renovat.ro

» » » » »


Punctul de roua - care este semnificatia lui?


Deseori auzim vorbindu-se in discutiile legate de condensul la termopane ca unele tamplarii sunt cu rupere termica si ca punctul de roua este mai ridicat. La ce se refera mai exact expresia "puctul de roua"? Haideti sa vedem impreuna!

Punctul de roua la termopane
Punctul de roua - care este semnificatia lui?

Galerie poze
  • Punctul de roua la termopane
  • Temperatura masurata in partea de sus la termopane cu termometru cu senzor
Galerie poze

Ca sa intelegem, trebuie mai intai sa ne reamintim ce inseamna umiditate relativa. Exact! Este raportul dintre cantitatea de vapori de apa din aer supra cantitatea de vapori care ar exista la saturatie. Aici este cheia! La saturatie, umiditatea relativa este de 100% si cantitatea de vapori care se condenseaza este egala cu cantitatea de vapori care se evapora. De fapt, punct de roua inseamna ca s-a atins saturatia vaporilor de apa in imediata apropiere a suprafetei de condens si se refera la temperatura acelei suprafete pe care se realizeaza condensul. Cu cat umiditatea relativa este mai mica, cu atat temperatura necesara punctului de roua este mai scazuta.
Punctul de Roua la Termopane - Masurarea temperaturii foii interioare de 
         geam cu un termometru cu senzor cu fir si masurarea umiditatii relative
Punctul de Roua la Termopane - Masurarea temperaturii foii interioare de geam cu un termometru cu senzor cu fir si masurarea umiditatii relative

Daca am vrea sa determinam pentru o incapere cu geamurile inchise care este temperatura punctului de roua, ar trebui sa scadem temperatura in camera pana cand umiditatea relativa ajunge la 100%. Sau, scadem temperatura unei suprafete pana cand pe ea incepe sa apara condensul si masuram temperatura acelei suprafete. De exemplu, intr-o camera cu umiditate relativa de 50% si temperatura 25 de grade Celsius, temperatura punctului de roua este de 15 grade Celsius. Pentru o aproximare initiala putem lua ca regula dublarea umiditatii relative la fiecare scadere cu 10 grade Celsius a temperaturii ambientale.

Temperatura in partea de sus a termopanelor masurata cu termometru 
         cu senzor
Temperatura in partea de sus a termopanelor masurata cu termometru cu senzor

Revenind la discutia despre termopane, cu cat tamplaria are o izolatie mai buna, temperatura pe fata interioara va fi mai apropiata de cea din camera si va fi nevoie de o umiditate relativa mai mare pentru a aparea condensul pe termopane. Ne referim desigur la sezonul rece cu zilele geroase. Reformuland afirmatia de la inceputul discutiei, punctul de roua nu este o caracteristica a tamplariei de PVC sau Al. In cazul tamplariei cu rupere termica, izolatia ei este atat de buna incat se atinge greu pe fata interioara temperatura punctului de roua din camera. Adica trebuie sa fie afara un ger extrem de puternic ca sa inceapa sa apara si pe ele condensul. Ele au temperatura pe fata din camera ridicata, nu punctul de roua ridicat.

Observam in plus ca in partea de sus a geamului condensul este aproape inexistent. Asta pentru ca temperatura in partea de sus a geamului este apropiata de cea din camera iar umiditatea relativa este sub 100%. In cazul tamplariei fara izolatie corespunzatoare, condensul va aparea rapid, deoarece se atinge relativ repede o temperatura pe partea dinspre camera mai mica sau egala cu cea a punctului de roua.

Sa fii mester ! Devine mai usor ...


Recomandari articole: DIY, termopan, igrasie,

‹‹ Cele mai frecvente lucrari de reparare ale geamurilor termopan

Hidroizolatie a glafului exterior ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
Marius a scris:

Buna ziua,
Am urmatoarea dilema:
Intentionez sa execut in acest an o termoizolatie a casei.
Am suprafete vitrate destul de mari , stiu ca se pierde multa caldura pe ele dar mi-ar place sa nu fie nevoie si schimbatul termopanelor. Ca atare incerc sa aflu cat de eficiente mai sunt. Termopanele au fost montate in anul 2000, nu mai stiu ce tip de geam este.
Am facut niste masuratori de temperaturi dar nu am cu ce sa le compar, ca atare nu stiu cum sa le interpretez.
La -10 gr in exterior si 21 la interior am pe geam la interior o temperatura de 11gr....
Ce altfel as mai putea verifica eficienta lor?
multumesc de ajutor

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro