Plantarea capsunilor - despre cultivare, ingrijire, inmultire si combaterea bolilor si daunatorilor
Considerata ca fiind una dintre cele mai delicate fructe de vara, se utilizeaza in stare cruda sau conservata; se recomanda consumarea acestora in stare cruda in cazul afectiunilor hepatice, a anemiei, convalescenta dupa o boala indelungata deoarece contine in cantitati mari siliciu, fier, magneziu, potasiu si vitamina C.
Aspect exterior
Capsunul este o planta de talie mica, in forma de tufa, ajungand la inaltimea de 15-35 cm inaltime la maturitate. Radacinile sale primare, radiculare se dezvolta direct din tulpina-rizom si permit dezvoltarea altor radacini, secundare, cu rol de hranire a plantei, cu durata de viata mai scurta decat a celor primare. Tulpina groasa si scurta, rizomul, se ramifica prin bifurcare in fiecare an, astfel incat dupa 4-5 ani ramificatiile sunt generoase.
Din rizom se dezvolta frunzele trilobate, pedunculii florali, stolonii si mugurii. Frunzele capsunei au perioada de viata relativ scurta, cca. 1 luna, fiind mereu inlocuite de altele proaspete, planta mentinand frunze verzi pe intreg parcursul anului. Mugurii axiali se dezvolta tot din rizom, acestia permitand inmultirea plantei in mod spontan sau controlat. Partea comestibila este un fruct fals, in forma de inima, de culoare rosie cu diferite nuante, in functie de soi.
Plantarea si ingrijirea capsunilor
Un avantaj al cultivarii capsunilor pe spatii mari sau mai mici in constituie faptul ca acestea se dezvolta bine in solurile: cu textura mijlocie, lutoase, nisipoase, lutonisipoase si cu capacitate de retentie a apei si sa nu se formeze cruste dupa ploi. Se poate bine observa ca in toate regiunile tarii, in zone de deal, ses, podis sau lunca se pot cultiva capsunii.
Pregatirea terenului pentru cultivarea capsunilor
Pregatirea terenului adecvat cultivarii presupune: o zona relativ plana si fara denivelari; sa se marunteasca foarte bine si sa se indeparteze resturile de radacini de plante din culturile anterioare si implicit buruienile; eventual sa aiba in apropiere o sursa de apa in scopul udarii sau irigarii ori de cate ori este necesar.
Se recomanda ingrasarea solului cu compusi organici (gunoi de grajd, compost din resturi vegetale si gunoi de grajd, gunoi de la pasari diluat cu apa) cu un an inainte sau de toamna, inainte de plantarea stolonilor primavara in primul an. aplicarea pe sol a compusilor organic cu putin inainte de plantare conduce la dezvoltarea in sol a unor compusi toxici pentru planta.
Fertilizarea solului cu ingrasaminte chimice bogate in potasiu, fosfor si azot se face la fel, din toamna. Capsunii se vor dezvolta perfect daca anterior plantarii acestora pe sol au fost cultivate cereale si/sau plante leguminoase. Nu se vor dezvolta la fel de bine dupa: ceapa, usturoi, castraveti, deoarece vor fi atacati de diferite boli.
Plantarea capsunilor
Daca aveti deja o suprafata mica pe care ati cultivat capsuni, stolonii formati se pot planta pe suprafata de teren deja pregatita in perioada lunii septembrie; daca va doriti inceperea cultivarii cu stoloni de cultura este bine sa ii plantati la inceputul lui iunie in terenul deja pregatit.
Stolonii se planteaza pe randuri la distanta de 25-30 cm pentru a putea efectua prasilele necesare si cu distante intre plante de 25 cm si la adancimea de 4-7 cm. Se uda din belsug dupa plantare, iar periodic trebuie eliminate buruienile ce pot aparea intre randuri.
Udarea culturii de capsuni
Udarea se face prin picurare, prin aspersie sau inundare.
Inmultirea capsunilor
Incepand cu luna iulie plantele dezvolta stoloni; acestia pot fi indepartati/aruncati in scopul dezvoltarii unei productii bogate de fructe, dar reprezinta o baza de plante tinere ce pot fi asezate in spatii speciale de unde se replanteaza toamna pe alte suprafete. Inainte de plantare toamna pentru o buna dezvoltare a plantei este bine sa mocirliti radacinile.
Mocirlirea este un procedeu prin care radacinile stolonilor, fara a atinge mugurele, sunt pastrate cateva minute in recipiente in care s-a realizat un amestec de pamant fertil si apa, cu aspect usor pastos, care se prinde de radacini si ajuta la inradacinarea cu succes. In conditiile in care solul este afanat si fertil, are umezeala necesara plantei si eliminarea buruienilor se face periodic, se obtin chiar si doua recolte pe an. pentru o cultura bogata de capsuni in fiecare an, ar fi bine sa inmultiti anual cultura, astfel incat zonele cultivate de 4-5 ani sa fie arate, fertilizate si pregatite pentru o noua cultura.
Boli si daunatori ce pot ataca cultura de capsuni
Ca orice planta de cultura capsunile sunt atacate de boli. Cele mai frecvente sunt: fainarea, mucegaiul, patarea frunzelor, rasucirea frunzelor, mana, vestejirea plantei datorita ciupercii Verticillium alboatrum.
Dintre afidele care ataca frecvent frunzele capsunilor sunt paduchii de frunze, foarte rezistenti si pe timp de iarna, ramanand in resturile vegetale ale plantei si se inmultesc de mai multe ori pe an; acarienii sau paianjenul capsunului de culoare rosie sau cenusie care se cuibareste in inima plantei de unde ataca partile interioare ale rizomului; gargarita neagra, gandacul capsunului; nematozii, viermi cilindrici cu corp lung.
Capsunile sunt atacate si de: cartite, limaxi, viermele de sol, cu aspect sarmos. Ca masuri de prevenire a bolilor si daunatorilor puteti intreprinde: pregatirea adecvata a solului, eliminarea si arderea plantelor sau partilor de plante bolnave, evacuarea si arderea resturilor de frunze in urma cosirii din luna septembrie, tratamente preventive in luna aprilie cu solutii specifice impotriva fainarii, putregaiului, patarii albe.
Curiozitati
Se comercializeaza hibrizi de capsuni ce pot fi cultivate cu succes in spatii mici din jardiniere sau chiar in ghivece pe balcon.
Recomandari articole: capsuni, plante de gradina, gradina de legume, curtea casei,
‹‹ Proiect de casa cu etaj mansardat si balcoane
Solutia ideala pentru amenajarea unui apartament de 30 de metri patrati ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!