Cum ne protejam casa impotriva vibratiilor produse de masini, tramvaie sau trenuri
Vibratiile puternice produse de mijloacele de transport de mari dimensiuni care circula pe sosele si cai ferate pot sa aiba efecte asemanatoare cu cele ale unui cutremur de mici dimensiuni asupra caselor aflate in apropiere. Aceste vibratii constante vor afecta structura solului, putand sa duca chiar la alunecari de teren care vor produce crapaturi fundatie si in zidurile caselor. De aceea, orice casa care se afla in apropierea unei cai ferate sau a unei sosele intens circulate va avea un pret de vanzare mult mai scazut.
Case construite langa calea ferata
Daca totusi aveti o parcela de teren situata in apropierea unui astfel de sosele si doriti sa va construiti o casa exsita solutii prin care puteti sa diminuati impactul negativ pe care vibratiile le vor avea asupra casei. In continuare vom incerca sa va prezentam cateva solutii prin care puteti sa va protejati casa de vibratiile produse de mijloacele de transport.
Cea mai simpla solutie este sa construiti casa la o distanta de minimum 40 de metri de sursa vibratiilor, indiferent ca vorbim de o cale ferata, de o sosea sau de un tunel. Astfel, daca suprafata de teren va permite, ar fi indicat sa construiti casa cat mai departe de sursa vibratiilor, in directia diametral opusa de sosea sau de calea ferata.
Distanta pana la sosea sau calea ferata nu este insa singurul aspect de care va trebui sa tineti cont. De exemplu, materialele folosite la structura vor avea o importanta deosebita in rezistenta casei la vibratii. O casa din lemn va vibra mai usor decat una din caramida cara poate rezista mai bine la vibratii datorita greutatii mai mari a caramizilor.
O casa construita in apropierea unei sosele sau a unei cai ferata nu va trebui sa aiba subsoluri sau beciuri, iar placa fundatiei va trebui sa fie facuta din beton armat.
In plus, este important sa incercati sa imbunatatiti rigiditatea cladirii, prin ranforsarea peretilor sau utilizarea unor stalpi si centuri din beton armat.
Pentru casele care sunt deja construite si in care simtiti ca peretii vibreaza la trecerea trenurilor de marfa sau a camioanelor de mari dimensiuni, puteti sa incercati sa faceti un sistem de protectie pentu casa.
Acest sistem consta intr-un sant care va prelua vibratiile, nepermitandu-le astfel sa mai ajunga la casa. Un astfel de sant va putea sa reduca vibratiile cu aproximativ 10-15 dB.
Pentru amenajarea santului va trebui sa respectati urmatoarele sfaturi:
1. Sapati santul cat mai aproape de casa posibil. Luati in considerare totusi ca distanta minima trebuie sa fie cel putin egala cu adancimea fundatiei casei
2. Lungimea santului va trebui sa depaseasca peretele casei aflat inspre sursa vibratiilor. Cu cat santul este mai departe de casa cu atat lungimea sa va trebui sa fie mai mare
3. Adancimea santului va trebui sa fie egala cu cea a fundatiei casei pentru a putea sa protejeze complet casa de vibratiile subterane
4. Latimea santului va trebui sa fie cuprinsa intre 25 si 60 de centrimetri
Ideal ar fi ca santul sa nu fie acoperit cu nimic pentru a putea prelua mai bine din vibratii, insa intr-un astfel de sant va veti putea accidenta foarte grav astfel ca este mai sigur sa il umpleti cu granule de cauciuc sau cu un nisip cu granulatie mai mare.
Aceste materiale nu trebui compactate pentru a transmite un nivel cat mai mic de vibratii catre casa. Un alt aspect de care va trebui sa tineti cont este umplerea santului cu apa in perioadele ploioase, astfel ca ar fi bine sa amenajati un sistem eficient de scurgere sau de drenaj.
‹‹ Casa de 26 mp, cu un dormitor si o baie - proiect SUPER
Proiecte case din lemn, la rosu, ieftine ››
Autor RenovatRo: Cristiana

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!