renovat.ro

» » » » »


Robineti de echilibrare pentru coloane de incalzire


Poate ca uneori, dupa ce casa este gata observam ca unele calorifere se incalzesc mai bine iar celelalte mai putin. Observam ca, de fapt, diferentele se simt la coloane diferite. Ce-i de facut ? Schimbam tevile de coloana ? O solutie la indemana si cu costuri acceptabile este montarea robinetilor de echilibrare pe retururile coloanelor de incalzire.

Echilibrare coloane incalzire
Robineti de echilibrare pentru coloane de incalzire

Galerie poze
  • Echilibrare coloane incalzire
  • Robineti echilibrare
Galerie poze





Aceeasi solutie se poate aplica si in cazul blocurilor conectate la sisteme centralizate de incalzire unde avem aceasta problema a incalzirii diferite a tevilor de coloane in diferite camere.

Ca exemplu, sa luam doua coloane de incalzire cu doua calorifere. Una are o teava mai mare atat pe tur cat si pe retur, cealalta are o teava cu diametru mai mic. Caloriferele sunt identice si presupunem ca, daca tevile ar avea acelasi diametru debitul ar fi impartit in mod egal intre cele doua ramuri. Dar cum una din tevi are diametru mai mare, ea va favoriza un debit mai mare prin ea si implicit prin calorifer. Astfel, caloriferul instalat la teava mai mare se va incalzi mai mult decat celalalt. Similar, in apartament observam ca daca verificam cu mana temperatura tevilor de coloana, unele coloane sunt mai reci, altele mai calde.

Echilibrarea coloanelor de incalzire
Echilibrarea coloanelor de incalzire

De principiu, ca sa se incalzeazsca la fel, in acest caz simplu, ar trebui ca tevile sa aiba acelasi diametru. Dar pentru ca nu le putem schimba, incercam sa reducem debitul din pe teava mai groasa de retur cu un robinet cu care vom lasa sa treaca mai putina apa. Asa si facem. Montam pe teava mai mare un robinet. Dar intrebarea este, cat de mult il rotim ? Si aici intervine solutia oferita de robinetul de echilibrare. El are doua tevi (prize de presiune) care permit masurarea presiunii in amonte si in aval de vana din robinet. Deci montand un manometru in aval (dupa trecerea apei prin robinet) masuram cat de mult opreste robinetul debitul de apa.

Cum functioneaza un robinet de echilibrare

Cum functioneaza un robinet de echilibrare

Dar noi am vrea ca sa avem aceeasi presiune pe retur si pe coloana a doua, pe cea pe care vrem sa marim debitul. Astfel, pentru a masura si acolo efectul reglajului de pe prima coloana, montam similar un robinet de echilibrare care ne permite masurarea presiunii.

Deci, ideea este sa aducem cele doua coloane la presiuni egale pe retur, de aici rezultand si debite egale prin calorifere, adica o incalzire egala a caloriferelor. Principiul prezentat se aplica si pentru sisteme de incalzire cu mai mult de doua coloane, lucrarea este mai complexa. Dar odata inteles fenomenul, apelam la o firma specializata de instalatii termice care ne va oferi ajutorul in reglarea si echilibrarea hidraulica a sistemului de incalzire.


Recomandari articole: instalatie incalzire, rebineti, calorifere,

‹‹ Cum calculam corect dimensiunea unui calorifer? Dimensionare Calorifere| Radiatoare

Rolete sau rulouri textile - modele moderne pentru decorul ferestrelor ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
LAZĂR IOAN a scris:

Suntem o Asociație de Proprietari , o scară de bloc cu P+8 etaje cu 27 apt.
Avem 14 centrale de apt. și 13 apt. branșate la RADET . S-au creat unele dereglări a instalației , apă caldă și agent termic în sezonul de iarnă .
Vrem să montăm robineți de reglaj hidraulic pe coloanele de distribuție din subsolul blocului . Vă consultăm în această prb. eventual exzecuția lucrării.
Mulțumim anticipat !

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro