renovat.ro

» » » » » » »


Pavaje si pavele pentru alei - preturi, tipuri, modele si mai ales cum sa le alegi pe cele mai bune


Gradinile reprezinta oaze de relaxare in care petrecem clipe minunante alaturi de cei dragi pe parcursul antotimpurilor cu vreme frumoasa. Una din cele mai importante etape in amenajarea gradinilor este reprezentata de proiectarea si amenajarea aleilor. Indiferent de dimensiunile aleilor acestea vor avea atat un rol functional de asigurare a accesului facil catre si dinspre gradina dar si un rol decorativ de infrumusetare a gradinilor.

Alee eleganta gradina
Pavaje si pavele pentru alei - preturi, tipuri, modele si mai ales cum sa le alegi pe cele mai bune

Galerie poze
 • Alee eleganta gradina
 • Alee gradina moderna
 • Alee gradina placata cu piatra
 • Alee moderna gradina
Galerie poze
 • Alee si terasa eleganta
 • Alee simpla gradina
 • Pavaje colorate
 • Terasa cu pavaje
 • Terasa cu placi mari
 • Terasa cu pavele montate inegal
 • Terasa gradina cu pavele
 • Terasa piscina placata cu piatra
 • Terasa placata cu pavele

Pentru a va putea bucura de peisajul incantator pe care l-ati amenajat va trebui sa proiectati alei sau carari catre toate zonele importante dintr-o gradina. Principalul scop al acestor alei este sa ofere un acces confortabil in gradina, fara sa fiti nevoiti sa va murdariti de noroi sau sa va udati. O alta motivatie pentru amenajarea unor alei este completarea decorului si scoaterea in evidenta o unor ronduri de flori, cascade sau fantani arteziene pe care le-ati amenajat in gradina. Alegerea materialelor pentru alei depinde atat de bugetul disponibil cat si de preferintele persoanale atat in ceea ce priveste paleta de culori cati si texturile sau finisajele.

Vezi si: Cum se monteaza pavelele sau pavimentele gen placi

Cele mai populare materiale folosite pentru placarea aleilor de gradina sunt:
-    Piatra naturala sau artificiala
-    Pietrisul colorat
-    Pavajul
-    Lemnul
-    Pavelele de cauciuc

Placile din piatra naturala sunt cele mai scumpe astfel ca nu oricine isi va permite sa le foloseasca pentru placarea aleilor si teraselor de langa casa. Scandurile din lemn nu au o durata foarte lunga de viata, iar pietrisul nu este foarte confortabil pentru mers, astfel ca cea mai populara alegere ramane pavajul. Pretul unui pavaj rezidential depinde de tehnologia utilizata, dar si de aditivi sau de coloranti si are un cost incepand de la 30 de lei pe metru patrat pentru pavele cu dimensiuni de 200 x 100 x 40 mm.

Recomandare: Care sunt avantajele placarii cu pavele sau dale? Aflati mai departe: pavaje, pavele sau dale

Pavajul poate fi utilizat pentru amenajarea a numeroase tipuri de alei rezidentiale, cel mai important lucru fiind crearea unui decor armonios alaturi de peisajul natural si de desingul exterior al casei. Daca aveti o curte de mari dimensiuni atunci veti putea opta pentru alei largi si drepte care vor crea un decor elegant  si atragator. Pentru a scoate in evidenta frumusetea gradinilor, aleile vor trebui sa fie amenajate in armonie cu forma parcelei de teren dar si cu plantele si arborii care cresc aici. Alegerea materialelor pentru placarea aleilor se va face abia dupa ce veti stabili forma, dimensiunile si traficul estimativ. Cea mai potrivita perioada pentru amenajarea aleilor este la inceputul toamei, cand pamantul este mai umed si se va putea sapa mai usor.

Tipuri de pavaje utilizate pentru amenajarea aleilor din gradini

Alegerea pavajelor pentru amenajarea aleilor se va face nu doar in functie de pret ci si de durabilitate, rezistenta, aderenta sau confortul oferit. Pavelele pot sa fie de doua tipuri:

Citeste si despre: Pavaj pentru gradina cu pavele decorative - montare

1.    Pavele din beton - pavelele din beton simplu au preturi reduse si o variatie mare de modele si culori. Printre dezavantajele acestui tip de pevele amintim rezistenta mai redusa la inghet si fluctuatii de temperatura, cauze care vor duce la fisurarea si craparea mai usoara astfel ca va trebui sa le inlocuiti mai des. Un alt aspect negativ este aspectul acestor pavele care nu sunt foarte elegante.

2.    Pavele din beton vibropresat - sunt foarte populare datorita rezistentei ridicate la temperaturi scazute si inghet dar si datorita aderentei foarte bune chiar si in conditii de umezeala ridicate. Denumirea provine de la modalitatea de fabricare care utilizeaza o vibropresa pentru compresarea betonului si eliminarea apei. Pentru ca pevelele sa reziste bine si la traficul auto va trebui ca grosimea acestora sa fie de cel putin 4.5 cm.

Pentru traficul pietonal grosimea pavelelor poate de fie de 3 cm, insa va trebui sa luati in considerare si dimensiunile placilor. Cu cat o placa este mai mare cu atat va avea o rezistenta mai redusa si se va crapa sau fisura mai usor, pavelele cu dimensiuni mai mici fiind astfel mult mai rezistente.

Vezi si: Alei pentru curte si gradina - modele in imagini minunate

Atunci cand alegeti pavajele pentru placarea aleilor din gradina va trebui sa luati in considerare urmatoarele aspecte:


-    Producatorul - alegeti un producator cunoscut si solicitati un certificat de conformitate pentru pavaje
-    Tehnologia de fabricare
-    Forma, dimensiunile si rezistenta placilor
-    Designul si calitatea - pavelele care stralucesc ar putea sa aiba o calitate mai slaba din cauza continutului mai mare de coloranti. Dintr-un catalog nu va veti putea da seama de calitatea unei pavele astfel ca cel mai bine este sa luati in mana o pavela pentru a-i verifica greutatea si finisajele. Un sunet prelung la lovirea a doua pavele dovedeste calitatea buna a acestora, iar un sunet infudant poate sa fie un semn al unui produs cu o calitate indoielnica.

Citeste si: Pavarea aleilor din gradina - idei inedite mai putin obisnuite

Odata ce v-ati hotarat asupra unui tip de pavele si a unui producator va trebui sa achizitionati si borduri cu aceleasi design si nuante. Incercati sa achizitionati cu cel putin 5% mai multe pavele decat aveti nevoie pentru a putea sa le inlocuiti pe cele deterioate in timpul transportului sau al manipularii la fata locului. Dupa finalizarea lucrarilor, pastrati toate pavelele ramase pentru a le putea inlocui pe cele care se vor fisura sau crapa.

Amenajarea aleilor de gradina cu pavele

Amenajarea aleilor de gradina poate sa fie facuta de firme specializate in astfel de lucrari, pretul depinzand de reputatia companiei dar si de dimensiunile aleilor sau de complexitatea lucrarilor. Amenajarea unor alei cu pavaje poate insa sa fie facuta si de persoanele cu o experienta minima in constructii sau in lucrari de amenajare. Pentru aceste lucrari veti avea nevoie de o lopata, o nivela, o masina de gaurit cu un accesoriu de amestecare elicoidal si un polizor cu disc diamantat.

Recomandare: Alei din piatra pentru o gradina impresionanta

Principalele etape ale lucrarilor de amenajare sunt:

1.    Se curata terenul de plante, frunze si crengi
2.    Se sapa un sant cu o adancime de 15 cm, pentru latime va trebui sa luati in considerare si bordurile aleii
3.    Daca doriti ca aleea sa fie curbata veti avea de taiat mai multe pavele
4.    Santul este umplut cu nisip sau cu un ameste de nisip si ciment care apoi se compacteaza
5.    Se monteaza pavelele

Pavelele cu forme neregulate vor fi mai potrivite pentru aleile cu multe curbe, iar cele cu forme clasice pentru aleile drepte. Daca vreti sa reduceti si mai mult costurile de amenajare ale aleilor veti putea sa achizitionati o matrita pentru pavaje si sa va faceti singuri si pavelele. Pretul pe metru patrat va scadea considerabil insa timpul pe care va trebui sa il alocati acestor lucrari va fi mult mai mare.


Vezi si:  Beton amprentat - o alternativa practica si economica pentru pavare

Modele de alei amenajate cu pavele

Pentru ca aleile sa aiba un design cat mai deosebit va trebui sa planificati de la inceput modul de montare a pavajelor. Pavelele se vor putea monta una langa cealalta sau la anumite intervale regulate, spatiile ramase libere putand fi completate cu iarba sau cu pietris colorat pentru crearea unui contrast elegant in gradina. Montarea pavelelor la intervale neregulate va crea un decor mai neconformist care va putea sa vina in completarea unei case cu arhitectura exterioara rustica.

Recomandare: Sifoane pentru terase si balcoane

Pavajele vor putea sa fie folosite si pentru amenajarea unor mici spatii de relaxare cu banci precum cele din jurul unui mic iaz sau lac, a unei cascade sau a unei fantani arteziene. Combinarea pavelelor cu pietrisul alb sau negru va putea sa creeze un decor atragator si original in gradina. Aleile inguste sau cararile amenajate printre straturile cu flori, arbusti sau copaci infloriti sau pe sub arcadele cu flori agatatoare vor transforma plimbarile in gradina intr-o adevarata desfatare a simturilor. Unul din cele mai elegante moduri de montare a pavelelor mai mari este lasarea unor spatii intre placi unde se va planta iarba, creand astfel o alee din pavele si gazon.


Recomandare: Montarea corecta a rigolelor pentru scurgerea apei - video

Terasele de langa casa sau cele de langa piscine sunt alte spatii care pot sa beneficieze de amenajarea cu diferite tipuri de pavaje. O astfel de terasa va avea un aspect ordonat si ingrijit fara sa necesite lucrari de curatare si intretinere speciale. Daca aveti un buget mai generos puteti sa apelati la un peisagist care va va ajuta sa alegeti atat forma si dimensiunile aleilor cat si cele mai potrivite materiale. Daca bugetul este limitat, nu trebuie decat sa cautati surse de inspiratie gratuite si sa dati frau liber imaginatiei.


Recomandari articole: pavaje, pavele, montaj, modele, alei,

‹‹ Profile decorative si ancadramente pentru ferestre din lemn sculptat - Minunatii pe cale de disparitie

Termobetonul - un material de constructie cu caracteristici unice. Cu el poti construi o casa de 10 ori mai repede ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro