renovat.ro

» » » » » »


Polistiren vs vata minerala - Ce Alegem? Care este cea mai buna solutie de izolare a mansardei?


Atunci cand am ajuns la etapa de izolatie a mansardei, se iveste o problema: ce materiale vom folosi? Care ne ofera un confort termic si fonic mai bun: polistirenul sau vata minerala? Sa vedem mai departe avantajele si dezavantajele fiecaruia.

Vata minerala sau polistiren pentru izolatia mansardei
Polistiren vs vata minerala - Ce Alegem? Care este cea mai buna solutie de izolare a mansardei?

Galerie poze
  • Vata minerala sau polistiren pentru izolatia mansardei
  • Polisteren versus vata minerala
Galerie poze





In primul rand, este bine de stiut ca vata minerala bazaltica este ignifuga si incombustibila, adica nu ia foc si nu intretine focul. Polistirenul poate fi ignifug, insa nu si incombustibil. Ce inseamna acest lucru? Ca nu se aprinde pana la o anumita temperatura, insa daca ia foc, va intretine arderea.


Recomandare: Izolatii si placari exterioare cu polistiren expandat sau extrudat

Vata minerala izoleaza si fonic, ceea nu se poate spune despre polistiren. Riscul de aparitie a condensului este mai mic in cazul vatei bazaltice, datorita structurii sale fibroase cu interspatii de aer. Vata minerala are o mai mare stabilitate din punct de vedere al dimensiunilor, care nu se modifica in functie de anotimp. Placile de polistiren, in timp isi pot modifica dimensiunile la diferentele de temperatura, din cauza ca granulele obtinute prin expandare incorporeaza si mici bule de aer.
Pe de alta parte, izolatia cu polistiren este o solutie mai ieftina si poate fi mai accesibila in unele cazuri.

Din punct de vedere al conductivitatii termice, cele doua materiale au caracteristici apropape identice, valorile incadrandu-se intre 0,03 si 0,04. Rezistenta termica finala a structurii de izolare depinde de grosimea materialului respectiv.

Pentru mai multe informatii despre montajul vatei bazaltice, va recomandam si articolul Izolatie Acoperis Mansarda | Montare Structura de Lemn | Montare Vata Bazaltica    

Intrebare: Buna ziua,as dori sa fac o izolatie in podul casei. Mentionez ca aceasta este veche pe valatuci iar plafonul e din paie cu lut.
Raspuns: Puteti face izolatia cu vata minerala. Pentru mai multe informatii privind izolatia cu vata minerala, va recomandam articolul Izolatie Acoperis Mansarda

Intrebare: As dori sa fac o mansarda in podul casei. Mentionez ca aceasta este veche (30 ani) pe valatuci, iar plafonul e din paie cu lut. Pot sa fac o mansarda? Cu ceva usor, nu mare greutate. Va multumesc
Raspuns: La aceasta intrebare nu va poate raspunde decat un inginer constructor, dupa realizarea unui calcul al rezistentei, la fata locului.

Vezi si: Izolatie exterioara cu polistiren

Intrebare: Am o casa la tara constructie noua, am suprainaltarea de 1.20cm, unde am inchis cu osb de 10 si cu polisiren de 5. Credeti ca am facut bine (pe viitor o sa fie camere mansarda) pe exterior.
Raspuns : Daca vreti sa faceti camere la mansarda, trebuie sa mai suplimentati termoizolarea, ori la interior cu vata minerala, ori cu inca 5 cm de polistiren pe exterior.

Intrebare: As dori sa izolez tavanul la etaj (casa se afla in constructie la rosu). Am grinzi de 15cm pe pod si m-am gindit sa pun vata minerala de 5cm intre grinzi si peste polistiren de 5cm. Este corect?
Raspuns : Spatiul dintre grinzi se umple cu vata minerala, de preferat cu folie anti-condens, se poate placa cu gips-carton, si polistirenul nu mai este neaparat necesar. Asta daca am inteles bine, si dvs. vreti sa izolati acoperisul sau mansarda.

Citeste si: Izolatia interioara cu polistiren

Intrebare: Cum este corecta montarea vatei cu folie de aluminiu?
Raspuns : Suprafata cu folie de aluminiu trebuie sa fie spre interiorul mansardei.

Intrebare: Am o intrebare : in mansarda casei podeaua a fost la inceput gindita din lemn si dedesubt vata minerala, folie si apoi tavanul pe mantanti din aluminiu si rigips (descrierea a fost facuta de sus in jos spre parter); am considerat ca este mai bine sa turnam beton si peste scindura vrem sa facem acest lucru, trebuie sa mai punem ceva inainte de a turna betonul? Doresc sa stiu daca va pot suna la telefonul afisat ca sa putem colabora, va multumesc.
Raspuns: ca sa turnati beton, lemnul trebuie protejat!!! Exista solutii in comert, iar inainte sa se toarne beton, lemnul invelit cu folie de celofan gros! Iar restul de lucruri, in functie de bugetul dumneavosta!
Da, puteti sa sunati pentru sfaturi ori o eventuala colaborare!

Recomandare: Tipuri de polistiren , caracteristici si utilizarile lor - Alege corect pentru izolarea sigura a locuintei tale

Intrebare: Am o casa cu mansarda, iar tavanul mansardei este deja din lemn, ca un lambriu. Acoperisul este cu gips carton, folie si tabla Lindab. Ca sa pot izola camera mansardei, ce materiale as putea folosi? Peste lambriu (deci in pod) folie din aluminiu si apoi vata minerala? Multumesc.
Raspuns : Puteti folosi vata minerala caserata cu folie de aluminiu, sau puteti pune dvs. folia, doar ca e mai laborios. Folia se pune spre incapere, deci spre interior, nu spre exterior.

Intrebare: Pentru o cabana de lemn, intre scandura din exterior si rigipsul de interior ce e mai buna, vata de 10 cm sau polistirenul de 10 cm?
Raspuns : Ar fi mai eficient pe termen lung daca ati putea face izolatia pe exterior, dar daca nu se poate, cea mai uzuala metoda de termoizolare este ca cu polistiren expandat de 10 cm, pe toti peretii exteriori. Puteti folosi la fel de bine vata minerala si rigips, insa metoda cu polistiren este la fel de eficienta si mai ieftina.


Recomandare: Tehnologia de aplicare a termosistemului de fatada din polistiren extrudat - expandat si materialele folosite in executie

Intrebare: Vreau sa fac rapid un grajd pentru animale si m-am gandit sa execut peretii laterali dintr-un sandwich facut de mine din tabla ondulata zincata la exterior si scandura de brad la interior iar intre ele oscilez intre polistiren de 10 cm si vata minerala de 10 cm. Dupa calculele mele vata obisnuita, la sul de 9 mp si fara folie de aluminiu este pe jumatate la pret fata de polistiren. Intrebarea mea este: pot folosi aceasta vata sau trebuie musai cu folie de aluminiu care este mult mai scumpa? Reamintesc ca nu e vorba de tavan unde se duce cea mai mare parte a condensului ci de peretii laterali. Printre scandurile de brad va si o minima ventilatie. Va multumesc.
Raspuns : Vata cu folie de aluminiu se foloseste de regula la tavan. Pentru pereti nu este necesara folia.


Recomandari articole: vata minerala, polistiren, termosistem, constructii,

‹‹ Beton Amprentat, Beton Elicopterizat, Beton Decorativ

Dibluri pentru polistiren | Materiale de Constructii si Amenajari ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
marius a scris:

este vreo problema dak izolez masarda cu polistiren de 10 cm si vata de 10 cm cu folie de aluminiu?

Valentin a scris:

Bună ziua.
Ca sa încălzesc podul m-am gândit sa izolez de jos in sus în felul următor :
Rigips
Vata bazaltica max. de groasa
Folie aluminiu
Urmeaza grinzi lemn și podul
Folie aluminiu
Polistiren expandat sau extrudat
Mdf pt trafic în pod și greutati

Oare gândesc corect?
Mulțumesc

Popescu a scris:

Buna ziua locuiesc la etajul 4 din 4 doresc sa izolez apartamentul pe interior tavanul si podul care este acoperit cu tabla pentru pod am cumparat vata minerala pentru interior inca nu stiu cu ce este indicat .apartamentul nu este izolat pe exterior nu cred ca am sanse pentru ca locuiesc la 4 .ce este mai indicat pentru frigul iarna si caldura emanata de tabla vara ?multumesc

Vali83 a scris:

Va recomand tuturor placi spuma poliuretanica ce se găsesc acum pe piața (olx) la preț de polistiren si care izoleaza mult mai bine având o densitate de 40kg pe m3. Pentru detalii 0742042761 sau (placi spuma poliuretanica olx)

Sebi a scris:

Ma intereseaza sa stiu cam cat ma costa sa-mi izolez exteriorul unei case, aproximativ 300mp. Ce termosistem recomandati?

Mehedintiu Alin a scris:

Eu mers pe mana mesterilor si mi-am izolat cu materiale de la Adeplast. Lucrarea e facuta de ceva vreme si sunt foarte multumit. Ca si costuri poti intra la ei pe site si gasesti acolo un calculator, as lasa linkul dar nu cred ca este acceptat. In functie de grosimea si tipul materialului iti poti face un calcul estimativ. Acum se foloseseste in general polistiren expandat EPS80 de 10 cm.

Stoia a scris:

Buna ziua
Doresc sa inchid un spatiu care se afla intre casa si o alta anexa, spatiu in care as vrea sa fac o camara in care sa nu inghete iarna (tot acolo intra si tevile de apa in casa) pentru acoperis (panta ) m-am gandit la OSB de 8mm folie anticondens, vata bazaltica de 100mm(atat sunt cornii) iar OSB de 8 si peste tigla.
Am o nelamurire, eu am comandat vata bazaltica, cei de la magazn mi-au trimis pachete de placi pe care scrie doar vata minerala . Cum stiu daca e buna sau nu?
are labada 0.34.
multumsc

Nicolae a scris:

Vata bazaltica este acelasi produs cu vata minerala si se comercializeaza in placi sau role. Au trimis bine cei de la magazin. Ati putea eventual sa intrebari daca au si varianta rola si eventual sa schimbati cu placile daca va este mai comod asa.

Alex a scris:

Se poate monta la interior vata minerală si peste polistiren prins cu ciuperci pe structura de lemn ?

Maria a scris:

Unde am greșit dacă am izolat un pod pe interior cu vatâ minerală si apoi rigips ? Acum am 40 ° C in interior( in pod ) , iar afarã sănt 30 ° , iar casa este acoperitã cu tablã .

Nicolae a scris:

Salut, Alex!
Se poate monta, dar nu este indicat polistirenul in interior: nu este ignifug si nu ofera izolatia termica dorita. Va sugerez sa prindeti pe pereti vata minerala (eventual in placi, pentru ca efectul este acelasi, dar prinderea este mai usoara). Peste ea asezati din 20 in 20 cm baghete din lemn care au rolul de a fixa mai bine stratul de vata bazaltica (grosime 5-8cm) si de a oferi suport pentru folia anticondens pe care ar fi indicat sa o montati peste vata. Peste folie asezati placi de rigips si apoi finisati.

Nicolae a scris:

Buna, Maria!
Acoperisul de tabla aduna caldura in interior, transferul temperaturii de afara cald/rece facandu-se foarte usor. Deoarece izolatia podului este realizata corespunzator, temperatura de afara si transferul termic prin acoperis genereaza caldura din acel spatiu.

Nicolae a scris:

Salut, Stoia!
Calitatile de izolare termica si acustica dintre vata bazaltica si cea minerala sunt relativ identice. Diferenta dintre vata bazaltica si cea minerala se refera la greutate, prima este mai grea decat a doua cam cu 50%; prima rezista la foc pana la 700grade C, iar a doua pana la 250gradeC. In scopul pentru care o folositi, placile de vata minerala sunt mai simplu de fixat pe peretele suport. Trebuie sa va interesati la firma care v-a livrat produsul daca nu este o diferenta semnificativa de pret intre ce ati comandat si ce vi s-a livrat.


Laura a scris:

Buna ziua , eu acum câțiva ani am izolat mansarda cu vata minerală de 10 cm isover numai ca am pus decat pe verticala intre căpriori . Este f răcoare in mansarda si ma intrebam daca pot izola pe exterior pt ca in interior este mobilat si nu mai pot modifica. Am țigla pe casa si doream sa stiu cu ce materiale pot izola , etapele si daca este ok lucrul acesta ? Va multumesc

Ilie a scris:

Buna ziua, am o casa veche si as dori sa izolez podul pentru al folosi ca si depozit. Deocamdata am doar leaturile si deasupra tigla, ce imi sugerati pentru izolare doar dinspre interior spre exterior ca nu as vrea sa dau toata tigla si leaturile jos.Va multumesc.

Amarilda Draghiciu a scris:

As dori o colabore (oferta) pentru amenajarea unei mansarde. Sunt din Sibiu. Multumesc.

Gabriel a scris:

Salutare

Doresc izolarea unei singure camere la un refugiu construit cu pereti de BCA.
Atat pe interior, cat si pe exterior vine montat un lambriu de brad.
Intrebarea mea este: unde sa montez vata bazaltica?La interior sau exterior?
Cu folie de aluminiu sau fara folie de aluminiu? Cu folia inspre interior sau instre exterior? Precizez ca initial am avut de gand montarea la exterior, cu folia de aluminiu spre exterior, socotind ca punctul de condens sa se formeze pe folia de aluminiu, la exterior. Intre placile de vata bazaltica si lambriul exterior e socotit a fi lasat un spatiu liber de 1 cm.

Multumesc!

Luminita a scris:

Bună seara ! Am și eu o problema . Am izolat mansarda cu polistiren și la prima ploaie au început sa curgă picături de apa din loc în loc. A verificat soțul pe casa sa nu care cumva sa fi străpuns tabla cu negresele care au prins polistirenul nu este nici o gaura și nu știu din ce motiv curge .ar putea fi condens?

Leonard Tanase a scris:

Doresc sa izolez un pod pentru a spori confortul termic in locuinta. Casa este din paianta, in pod exista pamant amestecat cu paie, peste care am aplicat 5 cm de vata minerala. Vreau sa adaug alti 5 cm de vata si 5 cm de polistiren. Fac bine? Trebuie folie anticondens? Care este ordinea de asezare(eu doresc sa asez asa: pamantul din pod, vata, polistiren, vata)?

Radoi ovidiu a scris:

Buna, am o casa la rosu la munte p+m cu poroterm de 300 si nu m a pot hotari cu ce s a izolez zona este ffff umeda. Ajutati ma va rog!

Mitica a scris:

Am inceput constructia unei case (doar parter) si as dori sfaturi cu privire la ventilarea podului natural( nu a acoperisului). Care sistem ar fi mai eficient?

Costel a scris:

As vrea sa izolez un pod necirculabil la o casa renovata recent un sfat cu ce sa izolez polistiren sau vata? Tavanul camerei este de osb placat cu polistiren de 2 cm iar între grinzi as vrea sa pun polistiren de 10 sau vata de 10 și închisă, cu osb.fac bine?

Velicu ionut a scris:

Buna ziua am izolat capriori cu polisteren de 20 dupa asta am pus vata cu folue de aluminu,este bine,?

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro