renovat.ro

» » » » »


Piciorul cocosului, Ranunculus - cultivare, ingrijire si inmultire


Piciorul cocosului (Ranunculus asiaticus) este o planta de gradina foarte atragatoare prin aspectul exterior. Este originara din zonele insorite ale Greciei, Turciei fiind aclimatizata si in tara noastra si cuprinde aproximativ 400 specii. Este o planta perena careia ii plac spatiile umede si incalzite de soare.

Mix de culori ranunculus in gradina
Piciorul cocosului, Ranunculus - cultivare, ingrijire si inmultire

Galerie poze
  • Mix de culori ranunculus in gradina
  • Flori colorate de piciorul cocosului
  • Ranunculus Asiaticus Persian culoare portocalie
  • Piciorul cocosului flori roz si rosii
Galerie poze

Creste in mod natural in zone insorite pe pajisti, pe malul raurilor sau zone mlastinoase. Denumirea vine de la forma ciudata a radacinii, numita grifa, care are o excrescenta asemanatoare unui pinten de cocos. Atentie! Sucul tuturor soiurilor de flori sunt toxice daca floarea este culeasa si/sau strivita in palme; poate produce iritatii ale pielii.

Plantare si ingrijire

Ranunculus are radacina sub forma de bulb (grifa). Din acesta se dezvolta primavara tulpina inalta si dreapta, dar ramificata spre varf. Inaltimea plantei ajunge intre 30-40 cm in conditii bune de umiditate, lumina, dar si in functie de soi. Pe tulpina se dezvolta frunze trilobate, asemeni celor de trandafiri, dar mult mai mici. In partea superioara a tulpinii ramificate se dezvolta floarea in forma rotunda, asemeni unui mic trandafiras bogat in petale suprapuse circular, de obicei de culoare galben intens, dar pot avea si culorile: alb, roz sau portocaliu. Se poate scoate din pamant din mediul natural primavara sau toamna.

Radacinile se curata usor de pamantul in exces, iar in cazul in care se recolteaza primavara se lasa 24 de ore sa se zvante dupa care se planteaza in pamantul reavan, la adancimea de 5-6 cm cu gheara in jos, la distante intre ele de 20-25 cm si se uda abundent. Se poate uda din nou dupa 2-3 zile astfel incat radacina sa se prinda in noul sol. Ulterior se uda vara si in zile caniculare, astfel incat pamantul la suprafata sa fie mereu umed.

Daca o recoltati spre toamna, se pastreaza in loc racoros, eventual in cutii de carton pana in octombrie, cand se va planta in pamant conform indicatiilor de mai sus. Deoarece radacina este sensibila la inghet, ar fi bine ca la sfarsitul lui octombrie sa acoperiti pamantul in care au fost plantate radacinile cu amestec de pamant si frunze uscate ce le vor proteja si vor oferi ingrasamantul necesar unui nou ciclu de viata. Planta poate sa ramana mereu in pamant, dar pentru o inflorire bogata pe o perioada de timp lunga, mai-iunie, dupa ce se ofilesc toate florile nu o mai udati, scoateti radacinile si replantati-le in octombrie.

Inmultirea

Piciorul cocosului se inmulteste prin radacina scoasa din pamant si replantata primavara devreme eventual in octombrie, sau prin seminte. In acest al doilea caz semanati semintele in vase cu pamant bine drenat si umed la sfarsitul lui martie-aprilie. Semintele vor incolti si vor produce plante mici. Cele mai viguroase pot fi sadite in zone insorite in pamant reavan in luna aprilie-mai. Florile se dezvolta si formeaza bulbul ce va fi scos din pamant la finalul infloririi, procedandu-se ca mai sus.

Boli si daunatori

Desi este o planta rezistenta, va muri daca radacina ii ingheata iarna, nefiind protejata. Pe timp de vara, desi foarte rar, poate fi atacata de afide sau poate aparea fainarea. Daca se observa asemenea boli sau daunatori se stropeste cu solutii specifice plantelor de gradina cu flori respectandu-se prescriptiile de diluare specificate pe ambalaj.


Recomandari articole: plante perene, boli si daunatori la plante, flori de gradina,

‹‹ Floarea miresei - sfaturi pentru plantare si ingrijire

Iarba ciutei o planta decorativa cu flori galbene pentru gradina sau apartament ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro