renovat.ro

» » » » »


Renovarea si restaurarea unei case vechi


Fie ca vorbim de restaurarea unui monument istoric vechi de sute de ani, de cea a unei casute mici din lemn sau de imbunatatirea confortului intr-o locuinta demodata care necesita un upgrade in pas cu vremurile, lucrarile necesare acestui proces sunt deopotriva complexe, complicate si costisitoare.

Proiect de casa in stil mediteranean cu ferestre mari si intrare in arcada
Renovarea si restaurarea unei case vechi

Galerie poze
 • Proiect de casa in stil mediteranean cu ferestre mari si intrare in arcada
 • Cladire veche reconditionata cu pastrarea fatadei originale
 • Fatada de casa in stil clasic gri cu acoperis maro inchis
 • Fatada de casa placata cu piatra naturala
Galerie poze
 • Fosta ferma din Normandia restaurata cu fatada cu caramida aparenta
 • Proiect de casa mica placata cu lambriu de lemn la exterior
 • Proiect de casa moderna
 • Casa placata partial cu caramida si partial cu lambriu din lemn
 • Proiect modern de casa ingusta parter plus etaj
 • Exterior modern de casa parter plus etaj cu fatada alba si tamplarie neagra
 • Parter etaj si mansarda un proiect de casa moderna cu ferestre mari si fatada placata cu marmura alb
 • Casa in stil contemporan complet alba
 • Proiect de casa parte si etaj cu garaj la parter

In functie de gradul de renovare, avem de ales dintre mai multe proceduri tehnice, unele mai complicate (in special acolo unde dorim pastrarea elementelor originale, vechi, sau lucrari de consolidari si subzidiri), altele mai simple (de exemplu schimbarea fatadei si efectuarea unor lucrari de izolatie). In fine, sunt cazuri in care lucrarile de renovare sunt necesare doar in anumite incaperi (baie, bucatarie, etc.).

In functie de gradul de deterioare al imobilului, o lucrare de restaurare cuprinde de regula urmatoarele aspecte:

Tencuiala - Tencuiala veche se poate desprinde de pe pereti sau poate avea urme de cuie sau alte defecte. In functie de starea ei, lucrarile de renovare pot merge de la simple chituiri (acolo unde vorbim de urme de cuie sau alte defecte pe suprafete mici) pana la indepartarea completa a vechii tencuieli si aplicarea uneia noi.

O tencuiala noua trebuie lasata sa se usuce bine (aprox. 5 zile) inainte de a veni cu alte lucrari peste (glet, rigips, izolatiei cu polistiren, etc.).

Suprafetele acoperite cu mucegai se curata bine inainte de orice lucrare de renovare. Daca e vorba de tencuiala care sta sa pice, atunci se indeparteaza acea tencuiala pana la placa si se curata cu solutie anti-mucegai de profunzime (de ex. Savana), dupa care se lasa sa se usuce bine inainte de a se trece la retencuire.

Daca este vorba de pete de mucegai dar tencuiala este una sanatoasa, atunci se indeparteaza mucegaciul cu o solutie pe baza de clor si se aplica gletul urmat de amorsa si de lavabila (sau doar de lavabila daca vorbim despre pereti vopsiti tot cu lavabila si inainte). De preferat ca noua lavabila sa fie una speciala, anti-mucegai.

In oricare din aceste situatii, concomitent cu renovarea se va urmari si remedierea factorilor care au dus la aparitia mucegaiului (umeazeala infiltrata de la vreo scurgere, camera neaerisita, etc.).

Vopseaua - Daca tencuiala nu necesita lucrari de renovare, ci doar vopseaua este cojita, murdara sau desprinsa, atunci vom slefui peretii pentru a indeparta complet vopseaua veche (vopselele pe baza de ulei se indeparteaza foarte usor cu ajutorul unei flacari deschise) si, dupa ce am lasat un perete curat, aplicam gletul (acolo unde este cazul, de exemplu la cladirile vechi unde nu s-a folosit lavabila) si in final vopseaua noua.

Sunt situatii in care dorim sa facem camerele mari mai mici, mai intime si mai confortabile, in astfel de situatii vom apela la placile de rigips. Cu ajutorul lor nu doar ca putem modifica structura incaperilor dupa bunul plac, dar le vom si izola termic si fonic. Bineinteles, in acest caz nu are rost sa mai vopsim peretii acoperiti de rigips, ci vopseaua si gletul se vor da direct pe placile de rigips (gletul doar pe rosturile acestora).

Suprafetele acoperite cu tapet se elibereaza de tapetul vechi prin razuire, exfoliere la aburi sau prin umezire cu apa calduta sau chiar prin ardere cu o flacara dechisa. Ceva mai greu de indepartat este tapetul lipit cu aracet. Pentru o indepartare cat mai buna a urmelor de tapet se va folosi o bucata de smirghel.

Este foarte important sa indepartam bine tapetul inainte de a zugravi, altfel, dupa un timp, zugraveala se va umfla si se va desprinde daca a fost data peste tapet.

Podelele - Renovarea podelelor presupune de obicei fie instalarea unui parchet nou, fie reconditionarea celui vechi (mai ales cand este vorba de parchet din lemn masiv). La casele vechi sau cele rustice, de regula se opteaza pentru dusumea in locul parchetului, care poate fi reconditionata prin vopsire.

Daca exista deja dusumea veche se va verifica starea in care se afla, s-ar putea sa fie nevoie doar de un strat proaspat de vopsea si incaperea isi va recapata farmecul de odinioara.

Iata cum trebuie sa asortezi mobila, atunci cand ai o casa cu parchet din lemn masiv.

Acelasi principiu este valabil pentru toate structurile din lemn (mansarde, capriori, tocarie etc.), mai ales acolo unde se doreste pastrarea aspectului original al cladirii. De la caz la caz, vopsitul lemnului poate fi inlocuit cu lacuirea sau uleierea.

Peretii exteriori pot fi renovati rapid cu ajutorul unei izolatii de polistiren. Acolo unde este cazul, izolatia se poate aplica direct peste caramida sau placa, dupa ce a fost indepartata tencuiala veche, cu conditia sa alegem polistiren cu o grosime mare, potrivita unei astfel de lucrari.

Astfel se va economisi timp, bani si energie, decat daca ne-am apuca sa refacem tencuiala si abia pe urma sa aplicam izolatia.

Daca dorim o renovare trainica putem merge cu izolatia mai departe si sa izolam atat subsolurile cat si fundatia, prin lucrari de hidroizolatie astfel incat sa tinem apa la distanta si sa prelungim considerabil viata constructiei.

In fine, baile si bucatariile vechi pot fi aduse la zi prin inlocuirea tevilor si a sistemului de canalizare, schimbare accesoriilor (sau cel putin renovarea lor prin vopsire) si placarea cu gresie si faianta, mozaic, dupa gusturile fiecaruia.

Acoperisurile si mansardele pot fi si ele reconditionate cu succes, prin alegerea unui acoperis din tigla sau din tabla ce imita tigla sau pur si simplu doar prin inlocuirea tiglelor sparte si repararea acoperisului.

Cand vine vorba de cladirile istorice, atunci lucrurile se complica. Putini mesteri mai stiu azi sa lucreze cu sindrila, piatra de rau si alte materiale folosite acum 100 de ani. De asemenea putini se pricep cu adevarat ca refacerea unor reliefuri si ornamente de zidarie cu care sunt impodobite multe dintre cladirile vechi.
Pentru astfel de situatii se va apela fara discutie la echipe de specialisti in restaurarea arhitecturii vechi, in caz contrar riscati sa faceti mai mult rau decat bine batranei cladiri.


Recomandari articole: constructii, renovare, vintage,

‹‹ Montare sifon scurgere chiuveta baie

Cele mai frumoase flori de toamna - cand le plantam ca sa infloreasca in septembrie ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro