renovat.ro

» » » » »


Panouri solare pentru apa calda menajera


La inceput ideea a fost aplicata de locuitorii satelor din zonele insorite ale tarii. Cum? Fixau un bidon de tabla pe un stativ sustinut de patru pari de lemn. Umpleau bidonul cu apa si il lasau toata ziua la soare! De la bidon era tras un furtun cu robinet.

Panou solar apa calda menajera
Panouri solare pentru apa calda menajera

Galerie poze
  • Panou solar apa calda menajera
Galerie poze

Seara apa era aproape "fiarta" si astfel necesitatea era acoperita. Cred ca si astazi putem vedea aceasta solutie locala folosita cu succes in satele de la malul marii. OK. Dar vrem sa ne montam ceva "profesional"! Iata ca producatorii de instalatii de incalzire nu au asteptat prea mult semnalul. Asa dar, avem la dispozitie solutii profesionale si ecologice de incalzire a apei menajere cu panouri solare.

Cum functioneaza incalzirea apei cu panouri solare? Ca principiu folosit este acelasi cu cel descris mai sus. Dar sa il privim mai in detaliu. Avem in primul rand un bidon de tabla. In el este stocata apa rece din reteaua de apa curenta sau adusa cu un hidrofor. Ca sa fie incalzita se foloseste principiul schimbului de caldura intre doua medii: apa rece care preia caldura de la un agent termic incalzit. Acest schimb de caldura se petrece in bidonul de tabla.

Dar cine incalzeste agentul termic? Spre soare sunt orientate tuburi de sticla in care circula agentul termic. Aceste tuburi au doi pereti de sticla, intre pereti fiind vid. Astfel, caldura soarelui este absorbita de apa care trece prin tuburi dar nu se degaja inapoi datorita vidarii dintre tuburi.

Mai departe, apa din tuburi incalzita la 80 de grade Celsius intra in bidonul de tabla printr-o serpentina. In jurul serpentinei se afla apa rece care urmeaza a fi incalzita. Cei care au asistat la tara la "cazan" cand se face tuica, stiu ca apa din cazanul prin care trece serpentina cu vapori de tuica se incalzeste si trebuie schimbata periodic cu apa rece. Ei bine, noi tocmai acea apa calda o vom folosi la baie sau bucatarie pentru spalat. De fapt racitorul (condensatorul) de la cazanul de tuica este un schimbator de caldura dintre vaporii de tuica si apa rece din jurul serpentinei.

Acelasi principiu "traditional" il folosesc astazi si instalatiile cu panouri solare insa agentul termic este apa cu antigel. Apa cu antigel in cazul in care sistemul este proiectat sa functioneze si iarna. Daca este proiectat sa functioneze doar in anotimpurile fara inghet se foloseste doar apa, cu conditia golirii serpentinei toamna.

Am prezentat principiul de functionare al panourilor solare pentru incalzirea apei calde menajere. In episoadele urmatoare de instalatii termice si amenajari vom prezenta accesoriile suplimentare ale acestora: termostatul, temporizatorul sau boilerul adiacent. Spor la treaba!


Recomandari articole: instalatii apa, panouri solare, apa,

‹‹ Teava de cupru - caracteristici

Montare flotor WC ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro