renovat.ro

» » » » » » »


Plantati aceste legume toamna si le veti putea recolta primavara devreme


Odata cu venirea toamnei se incheie si activitatile de recoltare a legumelor din gradinile de zarzavaturi. Exista insa cateva legume care rezista le temperaturile scazute din timpul iernii, putand fi recoltate la sfarsitul primaverii sau la inceputul verii. In continuare va prezentam ce legume se pot insamanta toamna tarziu astfel incat sa fie recoltate si sa le puteti consuma mai devreme.

Legume insamantate toamna
Plantati aceste legume toamna si le veti putea recolta primavara devreme

Galerie poze
  • Legume insamantate toamna
Galerie poze

1.    Morcov si patrunjel

Morcovul care se planteaza toamna este mult mai dulce decat cel care este rasadit in primavara iar patrunjelul va creste mai mare si va avea un gust mult mai pronuntat. Morcovii si patrunjelul nu trebuie plantati in straturile unde au crescut alte plante radacinoase pe timpul verii. Cea mai buna alegere sunt spatiile unde ati avut fasole, pastai, rosii sau diferite tipuri de dovlecei. Puteti sa amestecati semintele de morcovi si patrunjel si sa le acoperiti cu un strat gros de pamant nisipos de 2-3 centimetri.

Vezi si: 10 legume si fructe usor de plantat in gradina de catre gradinarii amatori

Trebuie sa retineti ca la insamantarea de toamna sunt necesare mai multe seminte deoarece unele dintre acestea se vor usca sau vor degera pe timpul iernii. Insamantarea de toamna a morcovilor si a patrunjelului trebuie facuta la sfarsitul lunii octombrie ľ inceputul lunii noiembrie, inainte de primul inghet. Acoperiti straturile cu frunze uscate pentru a proteja semintele de temperaturile scazute. Daca a fost o iarna secetoasa va trebui sa incepeti sa udati straturile primavara devreme pentru a ajuta plantele sa se dezvolte mai repede. Daca nu este o iarna lunga veti putea recolta morcovii si patrunjelul incepand cu partea a doua a lunii mai.

2.    Usturoi

Usturoiul trebuie insamantat de asemenea in straturile unde ati cultivat rosii, vinete, castraveti, fasole sau dovlecei. Aceste legume asigura solului un continut ridicat de azot de care usturoiul are nevoie pentru a se dezvolta. Nu alegeti un spatiu unde ati avut plantate ceapa sau usturoi deoarece solul va fi sarac in azot. Straturile care beneficiaza de mult soare si unde ati cultivat rosii, castraveti sau dovlecei sunt cele mai bune pentru a insamanta usturoiul de toamna. Folositi un fertilizator inainte de a planta usturoiul pentru a-l proteja de paraziti si de fluctuatiile de temperatura.

Aflati mai multe despre: Cultivarea usturoiului de toamna si de primavara in gradina

Catetii de usturoi trebui pusi cu partea de unde se va dezvolta radacina in jos. Lasati 7-8 centimetri intre plante si aproximativ 20 de centimetri intre randuri. Pentru a proteja plantele de inghet, acoperiti straturile cu frunze sau cu rumegus care va trebui indepartat primavara atunci cand vremea se incalzeste.

3.    Ceapa

Atunci cand plantati ceapa toamna trebuie sa va asigurati ca temperaturile nu sunt foarte ridicate, pentru a nu incolti prea devreme. Exista unele tipuri de ceapa care sunt mai rezistente la temperaturi scazute, fiind potrivite pentru insamantatul de toamna. Cele mai bune spatii pentru insamantarea cepei sunt straturile in care vara au crescut fasole, mazare, rosii sau castraveti si unde solul are mai mult azot care va da legumelor un gust mai puternic si mai placut. Alegeti bulbi de arpagic cu un diametru de 30-40 mm si o greutate de 15 grame si plantati-i la 8 cm distanta si la 20 cm distanta intre randuri. Incercati sa protejati straturile de ceapa prin acoperirea cu frunze sau rumegus de lemn. Udati straturile primavara devreme daca pamantul este uscat pentru a ajuta legumele sa se dezvolte mai rapid. Va veti putea bucura astfel de ceapa proaspata atat pe timpul verii cat si toamna din recolta de vara.

Aflati mai multe despre: Cultivare ceapa in gradina - ghid complet de plantare si ingrijire

4.    Spanac si salata

Spanacul si salata pot fi insamantate in straturile in care ati cultivat radacinoase precum morcov sau patrunjel. Spanacul este o planta rezistenta la umezeala si temperaturi scazute astfel ca se poate insamanta pana la sfarsitul lunii septembrie. Salata trebuie insamantata din septembrie pana la sfarsitul lunii octombrie in randuri distantate de 20-25 de centimentri. Salata incepe sa se cultive primavara atunci cand planta are 5-6 frunze.

Vezi si: Legume care pot fi plantate in ghiveci


Recomandari articole: gradina de legume, plantare, ingrijire, primavara, toamna,

‹‹ Cum stimulam orhideea sa infloreasca din nou - trucuri pe care le puteti folosi pentru a avea mereu plante cu flori supe

Depozitarea lemnelor de foc pentru seminee in interior - idei practice si utile numai bune de incercat ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro