Proiectarea instalatiei electrice pentru casa. Sfaturi inteligente
Pentru toti cei care se afla in etapa de construire sau renovare a unei case vreau sa abordez astazi, un subiect foarte important : planificarea riguroasa a instalatiilor electrice si a tot ce inseamna echipament electric, electronic, de control sau de automatizare.

Cel mai important argument pentru o proiectare atenta a instalatiei electrice este bineinteles, siguranta persoanelor insa la acesta se adauga si altele mai marunte, care adunate chiar iti strica calitatea vietii, ca de exemplu: o priza in bucatarie chiar langa blatul de lucru, insa la care nu te-ai gandit sa o amplasezi tocmai acolo si acum te chinui cu prelungitoare, un corp de iluminat in camara, sau un ventilator in baia mica de serviciu, si lista poate continua la nesfarsit.
Mai mult de atat, atunci cand stii cat precis ce anume vei conecta la curent electric , sau care va fi consumul aproximativ pentru intreaga locuinta, vei putea preintampina eventualitatea unui scurtcircuit sau chiar si un fatal incendiu.
Asadar, cel mai bine este sa incepeti chiar in momentul in care va proiectati locuinta. Faceti o copie a amprentei casei si marcati in dreptul fiecarei incaperi, cam ce echipamente electrice si electronice , intentionati sau va doriti sa folositi in viitorul apropiat sau mai indepartat. Nu va ganditi doar la achizitiile imediate ci si la ce v-ati dori. De exemplu, chiar daca in momentul de fata nu vreti un aer conditionat, mai bine este sa il aveti prevazut in plan, decat sa incropiti ulterior, o solutie total ineficienta si nepractica. Mai bine sa aveti deja pregatit un circuit dedicat, prize, intrerupatoare si alte accesorii pentru un control mai bun al echipamentelor.
Cate tipuri de consumatori exista?
Echipamentele electronice si electrocasnice dintr-o locuinta se impart in doua mari categorii:
Mari consumatori, masina de spalat, aerul conditionat, calorifere electrice, instalatia de la cada cu hidromasaj, care au nevoie de prize individuale si de circute separate.
Mici consumatori, filtru de cafea, prajitor de paine, echipamentele TV si audio, veioze si multe altele, care pot folosi acelasi circuit electric. Mai mult decat atat, in camerele unde vor functiona simultan mai multe electrocasnice mici , puteti monta mai multe prize pe acelasi cadru, folosind doze alaturate - este o solutie mult mai eleganta si mai eficienta.
De cate prize avem nevoie?
Stabilirea numarului de prize este strans legat de numarul de circuite care vor pleca din tabloul electric, de aceea o separare cat mai precisa a acestora , este mult mai sigura. In plus, apeland la aceasta varianta, daca veti avea o defectiune, se va strica doar priza respectiva , iar restul instalatiei va functiona fara niciun fel de problema. Puteti monta mai multe prize, insa niciodata mai mult de opt prize, pe acelasi circuit. Si niciodata sa nu conectati pe acelasi circuit prize si corpuri de iluminat.
In unele camere puteti monta in aceeasi rama pe langa prize obisnuite, si prize telefonice, de internet sau de cablu TV.
Dar intrerupatoare?
Un alt aspect important este sa tineti cont de cate intrerupatoare aveti nevoie. Nu uitati de echipamente precum: instalatii electrice cu detectoare de miscare pentru garaje, subsoluri, termostate, interupatoare cu temporizator. Pentru incaperile care au mai multe puncte de acces, asezati intrerupatoare langa fiecare cale de acces folosind teleruptoare in tabloul electric si intrerupatoare cu revenire in fiecare punct de control.
Ce alte dispozitive mai trebuie sa montam?
Pentru cei care pleaca mai des de acasa, pot instala niste dispozitive de aprindere si stingere automata a luminii, la anumite intervale, care simuleaza prezenta proprietarilor in locuinta.
Tineti cont ca pentru fiecare circuit va exista si cate un intrerupator electric, in tablou. Este foarte util sa notati pe fiecare, denumirea circuitului - le veti identifica mai usor, la nevoie.
Pentru ca patru ochi vad intotdeauna mai bine decat doi, sfatul meu este sa rugati si un electrician priceput sa se uite putin pe planul facut de voi , asa va veti asigura ca nu ati uitat niciun element important, si mai mult de atat veti avea un calcul mai exact al consumului total care va va fi foarte util atunci cand veti face cererea pentru bransare la sistemul electric public.
Cum pot masca un tablou electric mare?
Fiecare circuit trebuie sa se regaseasca in tabloul electric, avand cate o siguranta. Desi multe circuite pot crea o senzatie de aglomerare de intrerupatoare, si in consecinta si necesitatea unui tablou de mari dimensiuni, nu trebuie sa va sperie acest aspect. Exista foarte multe solutii pentru mascarea si incorporarea tabloului electric, oricat de mare sau mic ar fi acesta - modele moderne de cofrete ne permit sa avem o casa eleganta si estetica, in plus multe game de tablouri electrice se pot personaliza sau incastra in nise , ramanad astfel la indemana dar invizibile, totodata. In tablou va puteti monta dispozitive de protectie pentru echipamentele electrice si electronice impotriva trasnetelor - descarcatoare- sau dispozitive de protectie diferentiala pentru protejarea persoanelor impotriva electrocutarii.
Nu uitati: este important sa ganditi in detaliu si foarte atent, planul instalatiei electrice , pentru ca doar asa sistemul de cabluri, sigurante, prize, intrerupatoare din locuinta voastra vor functiona in siguranta si la capacitatea maxima.
Recomandare: Cum iti gletuiesti perfect peretii, fara niciun ajutor.
Recomandari articole: constructie casa, instalatii electrice, proiecte case, electrocasnice,
Dormitoare in stilul scandinav : imagini cu cele mai frumoase idei de amenajare ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!