Reguli pentru o fundatie rezistenta. 7 secrete de constructie
Din momentul in care vreti sa demarati santierul pentru ridicarea unei case trebuie sa luati in calcul si fundatia, mai precis sapaturile pentru fundatie si, in acest context, va veti gandi cat de importante sunt in functie de zona unde construiti, structura constructiei pentru care optati, conditiile terenului etc. Fundatia reprezinta unul din cele mai importante elemente ale infrastructurii casei,preluand incarcarile transmise de suprastructura.

In functie de cota 0:00 stabilita de arhitect, adancimea de inghet, natura terenului, zona seismica, se va sti pana la ce adancime trebuie sapat. Daca adancimea sapaturilor depaseste adancimea de 2 metri, se vor monta sprijiniri de maluri, metalice sau din lemn. In functie de ce optam, se va sti daca sapatura fundatiilor va fi sapatura cu santuri sau sapatura generala. Dar, despre astea, vom vorbi mai tarziu.
Citeste si: Realizarea unei fundatii la o casa de lemn - Turnarea placii de beton cu cifa
Primul pas: trasarea
Asa cum am mentionat, trasarea este primul pas de realizat in constructie. Trebuie realizata cu atentie reprezentand fixarea unor puncte care vor fi luate, permanent, ca reper, cand va veni vorba de saparea fundatiei, cofrarea si armarea elevatiilor. Trasarea se poate face: cu echipamente topografice sau manuala.
2. Trasarea manuala - este metoda clasica, cea mai des intalnita in tara noastra. Trasarea se face cu ajutorul unei rulete, sfori sau sarme si cu un furtun cu apa. Metoda necesita multa atentie pentru ca trasarea sa fie realizata corect, conform schitei.
Saparea fundatiei
Saparea mecanizata cu buldoexcavatorul
Cand nu aveti timp suficient, este indicat sa apelati la metoda mecanizata. dar, desi are ca avantaj scurtarea timpului interventiei, dezavantajul este acela ca un buldoexcavator nu poate realiza sapatura perfect, ca la carte. La finalul lucrarii, mai trebuie ajustat si perfectionat manual.
In plus, veti scoate ceva bani din buzunar deoarece munca cu buldoexcavatorul duce si la un consum mare de combustibil. In plus, daca nu dispuneti de utilaj, trebuie sa-l si inchiriati.
Saparea fundatiei cu buldoexcavatorul implica un cost destul de mare datorita consumului mare de combustibil si a inchirierii utilajului. In general, pretul inchirierii unui buldoexcavator este de aproximativ 1250 - 1500 RON/zi. Din fericire, durata realizarii sapaturilor cu ajutorul utilajelor este foarte scurta.
Recomandare: Solutii pentru izolatia termica a fundatiei casei - ce trebuie sa faci pas cu pas pentru o eficienta termica maxima
Saparea prin metoda manuala
Daca mergeti pe aceasta metoda, trebuie sa va bazati pe muncitori experimentati, dornici de efort. Este adevarat ca metoda are ca si dezavataj durata mai mare, dar la final veti avea o sapatura conforma cu proiectul si la adancimea prevazuta in documentatie. Nici costurile nu sunt asa de mari ca la inchirierea utilajului, totul depinzand de echipa de muncitori.
Sapatura fundatiei cu santuri
Avantaje:
- peretii rezultati din sapaturi vor fi folositi drept cofraj pentru turnarea betonului de egalizare,- se face economie din punct de vedere material si financiar
- betonul se toarna mai rapid
- sapatura se face fara utilaje de mari dimensiuni
- veti avea mai putin pamant de depozitat
- daca latimea terenului nu permite interventia mecanizata, se poate interveni manual si lucrul va curge rapid.
Recomandare: Case mici fara fundatie - cele mai interesante modele
Dezavantaje:
- exista riscul ca malurile sa se prabuseasca chiar in intervalul de timp dintre sapatura santurilor si turnarea betonului pentru egalizare.Sfaturi utile:
- imediat dupa finalizarea sapaturilor, turnasi rapid betonul pentru egalizare- ultimii 10 cm de pamant ar trebui sa-i sapati inainte de turnarea betonului; astfel, stratul de pamant va fi uscat, fara sa fie imbibat cu apa.
- protejati straturile de pamant cu folie din polietilena pentru ca pamantul sapat sa nu cada in santuri.
- daca executati sapatura mecanizat cu cupa, faceti sapatura cu 10 cm. De exemplu, daca latimea santului din proiect este de 50 cm, executati sapatura cu o cupa de 40 cm, iar restul faceti manual.
- daca sapatura este mai adanca decat in proiect, nu adaugati pamant. Acesta este afanat si pot aparea tasari inegale ale fundatiilor ce produc fisuri in fundatie. Daca ati sapat mai adanc, puneti doar betonul pentru egalizare.
Recomandare: Hidroizolatii case
Este indicata pentru cladiri mari, cu subsol tehnic si demisol.
Avantaje:
- economie de timp, deoarece lucrati mecanizat- folosind cofraje la turnarea betonului veti utiliza exact atata beton cat este prevazut in proiect
- spatiu mare de manevra pentru muncitori
- timpul dintre saparea fundatiei si turnarea betonului poate fi prelungit.
Dezavantaje:
- costuri ridicate de executie- este nevoie de cofraje speciale si in cantitati mai mari decat la sapatura cu santuri
- este nevoie de mult pamant pentru a fi transportat si depozitat
- daca adancimile sunt mai mari de 2 m este nevoie de sprijiniri speciale sau piloti forati.
Citeste si: Constructie casa pe teren ingust - aspecte importante bine de stiut
Conditii pregatitoare:
Recomandari articole: constructie casa, fundatie casa, hidroizolatie fundatie,
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!