renovat.ro

» » » » » » »


Proiecte de acoperis - cele mai interesante forme


Alegerea acoperisului trebuie facuta in functie de arhitectura constructiei. Majoritatea dintre noi cunostem doar cateva tipuri principale de acoperis: cu pante sau cu terasa insa in realitate formele unui acoperis poate fi mult mai compleza si mai elaborata.

Casa cu acoperis cu forma complexa
Proiecte de acoperis - cele mai interesante forme

Galerie poze
 • Casa cu acoperis cu forma complexa
 • Casa mica cu acoperis in 2 ape cu ruptura de panta
 • Acoperis cu pante inegale
 • Proiect acoperis combinat
Galerie poze
 • Acoperis cu lucrane si ferestre de mansarda
 • Modele diferite de lucarne
 • Acoperis tigla ceramica in 4 ape si 2 ape
 • Casa cu acoperis forma curba
 • Acoperis in 4 ape cu lucarne in 2 ape
 • Acoperis tip bazilica combinat cu 2 versanti
 • Acoperis inclinat cu rupere de panta
 • Forma inegala pentru acoperis
 • Acoperis cu forma curbata
 • Acoperis cu forme speciale
 • Acoperis cu 4 ape cu fronton
 • Model interesant de acoperis
 • Casa cu versante cu pante adanca
 • Casa cu acoperis complex
 • Acoperis cu panta abrupta si forma curbata
 • Acoperis casa fara etaj
 • Acoperis cu atic inalt
 • Model acoperis cu pante inegale
 • Acoperis cu panta medie

Pentru astazi pe langa o colectie impresionanata de poze cu case cu forme interesante de acoperis v-am pregatit si un material in care va voi prezenta cateva dintre cele mai intalnite tipuri de acoperisuri precum si cateva informatii referitoare la modul in care trebuie sa alegem invelitoarea potrivita.

Ce este panta acoperisului? Panta este de fapt unghiul dintre planul acoperisului si planul orizontal al casei avand rol estetic dar si functional din punct de vedere al structurii acoperisului si al protectiei impotriva factorilor de mediu.

O prima clasificare a acoperisurilor ar fi cea in functie de panta. In acest caz discutam despre acoperisuri plate cu panta mai mica de 5 grade, acoperisuri cu panta medie cu inclinare intre 15 si 45 de grade si acoprisuri abrupte cu panta mai mare de 45 de grade.  Ultimele doua tipuri de acoperisuri se mai numesc acoperisuri inalte pentru ca prezinta doua straturi cu aer intre ele si are rol de a asigura o buna izolare termica. In cazul acestor acoperisuri inalte pot exista unul sau mai multi versanti astfel putem obtine un acoperis cu 2 versante cu frontispiciu, un acoperis cu 3 versanti trunchiat, acoperis piramidal cu mansarda, acoperis cu coame in cruce, acoperis conic, acoperis tip bazilica si asa mai departe.
In continuare doresc sa fac o scurta trecere in revista a celor mai des intalnite forme de acoperis. Binenintele ca ele pot fi adaptate in functie de dorinte.

Acoperis cu 4 ape

Este alcatuit din patru ape sau pante, cate una pentru fiecare latura a casei. Este cel mai des intalnit tip de acoperis si are avantajul de a permite crearea unor spatii suplimentare la etaj prin poduri si mansarde pentru depozitare sau pentru locuit.

Acoperis cu panta franta cu forma concava

O forma foarte asemanatoare cu acoperisul cu 4 ape dar de inspiratie franceza. Diferenta dintre cele doua este ca panta franta poate avea un fronton vertical care se poate prelungi catre fatada casei, permitand amenajarea mai buna a unei mansarde.

Acoperis cu pante inegale

Un acoperis extrem de interesant cu forma asimetrica si pante inegale ca marime dar si ca grad de inclinatie : una are panta redusa iar cealalta o panta abrupta.Se foloseste la casele cu arhitectura cu 1 etaj pe o parte si cu 2 pe cealalta.

Acoperis piramida

Se aseamana cu o piramida, dupa cum ne sugereaza si denumirea sa si se foloseste pentru parti din structuri complexe, pentru portiuni mici sau pentru constructii de dimensiuni reduse precum garaje sau magazii.

Acoperis cu panta franta cu forma convexa

Un acoperis cu patru ape asezate cate doua pe laturile lungi ale casei si unite cu ajutorul a doua frangeri de panta.

Acoperis tip terasa

Acoperisurile tip terasa sunt acoperisuri plate sau drepte cu panta mai mica de 5 grade. Au avantajul de a se construi mai usor in schimb nu sunt potrivite pentru zonele ploioase sua cu zapada multa.

Acoperis cu forma complexa

Aceste forme de acoperis sunt mai scumpe. Sunt acoperisuri din mai multe pante care se unesc astfel incat sa creeze un design estetic.

Acoperis cu panta curba

Acest tip de acoperis este folosit pentru acoperirea cladirilor industriale si mai putin la cladirile rezidentiale.

Acoperis cu o apa

Acoperisul cu o apa este un acoperis cu o singura panta. Este folosit foarte multe pentru constructiile alipite la calcan sau pentru casele cu mai multe nivele pentru obtinerea unor modele de acoperis interesant si original.

Sa discutam acum putin si despre tipul de acoperire pentru acoperis. In primul rand exista varianta de acoperire impermeabila folosita pentru acoperisurile drepte care nu permite ntrarea apei in structura acoperisului. Apoi putem avea o acoperire hidrofuga folosita la acoperisuri inalte prin care se permite intrarea unei anumite cantitati din precipitatii insa aceasta se evapora in mod natural fara a afecta structura acoperisului. Aceste acoperisuri trebuie aerisite.

Tipul de invelitoare se alege in functie de panta acoperisului dar si in functie de stilul arhitectonic al casei. Tiglele ceramice sunt potrivite pentru majoritatea tipurilor de acoperis chiar si pentru cele cu panta mica. Sunt estetice, economice si mai ales ecologice. Sunt produse din materiale naturale extrem de durabile in timp.

Pentru o economie mai mare de pret puteti alege tigle format mare XXL. Datorita formei lor mari si a modului de imbinare mai putine bucati acopera suprafata mai mare - cam 8-10 bucati pentru 1 mareu patrat.

Pentru casele clasice sau o vila veche renovata puteti alege o tigla ceramica tip solzi, iar pentru o casa in stil mediteranean tigla tip olan este alegerea perfecta.

Ajungem si la casele traditionale romanesti ( case vechi reconsitionate) o solutie buna ar fi tigla profilata care are aceleasi dimensiuni ca vechea tigla tip leu.
Cam atat am avut astazi sa va spun. Va invit in continuare sa vedeti pozele pe care vi le-am pregatit pentru inspiratie.


Recomandari articole: acoperisuri, modele, constructii case, arhitectura, ,

‹‹ Casa batraneasca renovata - proiect de locuinta de vacanta

Verande si terase inchise cu sticla - cele mai frumoase modele ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
Doinita putan a scris:

Buna ziua! Am o casa in forma de L si doresc sa fac un living in așa fel încât sa fie casa in forma de dreptunghi. Am ridicat zidul in așa fel încât centura este la nivelul centurii de la casa. La ce rand de țiglă ma pot urca cu panta franta in așa fel încât sa fie cadere. Mai am nedumerire la îmbinarea acoperișului de la living cu acoperișul camerei de pe L.

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro