Toaleta din lemn la tara - Iata un proiect de constructie a unui WC in curte
Desi orice casa ar trebui sa aiba o toaleta cu apa curenta si canalizare, exista foarte multe localitati rurale in care aceste utilitati nu sunt disponibile. De aceea, veti fi nevoiti sa construiti o toaleta din lemn intr-un spatiu mai ferit din curte. Dar pentru ca suntem in anul 2018 iar latrinele clasice reprezinta o sursa de poluare a solului si a panzei freatice va trebui sa construiti un WC mai modern. Exista mai multe tipuri de toalete care se pot construi la tara, in localitati fara apa curenta si canalizare.
Unele tipuri de toalete autonome sunt mai ieftine si mai usor de
construit in timp ce pentru altele veti avea nevoie de mai multi bani si
un numar mai mare de ore de lucru.
Tipuri de toalete autonome
1. Toaleta cu fosa septica
Aceste toalete au nevoie de o groapa de cel putin 1.5 metri adancime in care se va monta o fosa septica de mici dimensiuni. Podeaua va trebui sa fie foarte solida iar WC-ul propriu zis va putea fi sub forma unei banci sau a unui gauri in podea. Fosa septica se va vidanja de catre o firma specializata de cel putin doua ori pe an.
Citeste si: Cum iti construiesti singur o pompa de apa care nu are nevoie de electricitate
2. Toaleta cu recipient de colectare
Acest tip de toaleta nu va avea nevoie de o groapa, recipientul de colectare fiind montat direct sub banca sau scaun. Dupa ce folositi toaleta ca trebui sa turnati o cantitate suficienta de pamant preparat, cenusa sau rumegus. Cand containerul se umple, continutul poate fi transferat intr-o lada pentru compost, care datorita continutului mare de pamant, cenusa sau rumegus se va putea transforma in compost.
3. Toaleta uscata cu separare a urinei
Pentru acest tip de toaleta veti avea nevoie de un sistem de separare a urinei. Un vas de toaleta special va separa urina intr-un recipient special iar fecalele intr-un alt compartiment. Pentru fecale se foloseste dupa fiecare utilizare un strat de cenusa sau var nestins care datorita lipsei umiditatii vor ajuta la transformarea lor in compost dupa o anumita perioada. Cele doua recipiente vor avea sisteme de ventilatie care vor ajuta la eliminarea apei, in vasul de urina ramanand cristale de acid uric si diferite tipuri de saruri.
Vezi si: Construieste-ti un bec solar - Proiect DIY pentru lumina de 55 wati gratis
4. Toaleta bio
Aceste WC-uri se pot achizitiona de la magazinele de specialitate si sunt formate dintr-un recipient sigilat cu bioactivatori 100% naturali care au in compozitie enzime si micro organisme care vor descompune materia organica, resturile alimentare sau hartia igienica. In urma acestui proces va rezulta dioxid de carbon, azot si apa care este ecologica putand fie folosita in gradina.
5. Toaleta chimica
Functioneaza pe baza acelorasi principii de descompunere a materiilor organice numai ca folosesc substante chimice in loc de bioactivatori. Din cauza acestui fapt substantele rezultate nu sunt ecologice si vor trebui colectate de o firma specializata.
Alegerea locatiei unei toalete
Inainte sa va apucati de construirea toaletei va trebui sa luati in considerare care este cea mai buna locatie pentru amplasarea acestuia. Iata cateva reguli de care va trebui sa tineti cont:
Recomandare: Cum se construieste un solar din teava PVC - ieftin si eficient
- Distanta fata de sursele de apa - toaleta ar trebui sa fie la o distanta de cel putin 25 de metri de orice fantana, parau sau izvor. Luati in considerare si fantanile vecinilor, iar daca terenul este in panta, amenajati toaleta in zona cea mai joasa
- Distanta fata de beciuri - pivnitele sau beciurile ar trebui sa fie situate la o distanta de cel putin 12 metri de toaleta
- Distanta fata grajduri si poieti - toaleta ar trebui sa fie la o distanta de cel putin 4 metri de cladirile animalelor
- Distanta fata de copaci si arbusti- toaleta ar trebui sa fie situata la cel putin un metru de arbusti si la 4 metri de arborii mai mari
- Distanta fata de limita proprietatii - toaleta ar trebui sa fie la cel putin 1 metru de limita proprietatii
- Orientarea - toaleta nu va trebui sa aiba intrarea spre o cale de acces sau spre proprietatile vecinilor
Vezi si: Iata cum construiesti o cusca pentru cainele tau - schite si etape pas cu pas
Sfaturi constructie wc in curte
Pentru construirea unei toaletei va trebui sa faceti o schita in care sa stabiliti forma, structura si dimensiunile acestuia. Pentru construirea unei toaleta cu o fundatie de ciment va trebui sa parcurgeti pasii urmatori:
- Sapati o groapa de 2 metri adancime si cu laterale de 1.2 -1.4 metri
- Amenajati un cofraj si turnati un strat de beton pe marginea gropii sau puteti sa folositi caramizi si mortar
- Construiti structura de lemn a WC-ului
- Pentru pereti veti putea folosi scanduri din lemn sau panouri metalice sau din alte materiale
- Pentru acoperis puteti folosi carton bitumat sau tabla
- Daca doriti puteti izola peretii WC-ului la interior
Recomandare: Cum iti construiesti o piscina din paleti - te costa mai putin de 100 de Euro
Scandurile din lemn vor trebui tratate cu substante antiseptice pentru nu permite dezvoltarea bacteriilor sau microbilor. O inaltime standard pentru o toaleta este de 2 metri iar latimea si lungimea vor trebui sa fie de cel putin 1.2 metri. Pentru iluminare puteti folosi o mica fereastra cu geam mat iar pentru ventilare puteti face cateva orificii in partea din spate a toaletei. Acoperisul poate fi simplu, intr-o singura apa sau in doua ape putand sa utilizati atat tabla mai subtire cat si carton bitumat.
Vezi si: Cum construiesti un gratar cu rotisor pentru curtea ta
Recomandari articole: vas toaleta, cum se face, proiecte diy, WC, amenajare curte si gradina,
‹‹ Proiect casa doar parter cu arhitectura clasica
Ceasuri vintage - ajutor de nadejde pentru crearea unor decoruri deosebite ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!