renovat.ro

» » » » »


Scafa gips carton | Etape de realizare pas cu pas in imagini


Atunci cand dorim sa acoperim tevile inestetice din camera sau denivelarile peretelui, alegem varianta unei scafe din gips carton. In unele cazuri, aceasta poate avea si un rol pur decorativ, ca suport pentru spoturile de lumina, sau pentru a crea simetrie, atunci cand pe peretele opus se afla o grinda.

Scafa de rigips construita
Scafa gips carton | Etape de realizare pas cu pas in imagini

Galerie poze
  • Scafa de rigips construita
Galerie poze

Sa vedem intr-un material ilustrat cu poze de amenajari interioare , care sunt etapele realizarii unei scafe de gips carton.

Rigipsul este sustinut de un suport alcatuit din profile metalice de tabla zincata. Acestea se gasesc in comert, in magazinele de amenajari interioare si constructii cu grosimi diferite, in functie de destinatie. Lungimea unui profil este, de regula, de 3 sau 4 metri. Mai intai, trebuie sa stabilim dimensiunile scafei, tinand cont de tevile pe care dorim sa le mascam sau de marimea spoturilor pe care le vom monta pe scafa. Masuram cu grija si trasam pe perete linia pe care vom prinde profilul metalic. Taiem profilele din tabla zincata la dimensiunile dorite, folosind polizorul unghiular.

Cum arata profilul metalic pentru gips carton
Cum arata profilul metalic pentru gips carton

Profilele metalice se prind de perete in dibluri. Gaurim atat profilul, cat si peretele, cu bormasina si introducem diblurile la distante de aproximativ 30-40 cm unul de altul. Prindem profilele in suruburi.

Cum se prinde profilul in perete sau tavan
Cum se prinde profilul in perete sau tavan

Incepem cu profilele care se prind direct in perete, dupa care continuam realizarea suportului de dimensiunile dorite.

Cum se monteaza profilele din tabla zincata
Cum se monteaza profilele din tabla zincata

Taierea placilor din gips carton pentru scafa

Suportul din profile de tabla zincata este gata. Cu o nivela cu aer, verificam planeitatea acestuia pe orizontala si verticaliltatea. Nivela are doua tuburi cu apa: unul pentru orizontalitate si celalalt pentru verticalitate. Daca scafa va fi realizata pe hol, vom putea monta ulterior si spoturi pentru iluminarea cuierului.

Profile metalice pentru gips carton montate pe hol
Profile metalice pentru gips carton montate pe hol

Urmeaza taierea si prinderea placilor de gips carton. Acestea sunt alcatuite din trei straturi componente: carton, gips, carton. Masuram dimensiunile pentru latura orizontala a scafei. Daca lungimea scafei este mai mare decat lungimea placii de gips carton, vom fi nevoiti sa o realizam din mai multe parti.

Masurare placa de gips carton
Masurare placa de gips carton

Taierea placilor de gips carton se face destul de simplu, cu un cutter. Trasam cu creionul o linie unde dorim sa taiem placa. Tinand rigla pe linia trasata, apasam cu cutterul, astfel incat sa taiem una din fete si apoi indoim placa in partea opusa. Astfel, aceasta se va desprinde cu usurinta.

Taiere placa de gips carton
Taiere placa de gips carton

Prinderea placilor din gips carton pentru scafa

Placile de gips carton se prind de profilele metalice din tabla zincata cu ajutorul unor suruburi autofiletante. Folosim o bormasina cu surubelnita electrica cu acumulator. Pentru a prinde placile mai mari, va fi nevoie de doua persoane, una care sa tina placa fixata, pentru a evita deplasarea acesteia.

Prinderea placii de gips carton cu surubelnita electrica cu acumulator
Prinderea placii de gips carton cu surubelnita electrica cu acumulator

Am montat placa orizontala a scafei.

Montare placa de gips carton
Montare placa de gips carton

Masuram si taiem placa ce va fi dispusa vertical. Avem grija ca cele doua placi, prin suprapunere, sa formeze un unghi drept. Decoratiunile interioare de calitate necesita multa rabdare si migala.

Placarea cu gips carton
Placarea cu gips carton

Montarea placilor din gips carton pentru scafa

Si pentru placa verticala, sistemul de prindere este acelasi, cu suruburi autofiletante. Noroc cu bormasina, altfel insurubarea ar fi durat foarte mult timp. Uneltele de calitate fac amenajarile interioare mai usor de realizat.

Cum se prind placile de gips carton de profilele metalice
Cum se prind placile de gips carton de profilele metalice

Daca placa nu este suficient de lunga pentru a acoperi in intregime lungimea suportului din profile de tabla zincata, vom folosi doua sau mai multe bucati de placi de gips carton.

Montare scafa de gips carton cu bormasina
Montare scafa de gips carton cu bormasina

Scafa este gata. In ea se vor monta spoturile de lumina. Alegem aceste corpuri de iluminat pentru a crea o atmosfera placuta pe hol. Dar, inainte, placile de gips carton vor trebui gletuite si zugravite. Insa despre aceste etape vom vorbi intr-un episod viitor de amenajari apartamente si zugraveli interioare.

Scafa de gips carton este gata
Scafa de gips carton este gata

 


Recomandari articole: rigips, DIY, pereti falsi,

‹‹ Pereti despartitori din rigips | Cum se construiesc

Solutii de panotare a peretilor cu placi de gips carton | Placare directa cu adeziv sau cu montanti metalici ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
viorel a scris:

Buna ziua, detaliati poza 4 va rog. Prinderea profilelor pe perete e simpla. Restul constructiei e mai complicat si ar trebui detaliat.

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro