Cum se face vinul de casa - Retete, Preparare, Fermentare, Tratare + 7 secrete pentru o reusita sigura
Vinul, aceasta licoare bahica, are zeci de retete, iar noi va vom
prezenta doua dintre acestea, care se pot face si in propriul
apartament. Gustul va fi unul bun, placut, chiar daca nu este fabricat
de specialisti, producatori renumiti in domeniul viticol. Vinificarea
reprezinta procesul de realizare a vinului, tinandu-se cont de materia
de baza - vinul - obtinut din struguri albi sau negri, dar si de ceea ce
vrem sa rezulte: un vin sec, dulce, demisec sau demidulce.
Retete pentru vin de casa
E bine ca, macar o data, sa incercati sa produceti vin si acasa, chiar si intr-un apartament. Inainte insa de a trece la treaba, este indicat ca toate ustensilele, toate vasele sa fie spalate, uscate foarte bine, pentru a evita formarea mucegaiului, dar si dezinfectate.
De ce avem nevoie? Ei bine, pentru a fabrica un vin intr-un apartament este nevoie de: struguri, intre 10 si 100 de kg, zahar care este, insa, optional - 50 - 200 grame/litru de suc; apa, tot optional, mai ales daca a fost un sezon secetos.
Trebuie folositi pentru a iesi un vin bun doar struguri bine copti. Cei care nu sunt copti suficient, au acid in ei, ducand la eronarea produsului finit, probleme in fermentatie.
Se umple cam 3/4 dintr-un recipient cu boabe de struguri ,detasate de crengute, frunze, boabele stricate. Aceste boabe, odata spalate bine, vor fi strivite. Este indicat ca presarea sa fie facuta manual pentru a nu sparge si samburii care pot da un gust neplacut, amar vinului. Boabele pot fi strivite cu mana sau cu o lingura de lemn, dar nu se va folosi metalul care oxideaza si da, la final, un gust neplacut bauturii.
Dupa aproximativ patru zile, veti constata ca lichidul fermenteaza: mustul va avea un puternic miros de gaze, fiind insa periculos in incaperi nearisite. Partea de deasupra se scoate intr-un tifon; doar asa veti avea un lichid clar. Se vor umple vasele pregatite cu must in proportie de 70%. Pentru a obtine un vin bun, mustul trebuie ferit de oxigen, instaland un dispozitiv de etansare a apei.
Ati instalat fierbatorul si tot ce trebuie acum e sa lasati vinul la o temperatura adecvata. Adica, 22-28 grade Celsius pentru vinul rosu si 16-22 grade Celsius pentru vinul alb. Temperatura nu trebuie sa scada sub 15 grade deoarece si drojdia isi va inceta procesul de fermentatie.
Trebuie precizat ca aproximativ 2% din zaharul din must da cam 1% alcool vinului finit. Este motivul pentru care, in majoritatea zonelor din tara noastra cantitatea de zahar nu trece de 20%. Nepunand deloc zahar, veti avea un vin cu o putere de 10%, fara pic de dulceata.
Cum vorbim de un vin facut in casa, nu veti avea dispozitiv de masurare a zaharului din strugurele initial. Tot ce puteti face e sa tineti cont doar de propriul vostru gust si cat mai putin zahar.
O alta varianta este aceea ca, dupa 4 zile de la fermentatie, sa gustati mustul. Daca este acru, atunci trebuie adaugat cam 50 grame zahar pe litru de must. Masurati 1-2 litri de must separat, adaugati zahar, dizolvati bine si turnati apoi siropul rezultat in damigeana plina. Repetati procedura cam de trei ori la 15-20 de zile. Cand veti gusta apoi, veti observa ca zaharul se pastreaza in gust si trebuie sa va opriti.
In mod normal, in functie de temperatura din incapere, fermentatia vinului se face intre 30 si 60 de zile. Daca nici dupa 60 de zile fermentatia nu se opreste, pentru a nu pierde vinul care poate deveni acru, e bine sa-i schimbati vasul si continuati sa -l pastrati in aceleasi conditii.
Vinul va fi tras in alt vas cu ajutorul unui furtun. Veti sti cand trebuie facuta mutarea si tinand cont de stratul de drojdie care se asterne la baza vasului, semanand cu namolul.
Urmeaza perioada de formare a vinului propriu-zis care poate dura de la 40 la 380 de zile. Damigeana sau sticla de vin trebuie capsata si pastrata de preferat intr-un loc racoros, la o temperatura de 5-15 grade Celsius. Verificati din cand in cand daca mai apar depuneri pe fundul vasului si daca da, mutati din nou vinul in alt recipient curat.
Sunt etapele unui proces simplu de fabricare a vinului in casa, chiar si intr-un apartament.
Sfaturi utile!
In cazul strugurilor albi, acestia trebuie presati bine pana se separa de seminte si cojite. Pentru strugurii rosii, dupa presare, nu se va face separarea de pielite, tocmai pentru a se extrage culoarea si taninii necesari obtinerii unui vin de calitate.
Cine vrea un vin bun, trebuie sa se bazeze in procesul de fabricare doar pe strugurii bine copti. Aici este secretul unui gust si a unui vin superior.
Butoaiele sau damigenele trebuie bine spalate inainte de a turna mustul, pentru a nu prinde vreun iz neplacut.
Folositi in timpul procesului doar unelte din lemn, plastic sau inox, nicidecum metal care oxideaza.
Se vor zdrobi doar boabele, nu si ciorchinele. Dupa ce ati reusit sa obtineti vinul e vine sa-l pastrati in continuare la temperaturi potrivite, cuprinse intre 5 si 18 grade Celsius, in locuri uscate, reci.
‹‹ Cum zidim peretii casei? Etape Pas cu Pas pentru o zidire corecta
O casa traditionala cu pod locuibil cu suprafata utila de 62 mp - Este incredibil de eleganta ››
Autor RenovatRo: Cristiana

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!