renovat.ro

» » » » » »


Ce trebuie sa schimbi in decorul casei tale atunci cand astepti un copil - Recomandari importante


Mi-as fi dorit tare mult sa fi existat cineva care sa ma invete ce schimbari sa fac in decorul casei mele in momentul in care a aparut pe lume prima noastra fetita. Sincer va spun ca m-ar fi scutit de multe batai de cap si spaime. Sunt atatea lucruri intr-o casa care in momentul in care apare un nou membru al familiei, nu mai sunt compatibile cu situatia actuala.

Interior de living cu mobilier simplu cu colturi rotunjite
Ce trebuie sa schimbi in decorul casei tale atunci cand astepti un copil - Recomandari importante

Galerie poze
  • Interior de living cu mobilier simplu cu colturi rotunjite
  • Mobila simpla si practica fara colturi ascutite
  • Protectii pentru prize
  • Veioze si lustre pentru camera copilului
Galerie poze
  • Decor de living cu accente de culori vesele
  • Coltisor cu masuta si scaunel amenajat pentru copil
  • Cosuri impletite pentru depozitare jucarii





Tot felul de lucruri marunte la care nu te-ai fi gandit nici intr-o mie de ani. Cand familia se extinde, brusc nu mai primeaza doar esteticul ci trec in fata atribute precum siguranta si confortul. Va invit astazi sa trecem in revista cateva dintre cele mai importante aspecte pe care ar trebui sa le avem in vedere atunci cand in casa noastra va aparea un bebelus.

Materialele

Pentru pereti este bine sa alegeti produse de calitate, ultralavabile si in nuante "suferitoare" , care nu arata usor petele de murdarie, deoarece este imposibil sa nu colectionati macar cateva urme de manute murdare.

Pardoseala poate fi placata cu linoleum, vinil sau parchet. Nu este recomandata gresia pentru ca este rece si in plus poate fi si alunecoasa mai ales atunci cand este umeda. Alegeti culori deschise pentru parchet deoarece pe acestea nu se observa chiar atat de repede orice urma de murdarie sau pata. Din proprie experienta va sfatuiesc sa nu alegeti un parchet clasic masiv, decat daca va inarmati cu multa rabdare si nu veti pune la suflet orice zgarietura va aparea pe el atunci cand copilasul scapa jucarii grele pe el. Daca deja aveti o pardoseala din lemn masiv, atunci acoperiti-o cat mai mult cu covoare cu rol de protectie. Atunci cand bebe incepe sa mearga de-a busilea prin casa incercati sa renuntati la covoarele cu fir lung -shaggy- si alegeti niste modele cu fir scurt sau mediu care sunt mult mai usor de curatat.

In privinta materialelor textile incercati sa va indreptati atentia catre cele naturale - bumbac, vascoza su lana. Pentru tapiterii alegeti materiale durabile, care se pot spala usor si de multe ori.

Izolarea termica si fonica

Acestea sunt aspecte la care ar trebui sa va ganditi inca din faza de renovare a apartamentului, pentru ca sunt importante si pentru confortul personal nu numai al nou nascutului. Un copil trebuie sa aiba parte de o temperatura constanta, indiferent de sezontul in care este nascut, de aceea este necesara o buna izolare exterioara a apartamentului, sau interioara atunci cand prima varianta nu este posibila.

Nu ar fi rau sa aveti in vedere si o izolare fonica, mai ales ca majoritatea apartamentelor vechi esueaza lamentabil la acest capitol. Daca nu este posibil acest lucru, nu este nicio problema pentru ca va vor veni in ajutor covoarele, tapetul de bambus,  pluta, precum si o casetare suplimentara a tavanului si peretilor. Este important ca micutul sa poata dormi linistit si sa nu se sperie de zgomotele mai ciudate care se pot auzi de afara sau de la vecini.

Umezeala si mucegaiul

Mucegaiul este principalul factor declansator de multe boli ale cailor respiratorii precum si de alergii. In cazul in care asteptati un copil, si nu numai, este bine sa inspectati fiecare colt din locuinta pentru a nu prezenta urme de mucegai. Inainte de aparitia pe pereti a mucegaiului propriu-zis , apar niste pete de culoare gri foarte deschis sau galbuie. Toate aceste zone , precum si cele cu spori trebuie tratate de mai multe ori cu solutii anti mucegai, sau cu solutii pe baza de clor, lasate sa se usuce bine si apoi rezugravite. Pentru a preveni aparitia condensului in locuinta si implicit a mucegaiului este necesara o aerisire zilnica a spatiului de locuit.

Spatiu deschis

Pe masura ce copilul creste si nevoia lui de spatiu se mareste. Chiar daca are camera sa, tot va ajunge la un moment dat sa se plimbe prin tot apartamentul, in dorinta sa de a explora fiecare coltisor si ungher. Este de preferat sa eliberati cat mai mult spatiul de piesele de mic mobilier nedorite astfel incat copilul sa se tarasca, sa mearga sau sa alerge fara sa fie supus niciunui pericol. In special dupa ce implineste doi ani si ii place mai mult sa alerge decat sa mearga, indiferent ca se afla pe strada sau acasa.

Mobila

Mobilierul din camera copilului si nu numai, ar trebui sa fie confortabil, simplu si foarte practic. Alegeti scaune si mese rezistente. Dulapurile si comodele cu sertare sa fie fara multe accesorii decorative, si cu usi cu inchidere magnetica. In cazul in care usile de la sifoniere fac zgomot, ar fi bine sa le ungeti pentru a nu crea disconfort bebelusului, in timpul somnului.

Scaunele, canapelele si fotoliile ar trebui sa aiba o inaltime medie, astfel incat copilul sa nu se raneasca, atunci cand din greseala se catara pe ele si cade. De asemenea, asezati sub acestea un covor pentru a amortiza caderea. Este de preferat sa alegeti piese de mobilier ovale sau cu colturile rotunjite, mai ales in cazul meselor de bucatarie sau a masutelor pentru cafea. Acestea din urma incercati sa le mutati din centrul camerei, in partea laterala a canapelei , pentru a nu sta in calea micutului vostru. Ca si in cazul parchetului, nu recomand mobila din lemn masiv pentru ca nu mi se pare a fi compatibila cu copiii mici. Puteti alege mobilier impletit, din pal sau mdf, care este mai rezistent la zgarieturi si lovituri.

Siguranta

Siguranta joaca un rol extrem de important. Aveti grija sa nu lasati la indemana copiilor accesorii decorative mici sau care se sparg usor, si suprafete din sticla si oglinda. Toate prizele trebuie sigilate cu protectii speciale, care nu sunt scumpe si se gasesc chiar si in supermaketuri. Tot de aici va puteti procura si protectii pentru usi si sertare - credeti-ma va vor salva de la multe prinderi de degetele si manute.

Lumina cu intensitate reglabila

In primele saptamani de viata bebelusul incearca sa se obisnuiasca cu lumea inconjuratoare. In aceasta perioada sunt contraindicate luminile prea puternice. Nu ar fi rau sa montati un intrerupator cu dimmer , care va regla intensitatea luminii. Este o metoda ieftina si rapida de care se poate ocupa chiar taticul. In camera copilului puteti aseza si o veioza sau o lumina de veghe. Se gasesc foarte multe modele cu proiectare pe tavan a diferitelor forme luminoase: nori, stele, fluturi, si alte figuri geometrice.  Bebelusul va aprecia mai tarziu toate aceste forme luminoase in miscare pe peretii camerei sale.

Spatiu de creatie

Copiilor le place sa exploreze lumea. Pentru a va ajuta copilul in acest sens alegeti elemente de decor colorate si interesante. In bucatarie farfurii interesante cu flori, in living sau dormitor postere , flori, figurine ornamentale cu animale sau papusi, in baie ca si decor puteti alege cateva prosoape divers colorate si sticlute de balsam si sampon cu forme si culori cat mai diferite.

Un coltisor de joaca

Multi parinti sunt de parere ca atunci cand copilul are camera sa ar trebui sa isi petreaca tot timpul acolo. Copii de pana in trei ani au nevoie de o arie mai mare de experimentare, creativitate si invatare. Chiar daca are propria sa camera, tot este bine ca in bucatarie sau living sa ii amenajati un coltisor pentru joaca si creativitate. Este de ajuns o masuta cu cateva creioane colorate sau o salteluta de joaca.

Depozitarea

Daca pana sa aveti copii va plangeati ca nu aveti suficient spatiu de depozitare, pai pregatiti-va.... Atunci cand apare un nou membru in familie se impun urgent noi sisteme de depozitare. Acesta problema este cu atat mai acuta cu cat apartamentul sau garsoniera este mai mica. Si nu ma refer doar la haine si incaltaminte. Veti avea nevoie de spatiu pentru depozitarea caruciorului, tricicletelor, bicicletelor, rolelor si lista continua. Pentru acest scop cel mai potrivit loc este balconul. Aveti grija totusi sa acoperiti cu o panza toate aceste articole pentru a nu le arde soarele si pentru a nu se umple de praf.

Pentru jucarii folositi cosuri impletite, saci de panza, containere de plastic, cutii de carton. Pot fi decorate cu benzi colorate adezive sau cu desene ale copilului. Etichetati-le pentru a gasi mai usor jucariile.

In continuare va propun sa vedeti si cateva idei pentru amenajarea unei camere de vis pentru copii.


Recomandari articole: camera copilului, mobila colorata, corpuri de iluminat camera copii, loc de joaca,

‹‹ 25 Solutii Ingenioase pentru o Bucatarie Mica sau cum te descurci atunci cand nu ai suficiente dulapuri ?

Loft - de la spatii industriale la apartamente generoase ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro