renovat.ro

» » » » » » »


Placarea peretilor cu gips-carton - etape prezentate pas cu pas


Indiferent daca doriti o mai buna izolare a camerei, o micsorare a ei pentru o incalzire mai eficienta sau pur si simplu doriti o placare cu rigips (gips-carton) din motive estetice (pereti strambi, netencuiti, ascunderea unor tevi, etc.), tehnica de baza ramane aceeasi.

Pereti placati cu gips carton pe structura metalica
Placarea peretilor cu gips-carton - etape prezentate pas cu pas

Galerie poze
  • Pereti placati cu gips carton pe structura metalica
  • Placarea peretilor cu gips carton pe structura metalica
Galerie poze





Practic operatiunea este similara cu placarea unui tavan cu rigips doar ca de data asta placarea se face pe verticala, nu pe orizontala.

Inspiratie: 20 de modele de tavane false si scafe

Iata cum se face:
In primul rand se vor masura peretii pentru a stabili atat metrii patrati, pentru a sti ce cantitate de rigips veti cumpara, cat si metrii liniari, necesari pentru a sti de cate profile aveti nevoie si care sa fie lungimea acestora.

Recomandare: Pereti despartitori din rigips - cum se construiesc

In ambele cazuri, atat pentru placile de gips-carton cat si pentru profilele metalice, se va cumpara cu 10% mai mult pentru a fi pregatit de eventualele pierderi de material, aproape de neevitat in procesul de montare.

Intai si intai se monteaza profilele UD sau UW. Acestea se prind cu o bormasina si cu dibluri in podea si in tavan, optional pe ele se poate lipi si o banda de etansare.
De regula, UW-urile se prind in podea si tavan daca e vorba de un perete fals simplu, care doar imbraca un perete de caramida sau de beton existent, iar daca e vorba de inchiderea cu rigips a unui gol, atunci in afara de UW-uri se folosesc si UD-urile pentru a fi prinde pe margini, acolo unde va veni imbinarea dintre peretele de rigips si ceva de caramida/beton. De asemenea, in ambele cazuri se pot folosi doar UD-uri. Se monteaza cu partea dreapta spre tavan/podea/perete, dupa caz.

Inspiratie: 30 de modele de tavane si scafe din rigips
 
Diblurile de prindere a acestor profile de ghidare se vor da din 50 in 50 de cm, iar distanta dintre colturi si primul diblu sa nu fie mai mare de maxim 15 cm.
Pentru golurile de ferestre sau de usi, in pereti din gips-carton, se vor folosi profile rigide de tip UA.

Dupa montarea profilelor UW sau UD care delimiteaza perimetrul, se va trece la montarea profilelor CD (pentru un perete fals) si CW (pentru peretii despartitori).
Se imbina profilele UW sau UD, dupa caz, cu profilele montante CW, respectiv CD.

Recomandare: Scafa din gips carton etape de realizare pas cu pas

Pentru a nu complica lucrurile vom vorbi in continuare doar de profile CD si UD. Astfel, caparul inferior al unui CD va intra in profilul interior al unui UD prins pe podea iar cel superior in profilul interior al unui UD prins in tavan. Din aceasta cauza, UD-urile si CD-urile trebuie sa aiba aceeasi dimensiune.

Profilele montante CD, vor fi orientate cu partea dreapta ("plina") spre noi, spre interiorul camerei. Profilurile CD se monteaza din 50 in 50 de cm, paralele cu peretele ce urmeaza a fi placat.

Recomandare: Solutii panotare pereti cu placi de gips carton - placare directa cu adeziv sau cu montanti metalici

Dupa ce scheletul din profiluri al peretelui fals a fost montat, se trece la placarea propriu-zisa cu gips-carton.
Cu o bormasina placile de rigips sunt fixate pe profilele montante, CD. Placile care ajung in extremitati sunt fixate si in profilele de ghidaj, UD.

Operatiunea poate fi mai migaloasa decat pare la prima vedere, din cauza ca va trebui sa masuram si sa taiem din placi (operatiune care se poate efectua cu ajutorul unui cutter), astfel incat sa se incadreze perfect in dimensiunile peretilor nostri.

Inspiratie: Rafturi din rigips pe perete - modele si solutii

Rosturile de imbinare ale placilor de rigips se acopera cu o banda speciala, peste care se da o mana sau doar de glet. Dupa uscarea completa a gletului si slefuirea lui, de pe aceasta banda pentru rosturi, se poate trece la aplicarea de lavabila pe toata suprafata peretelui placat, adica efectiv peste placile de gips-carton, astfel incat lucrarea sa fie finalizata si vopseaua uniforma sa mascheze complet placile si sa creeze impresia unui perete unitar.

Inspiratie: Amorsa pentru zugraveala - prepararea si aplicarea inainte de vopseaua lavabila


Recomandari articole: tencuiala, rigips, materiale de constructii, placari pereti, finisaje interioare,

‹‹ Izolatiile interioare cu celuloza - o solutie ecologica si eficienta

Amenajarea unui dining in stil boho chic: secrete pentru un design perfect ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
Rosianu Cristina a scris:

as vrea sa stiu daca casa este tencuita si batuta cu terasit(casa cu etaj) daca este mai eficienta izolarea pe interior sau pe exterior si cat sa fie de gros rigipsul daca este pe exterior?

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro