renovat.ro

» » » » »


Reguli pentru o fundatie rezistenta. 7 secrete de constructie


Din momentul in care vreti sa demarati santierul pentru ridicarea unei case trebuie sa luati in calcul si fundatia, mai precis sapaturile pentru fundatie si, in acest context, va veti gandi cat de importante sunt in functie de zona unde construiti, structura constructiei pentru care optati, conditiile terenului etc. Fundatia reprezinta unul din cele mai importante elemente ale infrastructurii casei,preluand incarcarile transmise de suprastructura.

Fundatie casa
Reguli pentru o fundatie rezistenta. 7 secrete de constructie

Galerie poze
  • Fundatie casa
Galerie poze

In functie de cota 0:00 stabilita de arhitect, adancimea de inghet, natura terenului, zona seismica, se va sti pana la ce adancime trebuie sapat. Daca adancimea sapaturilor depaseste adancimea de 2 metri, se vor monta sprijiniri de maluri, metalice sau din lemn. In functie de ce optam, se va sti daca sapatura fundatiilor va fi sapatura cu santuri sau sapatura generala. Dar, despre astea, vom vorbi mai tarziu.


Citeste si: Realizarea unei fundatii la o casa de lemn - Turnarea placii de beton cu cifa


Primul pas: trasarea


Asa cum am mentionat, trasarea este primul pas de realizat in constructie. Trebuie realizata cu atentie reprezentand fixarea unor puncte care vor fi luate, permanent, ca reper, cand va veni vorba de saparea fundatiei, cofrarea si armarea elevatiilor. Trasarea se poate face: cu echipamente topografice sau manuala.


1. Trasarea cu echipamente topografice - este cea mai simpla si mai sigura metoda pentru realizarea corecta a acestei etape. Se face cu firme topografice.

2. Trasarea manuala - este metoda clasica, cea mai des intalnita in tara noastra. Trasarea se face cu ajutorul unei rulete, sfori sau sarme si cu un furtun cu apa. Metoda necesita multa atentie pentru ca trasarea sa fie realizata corect, conform schitei.


Vezi si: Ce ciment se foloseste la fundatie si la placa? Care-i cel mai recomandat ? Retetele pentru prepararea betonului


Saparea fundatiei


Se face prin doua metode: cu buldoexcavatorul sau manual.
Saparea mecanizata cu buldoexcavatorul

Cand nu aveti timp suficient, este indicat sa apelati la metoda mecanizata. dar, desi are ca avantaj scurtarea timpului interventiei, dezavantajul este acela ca un buldoexcavator nu poate realiza sapatura perfect, ca la carte. La finalul lucrarii, mai trebuie ajustat si perfectionat manual.


In plus, veti scoate ceva bani din buzunar deoarece munca cu buldoexcavatorul duce si la un consum mare de combustibil. In plus, daca nu dispuneti de utilaj, trebuie sa-l si inchiriati.


Saparea fundatiei cu buldoexcavatorul implica un cost destul de mare datorita consumului mare de combustibil si a inchirierii utilajului. In general, pretul inchirierii unui buldoexcavator este de aproximativ 1250  - 1500  RON/zi. Din fericire, durata realizarii sapaturilor cu ajutorul utilajelor este foarte scurta.


Recomandare: Solutii pentru izolatia termica a fundatiei casei - ce trebuie sa faci pas cu pas pentru o eficienta termica maxima


Saparea prin metoda manuala


Daca mergeti pe aceasta metoda, trebuie sa va bazati pe muncitori experimentati, dornici de efort. Este adevarat ca metoda are ca si dezavataj durata mai mare, dar la final veti avea o sapatura conforma cu proiectul si la adancimea prevazuta in documentatie. Nici costurile nu sunt asa de mari ca la inchirierea utilajului, totul depinzand de echipa de muncitori.


Mentionam mai sus, in articol, ca, atunci cand vine vorba de saparea fundatiei se pot realiza: sapaturi cu santuri sau sapaturi generale.


Sapatura fundatiei cu santuri


Metoda este indicata cladirilor de mici dimensiuni, adica a caselor de locuit, care nu au in general subsol sau demisol.


Avantaje:

- peretii rezultati din sapaturi vor fi folositi drept cofraj pentru turnarea betonului de egalizare,
- se face economie din punct de vedere material si financiar
- betonul se toarna mai rapid
- sapatura se face fara utilaje de mari dimensiuni
- veti avea mai putin pamant de depozitat
- daca latimea terenului nu permite interventia mecanizata, se poate interveni manual si lucrul va curge rapid.


Recomandare: Case mici fara fundatie - cele mai interesante modele


Dezavantaje:

- exista riscul ca malurile sa se prabuseasca chiar in intervalul de timp dintre sapatura santurilor si turnarea betonului pentru egalizare.


Sfaturi utile:

- imediat dupa finalizarea sapaturilor, turnasi rapid betonul pentru egalizare
- ultimii 10 cm de pamant ar trebui sa-i sapati inainte de turnarea betonului; astfel, stratul de pamant va fi uscat, fara sa fie imbibat cu apa.
- protejati straturile de pamant cu folie din polietilena pentru ca pamantul sapat sa nu cada in santuri.
- daca executati sapatura mecanizat cu cupa, faceti sapatura cu 10 cm. De exemplu, daca latimea santului din proiect este de 50 cm, executati sapatura cu o cupa de 40 cm, iar restul faceti manual.

- daca sapatura este mai adanca decat in proiect, nu adaugati pamant. Acesta este afanat si pot aparea tasari inegale ale fundatiilor ce produc fisuri in fundatie. Daca ati sapat mai adanc, puneti doar betonul pentru egalizare.


Recomandare: Hidroizolatii case


Sapatura generala a fundatiei
Este indicata pentru cladiri mari, cu subsol tehnic si demisol.


Avantaje:

- economie de timp, deoarece lucrati mecanizat
- folosind cofraje la turnarea betonului veti utiliza exact atata beton cat este prevazut in proiect
- spatiu mare de manevra pentru muncitori
- timpul dintre saparea fundatiei si turnarea betonului poate fi prelungit.


Dezavantaje:

- costuri ridicate de executie
- este nevoie de cofraje speciale si in cantitati mai mari decat la sapatura cu santuri
- este nevoie de mult pamant pentru a fi transportat si depozitat

- daca adancimile sunt mai mari de 2 m este nevoie de sprijiniri speciale sau piloti forati.


Citeste si: Constructie casa pe teren ingust - aspecte importante bine de stiut


Conditii pregatitoare:


Nu conteaza daca betonul este preparat direct pe teren sau este comandat de la statia de betoane, compozitia se va stabili pentru a da rezistenta dorita si impusa in proiect pentru constructie. Betonarea fundatiilor poate fi executata in straturi de circa 30 cm (in cazul sapaturii manuale) si de 40 cm (pentru cele mecanizate). Nu se va betona la temperaturi mai mici de +5 grade C si nici peste +30 grade C. Scopul compactarii betonului este acela de a reduce pe cat posibil prezenta aerului oclus (goluri de aer in beton - nu sunt create intentionat) in beton. Cu cat exista mai putin aer, cu atat rezistenta e mai mare.


Recomandari articole: constructie casa, fundatie casa, hidroizolatie fundatie,

‹‹ Casa cu parter si suprafata de 127 metri patrati cu 3 dormitoare 1 terasa si garaj - imagini si proiect

Proiect de casa rustica, de 111 mp locuibili - planuri si poze. Ce poate fi mai frumos pentru o familie? ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro