Pereti placati cu gips - carton ... PRO sau CONTRA
Sunt multe persoane care si-au indreptat atentia catre placarea
peretilor cu rigips sau gips-carton, iar acest lucru vine ca urmare a
numeroaselor avantaje.
Peretii din rigips sunt utilizati la
compartimentarea interioara, dar si in finisaje, iar procedura in sine
este ieftina si curata. Dar ce este mai precis rigipsul?

Galerie poze
Ei bine, vorbim de o placa de gips aflata intre doua straturi de carton. Sunt situatii cand aceste placi sunt tratate cu tot felul de substante pentru a rezista la foc si la umezeala. Exista si placi de gips-carton care, in locul celor doua din carton, au de fapt fibra de sticla pentru a nu mucegaii in timp.
Dar cum se face lipirea propriu-zisa a placilor? Este nevoie de adeziv, iar pe piata si-n magazinele de specialitate veti gasi mai multe tipuri. Adezivii care au la baza ipsos sunt potriviti pentru lipirea placilor pe tot felul de suprafete: caramida, BCA, boltari din beton etc.
Citeste si despre : Pereti despartitori din rigips | Cum se construiesc
In primul rand, inainte de toate, suprafata destinata lipirii placilor de gips-carton trebuie sa fie curata, fara praf, fara urme de grasimi sau umezeala. Tencuiala trebuie sa fie lasata sa se usuce bine inainte de a trece la lipirea placilor de rigips.
Daca suprafata destinata procedurii este din BCA, este bine sa trasati mai intai un strat de grund. Foarte important: daca peretele este vopsit nu treceti la lipit placile. Mai intai trebuie indepartat stratul de vopsea, aplicati grundul pentru o mai buna absorbtie.
Afla si cate sunt diferitele : Tipuri de profile rigips
Placile de gips-carton trebuie sa aiba inaltimea camerei si grosimea de 12,5 mm. Totusi, trebuie lasat un spatiu de aerisire intre tavan si podea, fapt pentru care, din bucata de placa, se va taia o portiune de 15 mm. Sa nu uitati dozele de electricitate si asta inseamna sa decupati gauri in placa.
Dar haideti sa preparam si adezivul pe baza de ipsos. Puneti pulberea din ambalaj intr-o galeata cu apa, asteptati 2-3 minute ca sa se omogenizeze bine, apoi puteti amesteca manual sau cu mixerul.
Urmeaza sa aplicati pasta obtinuta pe placa de rigips din loc in loc (n.r. eventual, pe mijloc, in cercuri, de catre 2-3 cm grosime, la distante de 30 cm una de cealalta, apoi pe margini din loc in loc, asemenea unor dreptunghiuri. Vine partea cand placile vor fi atasate de pereti. E indicat sa le bateti putin cu ciocanul de cauciuc pentru a fi indreptate, dar si bine alipite. Normal, ar fi cam 20 de minute timpul de indreptare a placilor, apoi adezivul se va intari si nu veti mai putea face vreo schimbare.
Odata lipite placile, vine partea de finisaj cand veti putea chitui rosturile, iar la final sa aplicati varul dorit.
Ca orice interventie, placarea peretilor cu gips-carton are si avantaje, dar si dezavantaje.
Avantajele consta in:
- cum vorbim de un procedeu uscat, montarea se va face in conditii de curatenie.
- daca nu este vorba despre o lucrare in mediul umed, atunci costurile sunt mai reduse.
- gips-cartonul duce la o economie de caldura si aer conditionat;
- conteaza si protectia mediului, iar placile de rigips sunt reciclabile 100 %;
- greutatea unui perete de rigips este mult mai mica - 50kg/mp comparativ cu cea a perete masiv - 200kg/mp.
Cum am amintit si faptul ca exista si pareri contra acestui procedeu, acestea vizeaza rezistenta scazuta - fiind usoare, se pot agata rapid de vreun obiect si pot fi deteriorare.
Nu puteti monta pe un astfel de perete vreun televizor sau alt obicet sanitar decat daca apelati la profile speciale, metalice. Trebuie utlizate dibluri special concepute pentru un astfel de perete.
Recomandari articole: perete rigips, placi rigips, rigips,
‹‹ Casa eleganta cu 3 dormitoare, living, bucatarie si 2 bai
Casa unei familii fericite - 4 dormitoare + living de vis + mansarda spatioasa si garaj ››
Share daca va place
Autor RenovatRo: Cristiana
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!