Robinet cu cap termostatat | Cum functioneaza ?
Odata cu apropierea anotimpului rece sau poate chiar in mijlocul verii,
este bine sa montam la fiecare calorifer un robinet cu cap termostatat.
De ce? Pentru ca astfel economisim energie. Dar cum economisim? Pentru a
intelege acest lucru haideti sa vedem cum functioneaza un robinet de
calorifer cu cap termostatat.

Mai intai de toate, sa facem o recunoastere a produsului. Vorbim de acele robinete de calorifer care au un maner mare alb cu o gradatie de la 1 la 5. De fapt acest robinet este compus din doua parti: robinetul/valva care lasa sa treaca apa in calorifer si un mecanism de inchidere si deschidere a acestei valve in functie de temperatura din camera. Acest al doilea mecanism este tocmai termostatul de care vorbim.
Cum functioneaza capul termostatat? In interior, exista o capsula umpluta cu un lichid care are un factor de dilatare mare in functie de variatia de temperatura. Astfel, volumul sau creste odata cu cresterea temperaturii in camera si similar, scade odata cu racirea aerului din camera sau dormitor. Aceasta capsula cu lichid impinge un piston care lasa sa treaca mai multa sau mai putina apa prin robinet. Acesta este principiul de functionare. Unele capuri termostatate functioneaza cu gaz in loc de lichid, iar in unele cazuri senzorul de temperatura poate fi conectat si extern si montat pe perete.
Iata de ce se realizeaza o economie de energie. Regland de exemplu robinetul la pozitia 3, observam temperatura in camera. Daca dorim mai cald, marim la 4 sau 5. Daca dorim mai racoare, rotim la 1 sau 2. Astfel, robinetul va deschide sau inchide progresiv apa prin calorifer adaptand cantitatea de caldura consumata cu reglajul din fiecare camera. Daca acest reglaj de utilizare obisnuita trebuie ajustat, solicitam o firma specializata de instalatii sanitare termice la realizeze un reglaj intern al robinetului conform specificatiilor tehnice ale producatorului. Spor la treaba!
Recomandari articole: robineti, instalatii termice,
‹‹ Rolete sau rulouri textile - modele moderne pentru decorul ferestrelor
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
este normal ca termostatul aflat in pozitia închis sa permită încălzirea caloriferului?
Da, asa este prevazut, functionare la limita de inghet.
am un set de capete termostatate care nu functioneaza . du mai inchine sau deschide robinetul caloriferului. care poate fi defectul lor ....modelul este mai vechi se numesc AGA
Cancer au
Am un robinet cu termostat care nu se mai închide. Continua sa fie foarte cald caloriferul , vs si cum termostarul ar ramane pe treapta maxima desi este rotit la pozitia de inghet. Este posibil sa fie stricat?
Am inchis robinetul prin care vine apă în calorifer( turul).Tv si returul?
C se poate inlocui termostatul?
Multumesc
AAud Pescarusii cum §boara
Știe cineva la cite grade închide sau deschide in poziția 3?
Mai mare tâmpenie nu am citit. Cu p.... masii se realizează economia când centrala funcționează în același regim. Că sugrumi circuitul de apă, e una, rezultând o mai mică temperatură in camera respectivă, dar să pomenești de economie...e așa cum am spus în introducere, o tâmpenie. Vrei economie, pune un termostat care va comanda centralei pornirea și oprirea, astfel vei face economii. Cu robineții la jumătate cel mult vei obosi pompa...
Manics, economia se face daca te incalzesti de la sistemul public. Caci la sistemul public platesti in functie de cantitatea de agent termic care-ti trece prin calorifer. Daca sugrumi caloriferul evident ca trece mai putin agent termic prin robinet intr-o perioada data de timp, deci si cheltuiala e mai mica.
Daca te incalzesti la CT de apartament nu ai nicio economie, intradevar.
Buna ziua, am termostate de la 0-6 si le asez la cifra 4,1/2 si in camere este frig
dar totusi cand citeste contoarele care sunt asezate pe calorifer am de plata sume consistente.La 4,1/2 ce temperatura corespunde.
Manics
Centrala porneste si se opreste in functie de temp agentului ce se intoarce in centrala. Daca agentul sta mai mult si in cantitate mai mare in calorifer pierde mai multa caldura in contact cu aerul. Poti incerca sa tii iarna geamul deschis si ai sa constati ca iti merge centrala in continuu
Posteaza!