Proiecte case cu parter si suprafata pana in 100 mp - avantaje, dezavantaje, costuri, schite si planuri
Casele cu suprafete utile egale sau mai mici de 100 mp, sunt foarte populare datorita costurilor mai reduse de costructie si intretinere, fiind preferate atat de familiile tinere cat si de pensionarii care doresc sa se retraga intr-o zona mai linistita. Desi au dimensiuni mai mici, aceste case pot avea un design unic si atragator care sa se incadreze perfect atat intr-un cartier rezidential cu blocuri si case, cat si intr-un peisaj rural cu mai multa verdeata.

Pe langa costurile modice de construire, o astfel de casa va avea si costuri reduse de intretinere dar si alte avantaje:
- Datorita dimensiunilor reduse, durata de construire a unei case mai mici doar cu parter va fi de doar cateva luni;
- Amprenta mica la sol si greutatea mai redusa a casei, permite construirea unei astfel de case pe aproape orice tip de sol;
- Materialele si mana de lucru vor avea de asemenea costuri mai reduse fata de casele cu etaj sau cu o suprafata utila mai mare
Caracteristicile caselor cu suprafata de 100 mp
Exista o multitudine de proiecte de case cu suprafata de 100 mp, care ofera spatii confortabile si functionale pentru familiile mai mici, insa majoritatea acestora au o structura si un desing exterior simplu si anost. Daca va doriti un proiect modern personalizat, cu o forma mai deosebita si un design exterior mai complex, cu usi si ferestre mari care sa permite o mai buna utilizare a luminii naturale, atunci va trebui sa apelati la serviciile unei firme de proiectare.
In cazul in care aveti totusi un buget mai redus, care nu permite achizitia unui proiect personalizat, veti putea sa incercati sa modificati unui existent, creand un design unic si original care nu va trece neobservat. Totusi, scopul principal al oricarei case este sa ofere un grad cat mai mare de confort care depinde atat de compartimentarea spatiilor interioare cat si de forma si dimensiunile fiecare camere sau dependinte. Chiar si o casa mica, daca este compartimentata inteligent va putea sa va ofere confortul pe care vi-l doriti.
Alegerea materialelor de constructie
Exista o gama variata de materiale de constructii din care se poate construi o casa doar cu parter precum caramida, boltari sau chiar lemn, insa daca doriti sa mentineti costurile la minimum, cea mai buna optiune raman blocurile de BCA.
Principalele avantaje ale blocurilor de BCA sunt:
- Blocurile de BCA sunt foarte solide, oferind o rezistenta foarte buna casei chiar si la cutremure de intensitate mai mare;
- BCA-ul este facut din materiale ecologice (nisip, ciment, apa si var) astfel ca sunt prietenoase cu mediul inconjurator;
- Greutatea BCA-ului este de pana la trei ori mai mica decat cea a blocurilor ceramice, oferind o incarcare mai mica pentru fundatie si structura cladirii;
- Bulele de aer din blocurile de BCA asigura o excelenta izolare termica spatiilor interioare, insa permit ca peretii sa respire, evitand problemele ulterioare legate de condens care pot sa duca la aparitia mucegaiului. In plus, BCA-ul ofera si un nivel bun de izolare fonica, fiind ideal pentru construirea caselor in zona aglomerate sau in apropierea unor strazi intens circulate.
Citeste si: Proiect de casa mica doar cu parter si pod
Compartimentarea caselor mici doar cu parter
Pentru a va face o ideea despre cum ar putea sa arate spatiile interioare dintr-o casa construita pe un singur nivel cu suprafata utila de cel mult 100 mp, veti putea consultati numeroasele surse gratuite disponibile pe internet. Din aceste planuri si schite va veti putea face un calcul estimativ privind cantitatea si costurile materialelor de constructii necesare pentru construirea unei astfel de case.
Desi nu au spatii interioare foarte generoase, casele cu suprafata utila de cel mult 100 mp se vor putea construi si pe o parcela de teren mai ingusta sau cu dimensiuni mai mici. Totusi, intr-o astfel de casa veti putea sa amenajati trei dormitoare, un living cu dining, o bucatarie mai mica, doua bai si holurile sau coridoarele care fac legatura dintre camere si dependinte. Unui proiect de mici dimensiuni i se vor putea adauga pe parcurs si alte spatii precum o mansarda cu doua sau trei dormitoare, o baie si un dressing sau un garaj pentru una sau doua masini.
In continuare va vom prezenta cateva solutii de amenajare si compartimentare a unor case cu suprafata utila mai mica sau egala cu 100 mp:
1. Casa parter cu dimensiuni de 10 x 10 metri
O casa cu forma patrata construita pe un singur nivel va oferi spatiul ideal pentru o familie care are unul sau doi copii, accesul in camere si dependinte facandu-se foarte usor. Casa va putea sa aiba un open space care sa contina bucataria si livingul, acesta din urma avand o zona dedicata pentru dining amplasata de obicei in dreptul unei ferestre care va oferi o priveliste frumoasa asupra gradinii.
Dormitoarele vor fi amenajate in partea opusa fata de living pentru a beneficia de mai multa lumina, cel matrimonial putand sa dispuna de un dressing propriu si de o baie de mici dimensiuni. O a doua baie va deservi celelalte camere, putand sa fie utilizata si de invitati, pentru depozitare existand optiunea utilizarii podului sau partial camera centralei.
2. Casa parter cu dimensiuni de 9 x 9 metri
O constructie cu suprafata utila maxima de 80 mp, va fi ideala atat ca locuinta familiala cat si ca o casa de vacanta intr-o zona rurala sau montana. Casa va putea sa fie prevazute cu doua sau trei dormitoare mai mici, un living spatios si dependintele aferente. Aceste dependinte pot include un hol la intrare cu un dulap pentru depozitarea incaltamintei sau a hainelor groase, o bucatarie cu un spatiu pentru dining, o baie cu cada si cabina de dus si un grup sanitar langa living si camera centralei sau a boilerului case se va utiliza si ca un uscator de rufe.
3. Casa parter cu dimensiuni 8 x 8 metri
Cladirile cu lungime si latime de 64 de metri patrati vor putea fi utilizate de familiile care au cel mult un copil. Casa va putea sa aiba amenajate doua dormitoare, din care cel matrimonial va avea dimensiunile mai mari. Al doilea dormitor va putea sa contina o canapea extensibil si un birou putand sa fie utilizat atat ca o camera de oaspeti cat si ca un birou. Bucataria va putea sa fie deschisa spre dining si living, care vor avea ca atractie principala un semineu cu rol functional si decorativ. Casa va fi deservita de o singura baie, care va putea sa aiba un spatiu dedicat pentru spalarea rufelor.
Interesant de citit si: Case cu etaj si amprenta la sol de 6 x 6 metri - propuneri de proiecte si solutii optime de compartimentare
4. Casa parter cu dimensiuni de 6 x 6 metri
Desi are suprafata unei garsoniere, intr-o astfel de casa veti putea sa amenajati atat un open space care sa contina bucataria si livingul cat si un dormitor de mici dimensiuni. Baia va avea doar o cabina de dus de colt, iar holul care face legatura intre camere va contine si cateva dulapuri pentru depozitarea hainelor. Acest proiect va putea fi atat o locuinta pentru persoanele singure cat si o casa mica de vacanta care se va putea contrui cu un buget mai redus.
Recomandari articole: proiecte case, modele case cu parter, case mici, case de vis, costuri,
‹‹ Proiect de casa mica si ieftina, perfect pentru un cuplu
Iata cum EVITATI POZITIA MORTII in DORMITOR. Care este pozitia corecta a patului. ››
Share daca va place
Autor RenovatRo: Cristiana
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!