renovat.ro

» » » » » »


Poinsetia - Craciunita sau Steaua Craciunului - ingrijire si intretinere


Este cred cea mai cumparata si mai indragita planta de interior din perioada sarbatorilor de iarna - Poinsetia sau Steaua Craciunului si asta datorita florilor sale care prin culoare si forma aduc multa bucurie si un strop de caldura in casele noastre pe timpul iernii.

Ingrijire Poinsetia
Poinsetia - Craciunita sau Steaua Craciunului - ingrijire si intretinere

Galerie poze
  • Ingrijire Poinsetia
  • Craciunita aranjament floral
  • Tipuri de Poinsetia
  • Cum ingrijesti Craciunita
Galerie poze

Si daca tot o avem , primita in dar sau cumparata, cel mai bine ar fi sa cunoastem cate ceva si despre ingrijirea ei, insa nu inainte de a afla cate ceva si despre originea ei.

Inspiratie: Crinul Pacii - ingrijire si inmultire

Denumirea latina este Euphorbia pulcherrima insa in denumirea populara o cunoastem ca: Poisetia, Steaua Craciunului, Craciunita sau Euforbia. Face parte din familia Euphorbiaceae, si dupa cum ii arata si numele, aceasta floare infloreste in preajma sarbatorii Craciunului. Desi este o planta din zona Mexicului, a fost aclimatizata de mult timp ca planta de ghiveci pe care o intalnim din ce in ce mai des in casele romanilor si nu numai.

Recomandare: Gradini mici amenajate in interiorul casei

Pastrarea in ghiveci

In cazul in care ati primit o asemenea floare, amplasati ghiveciul pe un strat de pietris intr-o tavita. Pietrisul ar fi bine ca mereu sa fie umed, iar aeratia ce se realizeaza prin orificiile ghiveciului ii va asigura plantei o umiditate constanta chiar si in conditiile unei camere incalzite.

Recomandare: Begonia - ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Udarea

Se uda o data pe saptamana, iar in zilele caniculare chiar de doua ori pe saptamana. Udarea se va face intotdeauna pe deasupra si nu in tavita. Daca in timpul iernii ghiveciul este asezat in camera in care temperatura este intre 20-22 grade C ar fi bine sa o udati mai des si sa nu uitati ca stratul de pietris sa fie mereu umed.

Ingrijirea Craciunitei

Daca in general iubeste lumina puternica, zonele luminoase, chiar si pe balcon poate fi tinuta in timpul verii, pentru a inflori bogat inainte de Craciun la inceputul lui decembrie asezati vasul intr-un loc mai putin luminos, unde soarele ajunge arareori.

Sfat: Afla cum se provoaca o noua inflorire la orhidee

Dupa perioada de inflorire, primavara, planta se curata de florile uscate ramase, de frunze si se taie tulpinile lasandu-se doar aprox.10-12 cm din ele. Se aseaza planta intr-un ghiveci in care s-a pus: pamant de gradina o treime, mranita o treime si nisip alta treime, amestecandu-se ingredientele.

In perioada primaverii planta are nevoie de un timp de odihna, in care se uda rar, o data la 2 saptamani. Pentru o dezvoltare buna a plantei ar fi indicat sa fertilizati solul din ghiveci cu o doza de ingrasamant granulat cu dizolvare lenta pentru plante cu flori (se procura din florarii) si sa asezati planta intr-o camera racoroasa, intr-un loc mai umbros.

Inspiratie: O alta planta spectaculoasa de apartament este Strelitia sau Pasarea Paradisului - despre ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Deja in septembrie floarea poate fi asezata pe patul de pietris umed, in loc insorit, udandu-se saptamanal sau zilnic, dar cu cantitati mici de apa. Noile frunze vor creste si planta va incepe sa inverzeasca in octombrie si vor aparea florile. Si in perioada de inflorire udarea se recomanda sa se faca la fel, iar planta sa nu fie mutata. Temperatura minima la care planta rezista este de 15 grade C.
 
Inmultirea Poinsetiei

Inmultirea Craciunitei se realizeaza prin:

a) seminte, o metoda indelungata si anevoioasa;

b) butasire - se taie una sau doua ramuri dupa terminarea infloririi; se pastreaza intr-un vas cu apa la temperatura camerei in loc luminos, pana cand tulpinita scoate mici radacini albe; se planteaza intr-un ghiveci pregatit cu amestecul de pamant si ingrasamant de care v-am povestit mai sus; se mentine in loc umbros udandu-se la doua saptamani; se reia procesul de inverzire in octombrie, apoi va inflori.

Sfat: Cum inmultesti orhideele

Bolile si daunatorii Craciunitei

Craciunita sau Steaua Craciunului, se poate imbolnavi de putregaiul cenusiu, o boala care ii pateaza frunzele care ulterior se ofilesc. Indepartati frunzele afectate de boala si reduceti cantitatea de apa la udare sau ritmicitatea udarii. Daunatorii ce pot aparea uneori la aceasta floare sunt paduchii lanosi ce ies pe frunze si flori o retea alba si densa care se observa imediat. Se indeparteaza frunzele, florile afectate, iar tratamentul se face cu pesticidul pentru plantele cu flori, respectandu-se dozajul conform specificatiei de pe ambalaj. Se stropeste floarea pana la disparitia completa a daunatorilor.

Recomandari: Vezi si alte plante de apartament

Spectaculozitatea plantei deriva din eleganta florilor rosii, catifelate. Inaltimea acesteia poate ajunge la 1,20 m in conditiile de ingrijire adecvata. Impodobeste camera si spatiul in care este amplasata, iar culoarea sa, rosul intens, atrage privirile oricui intra in incapere.


Recomandari articole: poinsetia, inmultirea plantelor, plante apartament, boli si daunatori la plante,

‹‹ Interioare cu dominanta de albastru care va vor fascina

Idei ingenioase de refolosire a revistelor si ziarelor ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
Alice a scris:

Pentru a inflori bogat inainte de Craciun la inceputul lui decembrie asezati vasul intr-un loc mai putin luminos, unde soarele ajunge arareori.
Bun! Şi când o scot la lumină?

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro