renovat.ro

» » » » »


Primulele - Primula - pentru borduri si ronduri frumos colorate


Numele acestor flori vine de la latinescul "prima" insemnand una dintre primele flori ce infloresc primavara, foarte devreme. Originara din Orientul Mijlociu, aclimatizata in tara noastra atat ca floare de gradina, cat si ca floare de ghiveci se cunoaste in peste 50 de specii. Este o floare de talie mica, cu frunze ovale si usor dintate pe margini.

Cum se ingrijesc primulele
Primulele - Primula - pentru borduri si ronduri frumos colorate

Galerie poze
  • Cum se ingrijesc primulele
  • Ghiveci cu mix de primula elatior
  • Mix de primule colorate pentru borduri ornamentale in gradina
Galerie poze

Plantarea si inmultirea primulelor

Florile se dezvolta pe tulpini robuste, cu inaltime de 30-40cm avand aspect de umbrela. Cele 5 petalele sunt delicate, dantelate spre margini, avand culori diferite: albe, galbene, roz, rosii, portocalii. Se inmultesc prin seminte, dar pot fi achizitionate din florarii sau piete si trebuie imediat plantate in spatii semiumbroase. Terenul afanat proaspat asigura dezvoltarea florii daca nu sunt foarte apropiate unele de altele, la cca. 15 cm.

Plantarea se face primavara devreme imediat ce s-a topit zapada, in pamant reavan. Daca primavara este secetoasa, este indicat sa udati bine pamantul inainte de plantare, iar a doua, a treia zi sa le udati iar din belsug. Ulterior plantarii se uda moderat, doar in conditii de seceta.

Daca doriti sa obtineti primule din seminte, afanati un anumit spatiu din gradina ce a fost imbogatit cu mranita de frunze sau gunoi de grajd. Semanati semintele care sunt foarte mici, abia vizibile cu ochiul liber, acoperiti foarte usor cu pamant, udati cu o stropitoare zona si semintele vor germina in 13-15 zile. Se uda moderat, astfel incat pamantul sa fie umed, nu imbibat cu apa. Cand plantele ajung la 3-5cm se face o prima rarire a acestora. Dupa o saptamana se raresc din nou, unele plante putand fi replantate in alte zone, iar altele pot sa ramana in acelasi spatiu unde se dezvolta si infloresc, dar abia in al doilea an de viata.

Fiind o floare de talie mica, primula se foloseste frecvent la bordurarea unor straturi de flori, de o parte si de alta a trotuarelor daca pamantul este fertil si afanat, in jurul rondourilor de flori. Fiind printre primele flori ce infloresc primavara, rezista la temperaturi scazute si in spatii semiumbroase, astfel incat sa decoreze placut gradina sau curtea casei. Este o planta perena, care nu se dezvolta spectaculos pe latime odata cu trecerea timpului. Se pastreaza inflorita pana la inceputul lunii iunie.

Pastrarea primulelor peste iarna

Pe timp de iarna se pot proteja radacinile, desi nu este obligatoriu, cu frunze uscate aplicate la sfarsitul lui octombrie, inceputul lui noiebrie. Acestea vor forma un compost ce ingrasa solul.

Bolile si daunatorii ce pot ataca primulele

Este o planta rezistenta la boli, neavand nevoie de alte ingrijiri speciale. Dintre insectele daunatoare mentionam afidele sau paduchii de plante  si acarienii ca de exemplu paianjenul rosu comun - Tetranycus urticae. Ca si boli care pot afecta primulele cea mai comuna este putregaiul - Botrytis spp - niste dungi gri care apar pe frunze si pe flori.


Recomandari articole: plante perene, flori de primavara, flori de gradina,

‹‹ Cerceii doamnei - inimioare de gradina - plantare , ingrijire si inmultire

Erica infloreste toata iarna in gradina casei tale. Iata cum o ingrijesti! ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro