renovat.ro

» » » » » »


Cum ne protejam casa impotriva vibratiilor produse de masini, tramvaie sau trenuri


Vibratiile puternice produse de mijloacele de transport de mari dimensiuni care circula pe sosele si cai ferate pot sa aiba efecte asemanatoare cu cele ale unui cutremur de mici dimensiuni asupra caselor aflate in apropiere. Aceste vibratii constante vor afecta structura solului, putand sa duca chiar la alunecari de teren care vor produce crapaturi fundatie si in zidurile caselor. De aceea, orice casa care se afla in apropierea unei cai ferate sau a unei sosele intens circulate va avea un pret de vanzare mult mai scazut.

Case construite langa calea ferata
Cum ne protejam casa impotriva vibratiilor produse de masini, tramvaie sau trenuri

Galerie poze
  • Case construite langa calea ferata
  • Casa cu structura de lemn
  • Crapaturi zid casa
  • Fundatie anti vibratii casa
Galerie poze
  • Protejare casa vibratii tren
  • Sant protectie vibratii casa
  • Sant protejare casa de vibratii
  • Casa crapata de la vibratiile tramvaiului.jpg

Daca totusi aveti o parcela de teren situata in apropierea unui astfel de sosele si doriti sa va construiti o casa exsita solutii prin care puteti sa diminuati impactul negativ pe care vibratiile le vor avea asupra casei. In continuare vom incerca sa va prezentam cateva solutii prin care puteti sa va protejati casa de vibratiile produse de mijloacele de transport.

Recomandare: Ce ciment se foloseste la fundatie si la placa? Care-i cel mai recomandat? Retetele pentru prepararea betonului

Cea mai simpla solutie este sa construiti casa la o distanta de minimum 40 de metri de sursa vibratiilor, indiferent ca vorbim de o cale ferata, de o sosea sau de un tunel. Astfel, daca suprafata de teren va permite, ar fi indicat sa construiti casa cat mai departe de sursa vibratiilor, in directia diametral opusa de sosea sau de calea ferata.

Distanta pana la sosea sau calea ferata nu este insa singurul aspect de care va trebui sa tineti cont. De exemplu, materialele folosite la structura vor avea o importanta deosebita in rezistenta casei la vibratii. O casa din lemn va vibra mai usor decat una din caramida cara poate rezista mai bine la vibratii datorita greutatii mai mari a caramizilor.

Iata si: Reguli pentru o fundatie rezistenta. 7 secrete de constructie

O casa construita in apropierea unei sosele sau a unei cai ferata nu va trebui sa aiba subsoluri sau beciuri, iar placa fundatiei va trebui sa fie facuta din beton armat.

In plus, este important sa incercati sa imbunatatiti rigiditatea cladirii, prin ranforsarea peretilor sau utilizarea unor stalpi si centuri din beton armat.

Pentru casele care sunt deja construite si in care simtiti ca peretii vibreaza la trecerea trenurilor de marfa sau a camioanelor de mari dimensiuni, puteti sa incercati sa faceti un sistem de protectie pentu casa.

Acest sistem consta intr-un sant care va prelua vibratiile, nepermitandu-le astfel sa mai ajunga la casa. Un astfel de sant va putea sa reduca vibratiile cu aproximativ 10-15 dB.

Iata si: Adancime fundatie casa - Care este adancimea minima de fundare

Pentru amenajarea santului va trebui sa respectati urmatoarele sfaturi:

1.    Sapati santul cat mai aproape de casa posibil. Luati in considerare totusi ca distanta minima trebuie sa fie cel putin egala cu adancimea fundatiei casei

2.    Lungimea santului va trebui sa depaseasca peretele casei aflat inspre sursa vibratiilor. Cu cat santul este mai departe de casa cu atat lungimea sa va trebui sa fie mai mare

3.    Adancimea santului va trebui sa fie egala cu cea a fundatiei casei pentru a putea sa protejeze complet casa de vibratiile subterane

4.    Latimea santului va trebui sa fie cuprinsa intre 25 si 60 de centrimetri

Vezi si: Cum se traseaza fundatia unei case - pas cu pas

Ideal ar fi ca santul sa nu fie acoperit cu nimic pentru a putea prelua mai bine din vibratii, insa intr-un astfel de sant va veti putea accidenta foarte grav astfel ca este mai sigur sa il umpleti cu granule de cauciuc sau cu un nisip cu granulatie mai mare.

Aceste materiale nu trebui compactate pentru a transmite un nivel cat mai mic de vibratii catre casa. Un alt aspect de care va trebui sa tineti cont este umplerea santului cu apa in perioadele ploioase, astfel ca ar fi bine sa amenajati un sistem eficient de scurgere sau de drenaj.


Recomandari articole: fundatie casa, protejare fundatie, realizare fundatie casa, constructie casa,

‹‹ Casa de 26 mp, cu un dormitor si o baie - proiect SUPER

Proiecte case din lemn, la rosu, ieftine ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro