renovat.ro

» » » » » »


Problemele geamurilor de termopan


Elegante, moderne, usor si rapid de montat, termopanele au cucerit rapid piata romaneasca din ultimii 15 ani, devenind aproape o moda. Insa nu a durat mult si tot mai multi proprietari au inceput a se plange (prietenilor, rudelor sau pe forumuri) de diverse minusuri si probleme ale usilor si geamurilor termopan.Iata care sunt cel mai des intalnite probleme:

Geam de termopan cu condens
Problemele geamurilor de termopan

Galerie poze
  • Geam de termopan cu condens
Galerie poze





Formarea condensului

Este cea mai intalnita problema la geamurile de termopan, mai ales iarna, din cauza faptului ca sunt fabricate din materiale prin care nu trece aerul si nu lasa camera sa respire (spre deosebire de tocaria din lemn de exemplu care permite un insesizabil schimb de aer intre camera si exterior).

Desi poate parea un moft, condensul ne poate afecta sanatatea, dupa cum vom vedea ceva mai jos.
Formarea condensului mai este influentata si de calitatea geamului termopan. Geamurile care nu au bine etansate camerele izolante sunt mai predispuse la formarea condensului decat termopanele de calitate, cu camerele bine etansate.
Din acest motiv al condensului, riscati sa va alegeti cu mucegai.
Dar mucegaiul s-ar putea sa fie cea mai mica dintre probleme, mediul cu umiditate ridicata este prielnic dezvoltarii bacteriilor si virusurilor, fara sa ne dam seama de ce, ne putem imbolnavi usor de gripe, raceli, viroze, care ne tin sistemul imunitar la pamant.
In special copiii sunt expusi acestor imbolnaviri ale aparatului respirator provocate de mucegaiurile si virusurile favorizate de mediul umed.  De aceea toti specialistii recomanda aerisirea zilnica a incaperilor cu geamuri si usi de termopan, mai ales a incaperilor cu un grad ridicat de umiditate, cum sunt baile si bucatariile.

Condensul este o problema aproape universala a termopanelor, insa dincolo de asta, mai apar probleme legate de materialul folosit.
Astfel, termopanele din aluminiu au dezavantajul unor pierderi mari de caldura.

Pierderea nu se realizeaza la niveul geamului care poate fi izolat mai bine sau prost, depinde de firma care le monteaza, ci la nivelul tocariei de aluminiu, un foarte bun conductor termic (si electric).

Aspectul si rezistenta aluminiului, sunt in acest fel puse in umbra de pierderile mari de caldura, pierderi care trec neobservate in tari precum Spania sau Italia, cu clima mediteraneana, dar care se simt din plin in timpul iernilor friguroase din Romania.

Din acelasi motiv al conductibilitatii termice ridicate, termopanele cu tocarie de aluminiu sunt mai predispuse la condens decat cele din PVC.
Termopanele din PVC sunt cele mai bune sub raportul calitate-pret (desi gusturile si preferintele pot fi foarte subiective), insa in timp tind sa se deformeze, ducand la pierderi ale proprietatilor de etanseitate, precum si la slabirea sistemelor de inchidere. De asemenea sunt mai putin rezistente la socurile mecanice decat profilele de aluminiu dar in acelasi timp mai scumpe.

Cele mai multe probleme pot aparea insa in momentul montarii, mai ales daca apelati la serviciile unor firme "ieftine", cu personal necalificat sau insuficient pregatit (lucru de inteles avand in vedere numarul mare de firme aparute ca ciupercile dupa ploaie in anii de boom in constructii). De cele mai multe ori sunt probleme de ordin mecanic, geamuri care nu se inchid etans, izolatii proaste, usi si ferestre montate stramb si asa mai departe.

Nu in ultimul rand, aspectul estetic al unei tamplarii de aluminiu lasa mult de dorit mai ales in cazul restaurarii unor lacase de cult sau cladiri istorice.
Care sunt alternativele si solutiile la aceste probleme? Le vom descoperi impreuna intr-un articol viitor.


Recomandari articole: termopan, tamplarie, pvc, intretinere,

‹‹ Asa se amenajeaza corect o baie mica - tu cunosti toate aceste secrete?

Masute de toaleta - modele pentru orice dormitor ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro