renovat.ro

» » » » » »


Plante perene de vara cu flori divers colorate


Plantele perene sunt acele plante care se planteaza o data in gradina si rezista mai multi ani. Cea mai frumoasa trasatura a lor sunt florile frumos colorate care impodobesc gradinile intr-un mod minunat. In continuare vreau sa va prezint cateva astfel de plante pe care le puteti planta primavara pentru a avea o gradina plina de flori colorate intreaga vara.

Gradina amenajata cu flori colorate de vara
Plante perene de vara cu flori divers colorate

Galerie poze
 • Gradina amenajata cu flori colorate de vara
 • Roaba decorativa de gradina cu flori colorate de vara
 • Petunii colorate combinate cu peluza gazon
 • Mic iaz decorativ cu bordura de flori pitice colorate
Galerie poze
 • Casuta cu flori in gradina din fata
 • Trandafiri cataratori roz
 • Mixt de carciumarese pentru gradina
 • Flori perene colorate
 • Alee de gradina cu bancuta de lemn
 • Idee decorare fatada casa cu flori colorate de vara
 • Plante perene de vara cu flori colorate pentru gradini

Brumarele (Phlox paniculata) sunt flori perene de talie media, care infloresc bogat toata vara. Sunt originale din America de Sud si au fost aclimatizate in Europa in sec. XVIII. Petalele florii pot fi: roz, albe, lila sau rosii, in functie de soi, iar inflorescenta este globulara, de mari dimensiuni, formata din floricele mici cu cinci petale. Planta ajunge la maxim 50-60 cm inaltime, iar frunzele ascutite si tulpinitele fragile formeaza tufe care acopera solul pastrand umiditatea. Florile apar in partea de sus a tulpinii care se ramifica bogat; unele flori au forma usor alungita, iar tulpinile adesea se inclina datorita greutatii florilor. Incep sa infloreasca din luna iunie si se mentin inflorite pana la prima bruma (de unde si numele).

Recomandare: Vezi si alte flori de vara pentru gradina

Brumarele - Plantare si ingrijire


Prefera solurile fertile si spatiile insorite ale curtii sau gradinii. Pe timpul verii trebuie udate saptamanal seara sau dimineata devreme, iar in zilele caniculare au nevoie de mai multa apa. Unele specii cresc sub forma de tufa inalta si bogata, iar pentru a proteja tulpinile relativ firave, pot fi legate de un tutore. Brumarelele infloresc in cascade, astfel incat unele flori incep sa se usuce, in timp ce altele abia infloresc. Pentru frumusetea spatiului din gradina puteti realiza un mix coloristic de brumarele.

Recomandare: Cultivarea salviei in gradina

Inmultirea brumarelelor

Florile de brumarele se obtin din seminte ce se comercializeaza in plicuri prin florarii sau alte magazine. O alta metoda de a inmulti brumarelele este despartirea tufelor. Semintele de brumarele se seamana in aprilie in loc insorit, la adancimea de 5-6 cm si se uda fara sa balteasca apa pe sol. Ulterior se mai uda sporadic, dar nu in exces.  In 3 saptamani apar florile care se dezvolta destul de rapid in inaltime si infloresc in iunie. Daca preferati sa obtineti brumarele prin despartirea tufei, aceasta operatiune trebuie sa se faca in mai, cand inca florile nu au aparut. Se sadesc in teren proaspat afanat, in loc insorit, udandu-se bine dupa plantare pentru inradacinare rapida.

Recomandare: Crinul imperial - ingrijire si inmultire

Craitele (Tagetes patula) sunt flori de talie mica ce impodobesc gradina sau reprezinta borduri perfecte pentru rondouri. Datorita coloritului viu, in nuante de galben intens, grena, combinatii de grena cu portocaliu sau cu galben, sunt flori care inveselesc spatiile din gradina. Au aspect de tufa cu inaltimea de 25-30 cm, cu frunze bogate crestate pe margini de un verde inchis, dintre care apar tulpinitele robust in capatul carora se deschid florile cu un colorit vesel. In tara noastra sunt multe specii de craite, care se diferentiaza ca aspect si inaltime in functie de varietate. Infloresc de la jumatatea lui iunie pana tarziu, toamna.

Recomandare: Craite - plantare, ingrijire si inmultire


Craite- Plantare si ingrijire

Florile nu sunt pretentioase in privinta solului, adaptandu-se si pamantului mai putin fertil, insa au nevoie de lumina puternica si umiditate moderata. Daca se seamana, ar fi prefarabil ca semintele sa fie puse la sfarsitul lui aprilie, inceputul lui mai in vase in interior, la lumina si ferite de curenti puternici de aer, pastrand umiditate moderata a pamantului. Se repica dupa ca planta are 3-4 frunze, plantandu-se la distante de 15-20 cm si la adancime de 4-6 cm in spatii insorite sau semiumbroase Se uda doar la plantare, ulterior doar saptamanal in zile calduroase. Daca semanati florile in gradina, atunci semanatul se face in mai, in pamant afanat si umed. Dupa ce florile rasar, se repica plantandu-se la distante de 15-20 cm astfel incat la maturitate sa aiba in jur spatiu suficient ca solul sa se aereze; nu suporta umiditate in exces. Se uda seara la 3-4 zile doar in conditii de canicula.

Recomandare: Cum se prind butasii de trandafir

Inmultirea craitelor

Craitele se obtin din seminte ce se comercializeaza in plicuri la florarii sau alte magazine, dar si prin strangerea florilor care ajung la maturitate si formeaza seminte de culoare neagra-maronie. Se pot desparti tufele cu vechime de un an. Acest lucru se realizeaza doar primavara devreme, pana apar bobocii de floare.

Petuniile (Petunia hybrida) sunt flori foarte raspandite in tara noastra, iubitoare de lumina si soare.  Pot fi cultivate cu succes in gradina, ca borduri sau in ghivece. Este o planta de talie mica, ajungand la maturitate la inaltimea de 25-30cm si are aspect de tufa deasa. Tulpinile rezistente sunt bogat ramificate si sustin florile in forma de trompeta, cu petale delicate, in diferite culori: alb, roz, lila, mov sau grena. Frunzele sunt mici, usor lipicioase, cu forma rotunda si cresc bogat de la baza tulpinii pana spre varf. Datorita bogatiei coloristice si a adaptabilitatii plantei in orice tip de sol si a faptului ca nu este pretentioasa, este larg raspandita in orice zona a tarii. Incep sa infloreasca in luna iunie si continua sa infloreasca pana in septembrie.

Recomandare: Ghid complet pentru ingrijirea si inmultirea petuniilor

Petunii  - Plantare si ingrijire

Petunia trebuie amplasata in sol afanat si bine luminat de soare. Trebuie udata periodic, dar nu in exces, deoarece exista pericolul putrezirii radacinii. Frunzele acopera solul mentinand pamantul reavan pentru mult timp. In zilele caniculare trebuie udate la 2-3 zile dimineata devreme sau seara; in rest, o data pe saptamana din belsug. Daca se adapteaza oricarui tip de sol, lipsa luminii din belsug si a apei pentru pastratea solului umed va duce la ofilirea plantei in totalitate. Periodic trebuie indepartate frunzele uscate si florile ofilite pentru a stimula inflorirea. Sunt peste 30 de soiuri de petunii, dintre care unele se preteaza pentru a fi cultivate in ghivece sau jardiniere, altele in gradini si parcuri.

Recomandare: Arbusti decorativi pentru gradini insorite

Inmultire:  Petuniile se obtin in general din seminte ce se vand in plicuri, de obicei mix de culori, care se pot achizitiona din florarii sau alte magazine. Semintele de petunii au nevoie de timp indelungat pentru a germina, chiar 10-12 saptamani. Se seamana in vase cu pamant reavan in interior, pastrandu-se in spatii luminoase, inca din martie-aprilie. Pamantul se uda periodic pentru a pastra umiditatea necesara. Semintele se seamana pe sol fara a le acoperi cu alt strat de pamant. Dupa ce au rasarit, se repica alegandu-se pentru plantare exemplarele viguroase.

Recomandare: Ingrijirea corecta a muscatelor - despre plantare, ciupire, inmultire si intretinere

Dupa ce pericolul frigului a trecut, la sfarsitul lui mai, inceputul lui iunie, se planteaza in spatii atent pregatite anterior. Pamantul sa fie afanat si reavan, fireste bine luminat de soare. Plantarea se face la adancimea de 5-8 cm, astfel incat radacina sa fie bine infipta in sol, pastrandu-se distanta dintre plante de 15-20 cm astfel incat sa aiba spatiu de crestere, sa patrunda aerul printre flori si umiditatea necesara pentru sol. Se uda generos, fara ca apa sa balteasca in exces. Odata plantate, petuniile la sfarsitul lui septembrie se usuca, dar vor inflori din nou anul urmator. Este bine ca o data la 4 ani sa inlocuiti florile cu rasaduri tinere.


Boli si daunatori ai petuniilor


Petuniile pot fi atacate de afide, de omizile de culoare verde care se hranesc din belsug cu bobocii de floare. Acesti daunatori se elimina prin pulverizarea plantelor cu solutii specifice achizitionate din florarii sau magazine specializate. Omizile pot fi indepartate cu mana. Boala care poate afecta petuniile este putregaiul cenusiu care apare in conditii de ploi indelungate si abundente sau udare in exces. Acesta se manifesta prin uscarea frunzelor in partea inferioara a tulpinilor si implicit a radacinii.

Recomandare: Sfaturi intretinere si ingrijire gazon

Carciumaresele (Zinnia elegans) sunt flori de talie medie, 45-90cm, ce pot fi cultivate cu succes in curti, gradini si parcuri. Originare din Mexic, sunt aclimatizate in Europa de foarte mult timp si se cunosc peste 15 varietati de flori. Florile perene au petale alungite, bogate, divers colorate. Tulpinile sunt rigide, usor lemnoase spre baza, pe care cresc frunzele ovale, dispuse in perechi pe toata inaltimea tulpinii. In capatul tulpinii se deschide floarea care, in functie de specie, poate avea pe mijloc un banut de culoare mai inchisa sau petalele pornesc in straturi din mijlocul florii. Infloresc din iunie pana la prima bruma.

Carciumarese - Plantare si ingrijire

Carciumaresele se adapteaza la soluri fertile sau mai putin fertile, dar trebuie ferite de curenti mari de aer si trebuie amplasate in zone bogat luminate de soare. Pamantul din jurul plantelor trebuie curatat de buruieni si periodic afanat cu o sapaliga. Nu are nevoie de foarte multa apa, dar in verile secetoase trebuie udate periodic seara sau dimineata, astfel incat la suprafata solul sa fie umed; se recomanda evitarea udarii pe planta, in special la nivelul solului. Toamna pot fi acoperite pe timp de noapte cand incepe sa se lase bruma. Astfel, protejandu-le, florile vor rezista mai mult timp.

Recomandare: Carciumarese - sfaturi plantare , ingrijire si inmultire

Inmultirea carciumareselor


Florile de carciumarese se obtin din seminte ce se achizitioneaza din florarii sau alte magazine. Deoarece este o planta sensibila la frig, semintele se seamana in sere sau in vase pastrate in casa, in spatii luminoase. Pot fi semanate la sfarsitul lui aprilie-mai astfel incat dupa 4 saptamani plantele viguroase sa poate fi amplasate in locul definitiv in gradina sau in alte spatii. Se aleg exemplarele viguroase care se planteaza in pamant reavan si umed la adancimea de 5-8 cm. pot fi plantate in grupuri de 3-4 flori, insa intre ele se lasa spatiu de 15-25 cm astfel incat sa aiba loc pentru crestere, aerare si pastrarea umiditatii adecvate a pamantului. Inca de la inceput trebuie eliminate buruienile care apar si la doua saptamani pamantul trebuie afanat, fara sa atingeti tulpinile. Odata amplasate in gradina in zone luminoase, ferite de daunatori, cu umiditate adecvata, florile vor inflori an de an.

Recomandare: Floarea miresei - sfaturi pentru plantare si ingrijire

Boli si daunatori - carciumarese


Florile pot fi atacate de afide, tripsi, musculita alba si de paianjenul rosu. Acesti daunatori se observa usor si pot fi eliminate prin stropirea cu solutii specifice achizitionate din magazinele de profil sau din florarii, respectandu-se dozajul. Pulverizarea se poate face periodic, ori de cate ori apar daunatorii, care uneori pot fi foarte insistenti.

Verbina (Verbena tenuisecta) este o planta perena aclimatizata in tara noastra din zonele calde. Este o planta de talie media, atingand inaltimea de 25-50 cm si are aspectul unei tufe bogate in frunze alungite dintre care apar tulpinile flexibile, bogat ramificate spre varf, ce poarta florile colorate si delicate. Infloreste incepand cu sfarsitul lui mai pana toamna tarziu, in octombrie. Verbena are flori parfumate cu petale divers colorate: alb, rosu, lila, mov sau combinatii de culori. Florile se deschid in rozete bogate in flori mici, care contrasteaza in mod placut cu frunzele verzi, late care protejeaza umezeala din sol. Se pot cultiva pe diverse spatii din gradina, ca borduri sau ca flori decorative in curti sau parcuri. Prefera spatii luminoase, umezeala moderata si se adapteaza solurilor fertile sau mai sarace.

Recomandare: Plante perene pentru soluri care mentin apa in exces

Verbina: Plantare si ingrijire

Verbina are nevoie de spatii insorite. Deoarece floarea are aspect de tufa bogata, intre flori, la plantare se lasa un spatiu de 25-30 cm astfel incat planta sa se dezvolte corespunzator. Dupa ce planta este viguroasa si are deja 4-5 frunze, se amplaseaza in locul definitive din gradina in sol afanat si umed, la adancimea de 5-8 cm. Se uda dupa plantare in scopul inradacinarii rapide; ulterior indepartandu-se buruienile si udandu-se moderat. Se indeparteaza florile ofilite pentru a stimula o noua inflorire.


Inmultirea verbinei

Floarea se obtine din seminte care se vand in plicuri la florarii sau in alte locuri. Deoarece nu au putere mare de germinare, aste bine sa folositi multa samanta, astfel incat dintre ele sa rasara florile. Semintele se seamana in martie in vase cu pamant de flori (universal) ce vor fi tinute in spatii aertate la lumina si se uda moderat. Germinarea se face in 4-5 saptamani, motiv pentru care abia in mijlocul lui aprilie plantele viguroase se planteaza in spatii bine luminate de soare, in pamantul afanat si umed. Se mai comercializeaza si ghivece cu rasaduri de verbina destul de dezvoltate astfel incat sa poata fi plantate direct in gradina in spatiul adecvat.

Recomandare: Fluturasi sau cosmos - ingrijire si inmultire

Boli si daunatori pentru verbina

Daca pamantul este constant prea umed, apare putregaiul care ii distruge radacina. Pe timp de vara pot fi atacate de afide, impotriva carora se folosesc insecticide specifice diluate conform instructiunilor, ce se pulverizeaza pe plante ori de cate ori este nevoie.


Recomandari articole: plante perene, flori de vara, flori de gradina, amenajari exterioare,

‹‹ Flori pentru gradini cu umbra

Alei din lespezi de piatra si flori colorate - idei in imagini pe care trebuie sa le vezi ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro