renovat.ro

» » » » » »


Reabilitarea termica a blocurilor


Conservarea energiei nu este o simpla moda, ci o necesitate pe care o resimtim cu totii. Blocurile de apartamente construite in perioada 1950 - 1990 vor trebui reabilitate din punct de vedere energetic in urmatorii ani, conform noii legislatii.

Reabilitarea termica a blocurilor
Reabilitarea termica a blocurilor

Galerie poze
  • Reabilitarea termica a blocurilor
Galerie poze

Se estimeaza ca acest lucru va ieftini si facturile platite de populatie pentru incalzire pe timp de iarna cu pana la 40%. Sa vedem mai departe care sunt solutiile de reabilitare termica a locuintelor.

In primul rand, solutiile difera de la o cladire la a alta si cel mai bine ar fi sa se consulte o firma specializata in audit energetic. Se va tine cont de pozitionarea si de vechimea cladirii, dar si de materialele de constructii folosite, precum si de starea instaltiei de incalzire a blocului.
Metoda de izolatie exterioara cu polistiren este cea mai ieftina si eficienta, potrivita pentru blocurile de locuinte. In ce consta? Lucrarea este asemanatoare cu cea de izolatie interioara cu polistiren. Prima etapa este efectuarea de reparatii ale peretelui exterior, daca si unde este cazul. Urmeaza pregatirea pentru placarea cu polistiren, ce consta in amorsarea peretelui. Apoi placile de polistiren, cu grosimea potrivita (5-8 cm), vor fi lipite cu adeziv si prinse in zid cu dibluri de polistiren. Imbinarile vor fi acoperite cu plasa din fibra de sticla, fixata cu adeziv. Peste toate acestea se va aplica tencuiala de exterior si tencuiala decorativa.
Dar izolatia exterioara cu polistiren nu este singura metoda de reabilitare termica a blocurilor. Alte solutii de termoizolare pentru apartamente includ si repararea sau schimbarea instalatiilor de incalzire, a caloriferelor vechi , inclocuirea tamplariei vechi de lemn cu tamplarie din PVC sau Al, inchiderea balcoanelor cu termopane. Mergand mai departe, mai ales in zonele reci de munte, putem monta si rulouri exterioare din PVC. In unele cazuri, se pot monta centrale termice de bloc.

Lucrarile de reabilitare termica a blocurilor au inceput, iar locatarii care si-au izolat deja locuintele sustin ca acum confortul termic in apartamente a crescut: cateva grade mai putin vara si o factura mai mica la incalzire iarna.

Intrebari si raspunsuri despre reabilitarea termica a blocurilor:

Intrebare: In toamna blocul in care locuiesc a fost anvelopat cu polistiren. In zilele ploioase am observat apa la imbinarea peretilor exteriori cu tavanul. Mentionez ca locuiesc la ultimul etaj (10). De la ce e? Si ce pot face?
Raspuns: Apa se infiltreaza prin spatiul dintre polistiren si zid. Tabla de protectie a zidului de la ultimul etaj (de pe bloc) trebuie inlocuita cu una noua, care sa acopere si placa de polistiren.

Intrebare: De ce este mai buna izolatia cu polistiren pe exterior fata de cea cu polistiren pe interior?
Raspuns: Izolatia interioara asigura o temperatura in camera mai buna pe durata iernii, insa problema este la punctul de inghet, care se deplaseaza in zid spre interiorul camerei. In cazul izolatiei exterioare, se castiga atat la pastrarea caldurii in interiorul camerei, cat si la deplasarea punctului de inghet din zid in interiorul polistirenului. De aceea, se recomanda un polistiren de minim 10 cm la placarea exterioara.

Intrebare: Mai multi vecini au demarat pe cont propriu izolarea exterioara a apartamentelor. Exista un cadru pentru programul de reabilitare termica ?
Raspuns: Da, exista Ordonanta de Urgenta Nr. 18 din 2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte. Normele metodologice completeaza setul de documente care se completeaza si pasii de lucru.

Intrebare: Locuiesc la ultimul etaj al unui bloc si am probleme cu pierderile de caldura. Am decis sa reabilitez termic apartamentul, dar ceilalti locatari nu doresc sa participe. Exista posibilitatea sa apelez doar eu la o firma autorizata, fara sa primesc vreo sanctiune? Va multumesc!
Raspuns : Aceasta este o problema pe care trebuie sa o verificati local, intreband de exemplu administratorul, daca stie, sau la primarie, deoarece sunt lcalitati/sectoare unde se aproba termoizolarea exterioara individuala, pe cand in alte parti nu se aproba, pe motiv ca se strica aspectul exterior (ori se reabiliteaza tot blocul, ori nimeni).
Firme se gasesc pentru efectuarea lucrarii, important este sa nu fiti sanctionat sau obligat sa dati jos lucrarea deja facuta. Pentru ca mai este si problema ca daca se va hotari vreodata reabilitarea blocului in intregime, firma care efectueaza lucrarea s-ar putea sa dea jos lucrarea facuta de dvs pentru ca tot blocul sa arate la fel, chiar daca poate materialele folosite nu sunt de aceeasi calitate.
Daca nu va este aprobata reabilitarea termica individuala a apartamentului, pentru confortul dvs. termic, trebuie sa va indreptati catre varianta termoizolarii interioare, avand grija sa includeti si tavanul.

Intrebare: In vara asta asociatia de locatari vrea sa contracteze o firma de constructii sa anvelopeze blocul si sa-l reabiliteze termic. Stiti ce pasi trebuie facuti?
Raspuns : Reabilitarea termica se poate face si pe cheltuiala asociatiei sau, daca este aprobat dosarul, in cadrul programului national. Legea care reglementeaza anveloparea de catre primarii este OUG(Ordonanta de urgenta) nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte. La Cap. II, Art 4 se mentioneaza lista de lucrari: Lucrarile de interventie la anvelopa blocului de locuinte, stabilite prin prezenta ordonanta de urgenta, sunt:

   -  izolarea termica a peretilor exteriori;
    - inlocuirea ferestrelor si a usilor exterioare existente, inclusiv tamplaria aferenta accesului in blocul de locuinte, cu tamplarie performanta energetic;
    - termo-hidroizolarea terasei/termoizolarea planseului peste ultimul nivel in cazul existentei sarpantei;
    - izolarea termica a planseuiui peste subsol, in cazul in care prin proiectarea blocului sunt prevazute apartamente la parter;
    - lucrari de demontare a instalatiilor si a echipamentelor montate aparent pe fatadele/terasa blocului de locuinte, precum si remontarea acestora dupa efectuarea lucrarilor de izolare termica;
    - lucrari de refacere a finisajelor anvelopei.

Chiar daca asociatia nu a depus dosarul pentru inscrierea in acest program, aceasta ordonanta de urgenta poate constitui un ghid orientativ.

Intrebare: Cum pot sa verific ca polistirenul placat pe fatada este bun ?
Raspuns : Pe ambalajul bax-ului cu polistiren trebuie sa fie trecute de obicei cateva date despre: ignifugare (standard SR EN 13501-1/2007), stabilitatea dimensioala in conditii de temperatura si umiditate (standard SR EN 1604+AC/1998 - de obicei 0), deformare in conditii de sarcina/compresiune/temperatura(standard SR EN 1605+AC/1998 - de obicei sub 0,4%) , efortul la compresiune la o deformare de 10% (standard SR EN 826/1998 - de obicei intre 60 si 120 Kpa), absorbtie de apa de lunga durata prin imersie (standard SR EN 12187/1999 - sub 0,95%) sau prin difuzie (standard SR EN 12188/1999 - sub 0,80%), rezistenta la inghet/dezghet (standard SR EN 12091/1999 - peste 0,91%), transmisia vaporilor de apa (standard SR EN 12091/1999 - sub 0,02 mg/Pa.h.m) si conductivitatea termica (standard SR EN 12932/2002 - intre 0,036 si 0,040)


Recomandari articole: blocuri, termosistem, polistiren, fatade,

‹‹ Izolare plafon

Parchet wenge | sfaturi si idei despre cum il poti asorta in casa ta ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
Tudor a scris:

Bunã ziua,din ce am înțeles la blocurile reabilitate în sectorul 4 se vor monta și repartitoare de căldură pe calorifer,robineți iau adus,Str.Panselelor.Mulțumesc!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro