  • Panou radiant decorativ de perete
  • Panouri radiante principu functionare
Galerie poze





Caldura se imprastie in incapere de la nivel median, urmand sa se distribuie in partea superioara si inferioara prin inductie. In acest caz puterea termica este distribuita initial la nivelul corpului uman.

Vezi si: Calorifere decorative modele frumoase pentru un decor modern

Panourile radiante emana radiatii cu infrarosu, invizibile ochiului uman, incalzind corpurile ce vin in contact cu acestea. In interiorul incaperilor radiatiile infrarosii incalzesc atat corpurile vii, cat si pe cele amorfe si peretii incaperilor, acestea la randul lor cedeaza temperatura mediului pana se ajunge la un echilibru termic. Costurile realizarii unei incalziri interioare cu panouri radiante, ce are drept combustibil energia electrica, sunt semnificativ scazute comparativ cu centralele termice pe combustibil solid sau pe gaz.

Recomandare: Montaj calorifere

Daca va ganditi sa utilizati panouri radiante in scopul incalzirii spatiului de locuit va trebui sa consultati un specialist care sa va calculeze dimensiunea tablourilor radiante ce trebuie montate in fiecare incapere in functie de volumul/dimensiunile acestora. Un alt criteriu de alegere a dimensiunii panourilor este materialul din care este realizata locuinta. Panourile radiante sunt de mai multe dimensiuni, astfel incat sa satisfaca o diversitate de situatii. Suprafata activa a unui panou radiant nu trebuie sa depaseasca 80 grade C.

Recomandare: Incalzire in pardoseala avantaje si dezavantaje

Creatorii de panouri radiante au conceput si realizat diverse modele: unele au ecranul gri, altele au ecranul cu diverse imagini, astfel incat sa poata fi folosit si cu rol decorativ in incapere, asemenandu-se cu un tablou. Diferenta ca pret dintre panourile uni si cele asemeni unor tablouri, este de 20-30%.  

Avantajele realizarii unei instalatii termice cu panouri radiante o reprezinta:

a) costul scazut al realizarii acesteia comparativ cu alt tip de instalatie termica pe gaz sau lemne;
b) punerea �n func?iune a panourilor radiante se face intr-un timp relativ scurt, 2-3 ore, si nu necesita lucrari complexe de constructii si de instalatii;
c) prezinta securitate si siguranta in utilizare, deoarece nu se utilizeaza lichide, abur sub presiune sau alt combustibil inflamabil si nu polueaza;

Recomandare: Incalzire in pardoseala montaj - reguli ce trebuie respectate pentru ca totul sa functioneze la parametrii optimi

d) radiatiile infrarosii emise de panourile radiante incalzesc direct peretii incaperilor, asigurand astfel o umiditate controlata a mediului, ceea ce duce la eliminarea igrasiei si a mucegaiului din incaperile cu umiditate excesiva;
e) pot fi montate la orice inaltime, chiar si pe tavanul camerei. Pentru utilizarea panourilor radiante in scopul incalzirii locuintei nu aveti nevoie de avize si/sau autorizatii ca in cazul celorlalte centrale termice; montajul poate fi realizat de orice persoana adulta sau chiar de beneficiar.
Panourile radiante cu infrarosu au diferite puteri: 350w, 550 w, 750w sau 1200 w. Panourile cu putere mare se pot utiliza cu succes in spatii ample: sali de fitnes, biserici, sali de sport, hale industriale, etc.

Dezavantajele utilizarii panourilor radiante in incalzirea locuintei:

a) se utilizeaza curent electric, iar pretul acestuia este in continua crestere;
b) se recomanda acest tip de incalzire in special pentru incaperile inalte, pentru a nu incalzi inutil aerul din partea superioara a camerei.

Recomandare: Robineti de echilibrare pentru coloane de incalzire

Cateva considerente tehnice 

Primele aplicatii ale incalzirii cu radiatii infrarosii au fost utilizate in industria auto la cuptoarele de uscare a vopselei. Sistemul de incalzire cu panouri radiante copiaza la scara redusa actiunea radiatiilor infrarosii emise de soare. Undele termice realizate electromagnetic transmit energia termica direct si fara pierderi de transport catre toate corpurile solide din zona de radiatie. Radiatiile infrarosii nu incalzesc aerul din incapere, deoarele au o alta frecventa decat moleculele de aer.

Recomandare: Dimensionare calorifere si radiatoare

Deoarece radiatiile ne incalzesc direct, vom simti intotdeauna o temperatura cu 2-3 grade Celsius mai mare decat cea a mediului, deci pentru a avea un confort termic bun, nu trebuie sa incalzim o camera la o temperatura la fel de mare ca cea in cazul incalzirii prin convectie (centrale termice clasice).

S-a dovedit ca in cazul incalzirii electrice randamentul de transformare a energiei electrice in caldura prin radiatie este de aproximativ 97%, iar prin convectie de aproximativ 70%. Pentru o mai buna gestionare a costurilor cu energia electrica, panourile radiante se cupleaza la retea cu ajutorul unui termostat ambiental evitandu-se emiterea caldurii in conditiile in care se ajunge la temperatura dorita in interior. Intretinerea este simpla: este indicat sa le curati o data pe luna cu o carpa moale, uscata dupa ce au fost decuplate de la retea.

Recomandare: Cum se aerisesc caloriferele


Recomandari articole: instalatie incalzire, instalatii termice, calorifere, montaj calorifere, panouri solare,

‹‹ Incalzire in pardoseala - reguli de urmat pentru un montaj fara probleme

Hidroizolatii terase bloc - Membrana TPO Firestone pentru hidroizolarea terasei ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro