renovat.ro

» » » » » » »


Reparatii fisuri pereti | Curatarea, aplicare gletului si a vopselei lavabile


Uneori, dupa ce tocmai am terminat zugravirea peretilor, observam ca au aparut fisuri in stratul de glet. Alteori acestea apar mai tarziu, dar, in orice situatie, putem efectua reparatii locale, doar in zona afectata.

Asa arata o fisura sau o crapatura in perete
Reparatii fisuri pereti | Curatarea, aplicare gletului si a vopselei lavabile

Galerie poze
  • Asa arata o fisura sau o crapatura in perete
  • Curatarea cu spaclu a crapaturii
  • Fisura in tencuiala
  • Aplicare cu spaclul a unui strat de glet peste fisura
Galerie poze
  • Aplicare de banda peste stratul de glet
  • Aplicare strat suplimentar de glet peste banda
  • Preparare vopsea lavabila
  • Aplicare vopsea lavabila peste fisura reparata

Vom vedea mai departe cum. Deocamdata, iata cum arata o crapatura inestetica in perete.

Cum arata o fisura in perete
Cum arata o fisura in perete

In prima etapa, trebuie sa curatam de-a lungul crapaturii cu spaclul, pana la tencuiala.

Curatare crapatura cu spaclu
Curatare crapatura cu spaclu

In unele cazuri, crapatura este mai profunda, pana la tencuiala si, daca nu curatam peretele bine, riscam sa apara din nou.

Fisura in tencuiala
Fisura in tencuiala

Pentru reparatie, folosim chit acrilic sau, cum i se mai spune, chit de cutit.

Se aplica gletul cu spaclul
Se aplica gletul cu spaclul

Pentru aplicarea chitului, folosim tot un spaclu flexibil, curat.

Aplicare glet peste tencuiala
Aplicare glet peste tencuiala

Pentru a evita aparitia fisurii din nou, vom aplica pe toata suprafata crapaturii o banda speciala, ce va tine gletul.

Aplicare banda peste glet

Aplicare banda peste glet

Apoi aplicam al doilea strat de glet peste banda si il lasam sa se usuce 24 h. Urmeaza finisarea gletului cu plasa adeziva, pana devine neted si fin.
Se aplica stratul final de glet
Se aplica stratul final de glet

Pregatim vopseaua lavabila. Avem nevoie de un trafalet mic, pentru a vopsi numai zona reparata. Daca peretii au fost vopsiti cu vopsea lavabila colorata, atunci va trebui sa pregatim exact aceeasi nuanta.

Pregatire vopsea lavabila
Pregatire vopsea lavabila

Aplicam vopseaua lavabila in strat subtire, lasand sa se usuce bine, dupa care aplicam al doilea strat subtire. Reparatia peretelui este gata, acum nu se mai vede nici o fisura. Peretii sunt netezi si vopseaua este aplicata uniform.

Aplicare vopsea lavabila
Aplicare vopsea lavabila

Intrebari si raspunsuri despre reparatii fisuri pereti:

Intrebare: Am mici reparatii pe unii pereti, cu ce materiale ma sfatuiti sa execut reparatiile, cu CT-126 ori CT-127? MULTUMESC!
Raspuns: CT 126 este un glet folosit mai ales egalizarea suprafetelor, atunci cand peretii prezinta denivelari. CT 127 se foloseste la finisajul final al stratului de glet, fiind mai fin si de culoare alba. Pentru repararea fisurilor, va recomandam CT 127 sau, daca aveti suprafete mici de reparat, un tip de chit acrilic sau, cum i se mai spune, chit de cutit, gata preparat.

Intrebare: Si totusi de ce apar aceste crapaturi?
Raspuns: La uscare, in general materialele pe baza de ciment au o contractie puternica. Si gleturile pe baza de ipsos au aceasta contractie la uscare. Dar, mai mult, zidurile cladirilor au miscari insesizabile datorita tasarii terenului. Cum se mai spune in limbaj uzual "betonul lucreaza". Adica se contracta si se tot aseaza in pozitia cea mai buna. Crapaturile apar de obicei in zone de imbinare dintre zid de beton si tencuiala pe baza de ciment sau la imbinarile zidurilor.

Intrebare: Ce banda am nevoie? Cum se numeste?
Raspuns: Se numeste banda din fibra de sticla si se gaseste in magazinele de specialitate.

Intrebare: Doamna, am casa recent tencuita, dupa cateva zile au aparut fisuri pe perete; tin sa va zic ca peretele era din bca; as dori sa imi spuneti care este cauza crapaturilor! Cu stima!
Raspuns : Puteti repara crapaturile cu chit acrilic (sau chit de cutit) si banda de fibra de sticla, dupa care gletuiti, slefuiti si aplicati din nou vopseaua lavabila. Crapaturile ar trebui sa nu mai apara. Cat despre originea crapaturilor, acestea pot aparea din prepararea gresita a mortarului, din cauza umezelii, daca nu s-a uscat bine tencuiala, sau gletul inainte de a aplica vopseaua, sau din alte cauze, cum ar fi tasarea inegala a terenului.

Intrebare: Am tencuit casa la interior anul trecut si am constatat in aceasta vara ca au aparut fisuri de la coltul ferestrelor in jos, inclinate cca la 45grd. Una dintre ele ma ingrijoreaza intrucat are o deschidere de cca 2mm, celelalte sunt mici, dar exista la toate ferestrele. Ce pot face? Pe exterior am pus plasa sudata de jur imprejurul casei intre partea inferioara a ferestrei si temelie.
Raspuns : Fisurile pot fi datorate contractiilor tencuielii care pot aparea pe o perioada de circa 1 an de la realizarea ei. Dar pot avea si alte cauze, cum ar fi infiltrarea apei din exterior, poate din cauza tamplariei, daca aceasta are o problema, absenta buiandrugului la fereastra, sau tasarile inegale de teren. Va recomand sa consultati un inginer structurist, deoarece eu am specializarea Design interior, iar dvs. e posibil sa aveti o problema de structura.

Intrebare: Am si o intrebare despre pereti: care sunt etapele de reparare a unui perete? Am auzit ca se da pe perete intai gletul de interior, apoi amorsa si varul lavabil. Ziceti-mi in ordinea corecta.
Raspuns : Peretele tencuit se da cu glet, dupa care urmeaza amorsa si vopseaua lavabila.
In cazul in care se repara fisuri sau se revopseste, se curata intai vopseaua veche, in cazul crapaturilor se curata si gletul in zona afectata. In continuare se da cu amorsa si lavabila. Crapaturile se repara cu glet si plasa de armare (sub forma de banda care se aplica peste fosta crapatura, pentru ca aceasta sa nu mai apara), dupa care peretele curatat de vopseaua veche se da din nou cu amorsa, si apoi cu vopsea lavabila.

Intrebare: Am tencuit casa acum un an iar dupa cateva luni au aparut fisuri in pereti prin tencuiala pana la caramida. Cu ce as putea repara, ceva mai de calitate?
Raspuns : Intai ar trebui identificata cauza acestor crapaturi: daca este vorba de deplasari ale pamantului, trebuie consultat un structurist pentru a va face o consolidare; o alta cauza poate fi aceea ca nu a fost suficient de uscata tencuiala in momentul in care ati dat cu glet, etc.
Daca stiti ca nu este nici una din aceste cauze, totusi, pentru a evita reaparitia crapaturilor in aceleasi locuri, inglobati in glet o plasa de armare ingusta, pentru crapaturi, doar pe zonele afectate (se curata pana la caramida, se tencuieste din nou, si se inglobeaza aceasta plasa).
Daca situatia este foarte grava, si trebuie sa decopertati peretii in intregime, optati pentru o plasa care sa acopere toata suprafata peretelui.
Mare atentie la zugraveala, daca reparati doar local crapaturile, este posibil sa trebuiasca sa zugraviti tot peretele, daca nu nimeriti exact aceeasi nuanta.


Recomandari articole: reparatii, glet, tencuiala, DIY, materiale de constructii,

‹‹ Curatarea peretilor de vopseaua veche

Pata galbena dupa inundatie | Solutii si reparatii ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
david a scris:

De ce crapa gletul la imbinarea tavanului din rigips cu peretele tencuit/gletuit.

rodica a scris:

Va rog un sfat :pot sa dau cu glet peste tencuiala decorativa EdelPutz de la Baumit ?-meseriasii au facut o lucrare mizerabila si acum vreau sa scap de mizeria de pe pereti...e vorba de pereti interiori,peste care au dat si o mana de lavabila...as putea doar sa-i raschetez putin la spaclu,sa nivelez peretele cat de cat,sa amorsez si apoi sa dau cu CT126 si CT127?

Teo a scris:

Spuneti-mi va rog frumos. Am inteles ordinea : se curate crapatura pana la tencuiala, se pune chit acrilic, se da primul strat de glet dupa care se aplica banda din fibra de sticla si apoi dai iar cu glet.
Intrebarea mea este trebuie lasat dupa fiecare etapa sa se usuce sau se da toate odata una dupa alta? Si va rog sa imi mai spuneti chitul acrilic se pune doar pe crapatura sau pe toata suprafata curatata?
Eu nu stiu sincer cum sa procedez mai bine. Am indreptat peretii la bloc cu tencuiala si desi s-au uscat timp de o luna au aparut dupa gletuire si lavabil o gramada de fisuri destul de mari. Oare sa pun plasa pe toti peretii de la un cap la altul?
Va multumesc anticipat pentru raspunsovidiu constantinescu a scris:

Buna ziua,

Locuiesc la ultimul etaj intr-un bloc de 2 etaje facut pe structura din cadre de beton cu zidarie (neportanta) din poroterm.
In unele camere, la linia dintre caramida si stalpul de beton am crapaturi destul de adanci inclusiv in tencuiala care se largesc (2-3 mm) vara si se stramtoreaza iarna (1mm). Da, suna ciudat dar fenomenul este cat se poate de vizibil pentru mine :-). In fiecare an la fel.
Una din crapaturi a fost reparata de 3 ori, de fiecare data, dupa 1-2 ani reapare. Nu cred ca s-a folosit niciodata plasa de armare.
Aveti vreo sugestie?

Multumesc

Maricel a scris:

După ce am gletuit am șlefuit si n-am apucat să dau lavabila ca am montat ușile și am observat că mai trebuie dat glet de încărcare la glafuri si mi-au apărut și fisuri la îmbinări pe tavan ce mă sfătuiți să fac deoarece eu am șlefuit si e plin de praf dacă dau glet riscă să cadă gletul la glafuri?si despre tavan ce mă sfătuiți

Becciu Maria a scris:

Bună seara,
Am decojit o portiune destul de mare(cam 50 cm patrati) de lavabila de pe tavan, pentru ca s-a umflat. Am acoperit aceasta suprafata cu chit de cutit. Aș putea sa pun glet de ipsos peste acest strat ca sa incarc corespunzator zona si sa ajungă la acelasi nivel cu restul suprafetei?
Multumesc.

Paul a scris:

Cum se elimina (cu ce se acopera) porii aparuti pe pereti ?

Vasile a scris:

Buna ziua am un tavan dat cu lavabil si arata cam nefinist cum sa fac sadau cu glet si sa finisez mai bine ms.

Vasile rusu a scris:

Buna ziua am un tavan dat cu lavabil si arata cam nefinist cum sa fac sadau cu glet si sa finisez mai bine ms.

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro